Monday 26 February
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en in het noorden af en toe (mot)regen

08 januari 2013 door Jannes Wiersema

Vandaag is het bewolkt en met name in het noorden en noordoosten van het land valt vanochtend af en toe lichte regen of motregen. Het wordt vanmiddag ongeveer 8 graden. De wind is zuidwestelijk, kracht 3 Ć  4, aan de kust soms vrij krachtig, 5.

In de nacht naar woensdag wordt de bewolking van het westen uit dikker en gaat het af en toe regenen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 8 graden in het noordwesten tot 4 graden in het zuidoosten van het land. De zuidwestenwind is boven land matig, aan zee vrij krachtig.

Woensdagochtend zijn er perioden met regen. In de loop van de dag wordt het op steeds meer plaatsen droog, het laatst in het zuidoosten van het land. Met name in het westen en noordwesten komen in de middag opklaringen voor. De middagtemperatuur wordt ongeveer 8 graden. De wind draait in de loop van de dag naar west tot noordwest en blijft matig van kracht.

Voorjaar wordt het voorlopig niet. De westelijke circulatie die deze dagen al kracht aan het verliezen is wordt later deze week ‘de nek omgedraaid’.Verantwoordelijk daarvoor is een hogedrukgebied dat nu nog bij Groenland ligt en afzakt af richting ScandinaviĆ«. Dit zal, samen met het Azorenhoog, dat langzaam wat noordelijker opschuift, de Oceaan op slot gooien.

Donderdag merken we hier nog niets van. Het is grijs, soms valt er wat lichte regen en nog altijd is het zacht met 7 graden. Rustig weer. In de nacht naar vrijdag wordt er met een naar noord draaiende wind al koudere lucht aangevoerd en daalt de temperatuur in het noorden en oosten tot dichtbij nul graden. Vooral in het zuiden neemt de kans op regen toe.

Vrijdag begint het Scandinavische hogedrukgebied voorzichtig aan een verdere opmars en tracht ons land ook onder haar invloedssferen te krijgen. Ze wordt echter omringd door allerlei storingen. Toch merken we dat de temperaturen niet meer zo hoog uitpakken, in het noordoosten slechts 1/3 graden, in Zeeland rond 5. De wind draait naar het noordoosten en is zwak of matig. Met name het zuiden maakt kans op regen, in het noorden zou een enkele winterse bui kunnen vallen. In de nacht rukt de koudere lucht langzaam verder op en gaat het in het hele land licht vriezen, 0-/3 graden.

Zo zijn de voorbereidingen gestart van de eerste poging van Koning Winter in 2013. Zachte lucht wordt komend weekend na alle waarschijnlijkheid op steeds grotere afstand gezet. Deze dagen zullen dan ook koud verlopen met overdag rond of net iets boven nul en in de nachten lichte vorst. Hier en daar valt een winterse bui maar de zon zal ook van de partij zijn. Dit koudere weertype zal zich ook begin volgende week waarschijnlijk weten te handhaven. Wel volgen er aanvallen vanaf de oceaan, maar deze depressies komen vanuit het noorden en zijn gevuld met koude lucht wat een grote verzachting onwaarschijnlijk maakt. Mogelijk trekken ze zelfs onder ons land langs en helpen zo de oostelijke stroming wat steviger in het zadel. Of deze poging van de winter zal slagen moet de komende dagen duidelijk worden. Een eerste belangrijke stap, het doorbreken van de westelijke circulatie wordt gezet. Aan een belangrijke voorwaarde, een hogedrukgebied boven ScandinaviĆ« zal wellicht ook worden voldaan. De potentie is er, nu het ‘geluk’ nog.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn