Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en hier en daar regen

21 mei 2013 door Jannes Wiersema

Een complex lagedrukgebied ligt boven het zuiden van Scandinaviƫ en de Baltische Staten. Vanuit dit laag ligt een noord-zuid gerichte vore over het westen van ons land. In de vore is een warmtefront ingevangen en pal oost van de vore liggen de restanten van een oude occlusie. Langzaam bewegen al deze systemen oostwaarts. Na passage van de vore ruimt de wind naar noordwest maar de aangevoerde lucht blijft echter erg vochtig. Pas als vanavond een koufront vanuit het westen doorkomt, komen we in drogere en geleidelijk ook koudere lucht terecht. Op woensdag hebben we dan een noordwestelijke stroming met de aanvoer van polaire lucht.

Het is vandaag tamelijk bewolkt en van tijd tot tijd regent het. Eerst vooral in het westen van het land en geleidelijk trekt de regen meer naar het oosten. De middagtemperatuur varieert van 11 graden langs de kust tot 16 graden langs de oostgrens. De noordwestelijke wind is matig en neemt aan de kust toe naar vrij krachtig. In de oostelijke helft van het land staat eerst nog een zwakke zuidwestelijke wind.

NEERSLAG:

Naar het oosten wegtrekkende regen behorend bij de vore. Later in de middag op nadering en passage van het koufront opnieuw hier en daar lichte regen. Woensdag met name overdag af en toe een buitje. Progtemps van Hirlam laten zien dat dit maar lichte buitjes zijn, EC heeft iets hogere toppen en daarmee iets meer buiigheid.

Komende nacht blijft het overwegend bewolkt en wordt het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur zal rond de 9 graden uitkomen. De wind is noordwest, matig, aan de kust en boven het IJsselmeer vrij krachtig. Later in de nacht neemt de wind in het Waddengebied toe tot krachtig.

Woensdag overdag breekt de zon nu en dan door maar valt er ook van tijd tot tijd een bui. Met een middagtemperatuur van rond de 12 graden en een matige, aan de kust (vrij) krachtige noordwestenwind is het ronduit fris. (Bron: KNMI)

Een hoogtelaag boven Duitsland heeft een vore tot over het zuiden van Portugal. Dit systeem trekt langzaam verder oostwaarts waarna halverwege de week een nieuw hoogtelaag, dat nu bij IJsland ligt, zuidoostwaarts gaat verplaatsen. Donderdag arriveert dit laag boven de Noordzee waarna het vrijdag boven onze omgeving wordt verwacht. Daar aangekomen tolt het laag eerst nog wat rond over het noorden van Duitsland en Denemarken om dan na het weekeinde naar Centraal Europa te trekken. Een hoogterug weet dan tot over onze omgeving te komen. In het gronddrukpatroon zien we dan omvangrijk Azorenhoog met een uitloper richting Bretagne.

Vooruitzichten

Overwegend veel bewolking en van tijd tot tijd regen. Middagtemperaturen oplopend van 10 graden op donderdag naar waardes rond 15 graden na het weekeinde.

het weer

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Bron: KNMI.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn