Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en een enkele bui,ook af en toe zon.

19 september 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Kleine kern van lagedruk boven Zeeland beweegt oostwaarts en vult op. Bijbehorende vore, NO-ZW geori├źnteerd, boven het westen van het land, trekt oostwaarts over het land. Rond de kern is een ingedraaide occlusie aanwezig. Een opbouwende rug boven de Britse Eilanden neemt in de loop van de dag de plaats in van de vore. Het centrum van het hoog, zuidwest van de golf van Biskaje, wordt zondag net ten zuiden van Nederland verwacht. Rondom de rug beweegt een occlusie vanaf IJsland in de richting van het aandachtsgebied en ligt zondagmiddag boven het noorden van het land. Nabij en oost van de vore is de stroming zuid tot zuidwest en de lucht vrij vochtig en onstabiel van opbouw. Na passage van de vore wordt de aanvoer richting noordelijk en de aangevoerde onstabiele lucht droger. Onder invloed van de rug vormt zich een subsidentie inversie.

Er is veel bewolking en er komen enkele buien voor die langzaam naar het zuidoosten wegtrekken. af en toe is er hier en daar ook wat zon en de temperatuur ligt dan rond de 17 graden. De wind draait van zuidwest naar een noordelijke richting en is zwak tot matig, in het kustgebied af en toe vrij krachtig.

Neerslag:

Vooral boven zee nog enkele buien, overdag nabij de vore ook boven land kans op een bui, door de dagelijkse gang landinwaarts iets oplevend en dan een kleine kans op onweer. Kouw geeft voor het oosten van het land maximaal 40%, Harmonie geeft helemaal geen indicatie. Later op de dag neemt de buienactiviteit af. Zondag in het noordoosten van het land, nabij de occlusie, kans op een bui. Zaterdag een Cape van 200-400 J/kg en de schering rond de 20 kn. Modus: Single Cel.

Komende nacht trekken er wolkenvelden over en is het overwegend droog. De minimumtemperatuur ligt rond de 10 graden. De wind draait naar een westelijke richting en is zwak tot matig.

Waarschuwing land 0 new

Zondag overdag zijn er veel wolkenvelden en laat de zon zich maar af en toe zien. Op veel plaatsen blijft het droog, alleen in het noorden is er een kans op een kleine bui. De westelijke wind is zwak tot matig. De middagtemperatuur wordt ongeveer 16 graden.

De as van een verzwakkende hoogterug ligt bij aanvang van de periode boven onze omgeving. Door het verzwakken van de hoogterug wordt ruim baan gemaakt voor een meer doorstroomde atmosfeer waarin mobiele troggen en ruggen elkaar afwisselen. Aan het einde van de operationele run periode lijkt voorzichtig weer hogedruk te kunnen gaan opbouwen boven het aandachtsgebied.De verzwakkende rug is in alle leden te zien, deze wordt gevolgd door een actief hoogtelaag/-trog welke rond komende dinsdag passeert. In de EPS periode (na +240u) lijkt een zeer gevarieerd scala van uiteenlopende oplossingen mogelijk, het lijkt er sterk op dat de voorspelbaarheid voor deze periode laag is. Het ziet er naar uit dat tegen het einde van de periode de voorkeur uitgaat naar een hogedruk invloed.

Vooruitzichten

Wisselvallig met temperaturen iets beneden normaal.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 26 september tot en met zaterdag 03 oktober Waarschijnlijk een wisselvallig weertype met temperaturen rond of iets beneden normaal.

Temp. op 2m in ┬░C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn