De luchtdruk is laag boven Scandinavie en de Noorse Zee. Een uitloper van het Azorenhoog ligt ten westen van de Britse Eilanden. Een backbent-occlusie ligt van noordoost naar het zuidwest over ons land en een golf in het front ligt nu ten noordoosten van ons land. Voorbij deze golf komt het systeem nu in beweging en beweegt oostwaarts. Aan het einde van de ochtend verlaat dit systeem ons land.Achter de occlusie komen we in drogere polaire lucht terecht (dauwpunten gaan van 15 naar 12 C). Een kortgolvige hoogtetrog wordt vanochtend boven Het Kanaal verwacht en trekt in de loop van de dag over ons land, waarbij het scherpste deel over België en het zuiden van ons land lijkt te lopen. Hierna wordt het bovenluchtpatroon kortdurend enigszins anticyclonaal, maar in de nacht naar maandag volgt van het westen uit opnieuw een (zwakke) hoogtetrog/grondtrog. Maandag later op de dag krijgt het zuiden van het land te maken met bewolking veroorzaakt door warmteadvectie op hoogte.
Er is veel bewolking met lokaal (buiige) regen,maar ook af en toe de zon. In de loop van de dag ontstaan er meer buien, vooral in het zuidoosten van het land mogelijk met onweer en hagel. In de middag wordt het van het westen uit geleidelijk droog en volgen er zonnige perioden. De maxima lopen uiteen van 19 graden vlak aan zee tot 22 graden in het zuidoosten. De wind is overwegend noordwestelijk en neemt toe naar matig.
Komende nacht zijn er opklaringen en blijft het op de meeste plaatsen droog. Met een zwakke, langs de kust matige, zuidwestenwind wordt de minimumtemperatuur 9 tot 12 graden. Langs de kust wordt het niet kouder dan een graad of 15.
Maandag begint met hier en daar zon. In de ochtend komen er in het westen buien voor die oostwaarts over het land trekken. In het oosten van het land is daarbij een kans op onweer. In de middag wordt het in het westen weer droog en komt er weer ruimte voor zon. De middagtemperatuur loopt uiteen van 19 graden langs de kust tot lokaal 23 landinwaarts. De overwegend matige wind draait van zuid naar west.
De komende periode wordt het weer in ons land bepaald door een zonale stroming boven onze omgeving, aangestuurd door een complex hoogtelaag ten noorden van ons. Het actuele hoogtelaag boven Scandinavie vult langzaam op, waarna er op dinsdag een hoogterug ons land passeert. Daarna neemt een volgend hoogtelaag vanuit het westen de sturing over. Aan het einde van de week lijkt een hoogtetrog uit te zakken. Dit zorgt tijdelijk voor een wat zuidelijker bovenstroming, waarna de trog op vrijdag doorkomt en de zonale stroming weer intreedt. In het grondpatroon zien we aan het begin van de periode een opvullend laag boven Scandinavie en een standvastig Azorenhoog met een uitloper over het zuidwesten van Europa. In de tweede helft van de week nadert van uit het westen een volgend laag, wat naar Schotland beweegt en vervolgends doortrekt naar Scandinavie. In het begin van de periode bevinden we ons in de polaire lucht, waarna we op woensdag in de warmere lucht terecht komen dankzij het van uit het westen naderende laag. Op donderdag en vrijdag bevinden we ons vervolgens op het grensgebied van de warme en de iets minder warme lucht
Wisselvallig weer met temperaturen aanvankelijk rond de 20 graden, maar woensdag en donderdag mogelijk iets warme
zondag 07 augustus tot en met zondag 14 augustus
Een grote kans op aanhouden (licht) wisselvallig zomerweer met temperaturen tussen 20 en 25 graden. De kans op temperaturen boven de 25 graden is erg klein.
De eerste dagen zijn de onzekerheden klein, daarna nemende verschillen in de clusters wat toe. Deze verschillen zitten vooral in de positie en amplitude van de troggen en ruggen; het gehele ensemble laat wel de zonale stroming zien. Dit blijft eigenlijk tot het einde van de EPS-periode zo. De eerste dagen is de spreiding in de EPS-pluim klein, vanaf donderdag neemt de spreiding in temperatuur wat toe. Dit heeft vooral te maken met de precieze positie van de frontale zone. Op donderdag/vrijdag laten een aantal members ook wat hogere CAPE-waarden zien. Verder is er elke dag kans op neerslag.