Monday 4 March
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en af en toe regen, later vanmiddag van het westen uit opklarend

17 september 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een lagedrukgebied ligt om 06 UTC boven het midden van de Noordzee en blijft vandaag enige tijd net zuid van de Noorse kust rondtollen, morgen schuift het laag door naar Scandinavie. Met een zuidwestelijke stroming wordt getransformeerde maritiem polaire lucht aangevoerd. Het eerste deel van de ingedraaide occlusie beweegt in het eerste deel van de ochtend over het land. Het tweede deel van de occlusie ligt om 06 UTC boven de Engelse oostkust en bereikt aan het einde van de ochtend het westen van het land en beweegt in de middag van west naar oost over het land. Iets voor de occlusie uit bereikt een trog halverwege de ochtend de westkust. Na passage van de occlusie bevinden we ons in echte polaire lucht. In de avond en in de komende nacht passeert er een trekrug. Een tweede lagedrukgebied dat vannacht nog ten westen van Ierland ligt beweegt langzaam zuidoostwaarts en komt morgen 18 UTC boven de zuidelijke Noordzee aan. De frontale invloed ervan zou het zuidwesten van ons land in de avond kunnen bereiken.

Vanochtend is het bewolkt en in het noorden van het land valt momenteel af en toe lichte regen of motregen. Halverwege de ochtend trekt van het westen uit een gebied met buien het land binnen en beweegt oostwaarts. Later in de middag wordt het van het westen uit meest droog en komt er ook ruimte voor de zon. De maxima liggen rond 17 graden. De wind is zuid tot zuidwest en is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard. In de loop van de ochtend draait de wind van het westen uit naar westelijke richtingen en neemt vooral aan zee in kracht af. Vanavond neemt de wind verder af en draait naar zuidwest.

Komende nacht is het droog en is er weinig bewolking. De temperatuur daalt naar een graad of 9. De zuidwestenwind is overwegend matig.

Waarschuwing land 0 new

Morgen overdag is, naast enkele wolkenvelden, ook de zon regelmatig te zien. In de middag kan een enkele bui tot ontwikkeling komen. In de avond maken vooral het westen en zuiden kans op een bui, daarbij is er een kleine kans op onweer. De temperatuur loopt op naar een graad of 18 en de matige wind is zuid tot zuidwest.

Uit een hoogtetrog die zaterdag boven onze omgeving ligt splitst zich een hoogtelaag af dat richting de Middellandse Zee koerst. Tegelijkertijd ontwikkelt zich een rug over West-Europa met aan de grond een hoog dat zondag en maandag over onze omgeving naar Scandinavie trekt. Dinsdag snoert boven Engeland uit een Atlantische trog een hoogtelaag af die woensdag en donderdag boven onze omgeving rondtolt en vrijdag in noordwestwaartse richting wegtrekt. Vanaf volgende week vrijdag komen we dan onder invloed van een hoog dat zich boven Midden-Europa ontwikkelt en vervolgens langzaam oostwaarts trekt.

Tot halverwege volgende week is er weinig spreiding tussen de EPS-leden. We bevinden ons gedurende deze periode in polaire lucht waarbij de temperaturen liggen overdag over het algemeen rond of iets beneden het langjarig gemiddelde liggen, in de nachten iets erboven, hetgeen duidt op vrij veel bewolking. Op zaterdag zorgt de het afsnoerende hoogtelaag voor enkele buien, geen grote hoeveelheden overigens. Zondag en maandag lijken twee droge dagen te worden, daarna ligt de neerslagkans rond 60%. Op het einde van de periode zien we in een meerderheid van de leden meer hogedrukinvloed in onze omgeving, positie is op deze termijn uiteraard uiterst onzeker. De neerslagkansen zien we dan dalen naar 30%. De spreiding in de temperatuur neemt iets toe, met name het aantal warmere leden neemt iets toe. In de wind lijken er in deze verwachtingsperiode geen uitschieters meer te zitten.

Vooruitzichten

Zaterdag nog enkele buien, zondag en maandag overwegend droog met geregeld zon, daarna weer af en toe regen. De middagtemperatuur ligt rond of iets beneden normaal.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 24 september tot en met donderdag 01 oktober Waarschijnlijk overgang naar een rustiger en droger weertype met temperaturen rond het langjarig gemiddelde.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn