Monday 4 March
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en buiige regen, en kans op onweer.

21 juni 2015 door Jannes Wiersema

37Een lagedrukgebied ten zuiden van IJsland trekt over Schotland naar de noordelijk Noordzee waar het vanmiddag aankomt. Een bijbehorend frontaal systeem bepaalt vandaag het weer in ons aandachtsgebied. Een warmtefront, de voorste begrenzing van zachte en vochtige lucht, heeft inmiddels onze westkust bereikt en trekt daarvandaan verder oostwaarts. Het golvende koufront volgt later in de ochtend en vanmiddag. Na passage van het koufront bevinden we ons weer in polaire lucht. Maandag liggen bovengenoemde lagedrukgebied en het hoogtelaag boven elkaar. het gevolg hiervan is dat het grondlaag gaat “rondtollen” boven de Noordzee. Rond dit laag zijn diverse buienlijnen aanwezig die van tijd tot tijd ons aandachtsgebied over trekken.

Er is veel bewolking en van het westen uit trekt buiige regen over het land. Aanvankelijk is er vooral in het Waddengebied kans op onweer, vanmiddag juist in het oosten van het land. Vanmiddag en vanavond zijn er ook enkele opklaringen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 16 graden in het noorden tot lokaal 21 graden in het zuidoosten van het land. De zwakke tot matige wind is zuidelijk en draait in de middag naar het westen.

Vannacht is het half tot zwaar bewolkt en is een enkele bui mogelijk. De temperatuur daalt naar een graad of 12 en de wind is zwak tot matig uit een zuidwestelijke richting.

Maandag overdag is het wisselend bewolkt en trekken er geregeld buien over. Hierbij kan ook onweer voorkomen, met name in de noordelijke helft van het land. Met een middagtemperatuur van hooguit 16 graden blijft het vrij koel. De wind wordt matig, aan de kust (vrij) krachtig en draait in de loop van de dag naar een westelijke richting.

Een Atlantisch lagedrukgebied bereikt maandag de Noordzee en trekt daarvandaan langzaam naar het zuiden van Zweden en later naar het noorden ervan. Een uitloper van het Azorenhoog trekt in de loop van de nieuwe week naar Het Kanaal om daarvandaan verder richting onze omgeving en Duitsland uit te breiden. Eind van de week lijkt er een zwak front te passeren waarna hogedrukinvloed weer toeneemt

Vooruitzichten

Eerst nog enkele buien. Vanaf woensdag meestentijds droog, meer zon en stijging van temperatuur.

Vooruitzichten lange termijn
zondag 28 juni tot en met zondag 05 juli

Grote kans op een rustig weertype met geregeld zon, slechts een enkele bui en temperaturen normaal tot boven normaal.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn