Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en (mot)regen, vanmiddag buien, mogelijk met onweer en windstoten.

27 februari 2017 door Jannes Wiersema

De komende dagen zorgt een sturend hoogtelaag, dat vanaf Schotland naar Scandinavie trekt, voor een zonale stroming over onze omgeving. In het weekend neemt een volgend hoogtelaag boven de Britse Eilanden en de Noordzee de sturing over. In het grondpatroon uit dit zich in een complex laag boven de Noordzee en Scandinavie, wat een aantal dagen blijft rondtollen en voor wisselvallig weer zorgt. Op woensdag trekt een golf in het polaire front over of net ten zuiden van ons land langs. Een klein lagedrukgebied hierbij trekt ten noorden van ons land langs. In de dagen daarna blijven we in polaire lucht. In het weekend passeert een golf, horend bij een laag boven de Britse Eilanden ons land. Ook daarna blijft het een komen en gaan van storingen.

 Waarschuwing land 0 new

Het is overwegend bewolkt en vooral in het westen en noordwesten valt af en toe (lichte) regen of motregen. Het koelt af naar ongeveer 8°C. De zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Overdag breidt de regen zich van het westen uit over het hele land uit. In de loop van de middag trekken van het zuidwesten uit buien het land binnen, met daarbij kans op korrelhagel en onweer. In de loop van de avond wordt het droger, maar vooral in het westen blijft een bui mogelijk. De maxima zijn ongeveer 10°C. De wind draait in de ochtend en middag naar zuid en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer blijft de wind vrij krachtig tot krachtig, later mogelijk hard. In de avond draait de wind weer naar het zuidwesten. Later in de middag en avond is er bij (onweers)buien een kans op (zware) windstoten tot ongeveer 75 km/uur, in het zuiden lokaal mogelijk nog iets hoger.

In de nacht naar dinsdag komen vooral in de kustprovincies nog enkele buien voor. Er is een kleine kans op onweer en korrelhagel. Het is zwaar bewolkt. De minimumtemperaturen liggen rond 4°C. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig.

Dinsdag trekken er in de loop van de dag trekken zowel van het westen als het zuiden uit buien het land binnen. Er is een kleine kans op onweer en korrelhagel. In de avond wordt het van het westen uit weer droog. Er is vrij veel bewolking, maar er komen ook enkele opklaringen voor. De middagtemperaturen liggen rond 6°C. De wind is zuidwestelijk en matig, aan zee vrij krachtig. In de middag draait de wind tijdelijk naar het westen. In de tweede helft van de avond neemt de wind aan zee toe naar krachtig.

Vooruitzichten

Wisselvallig weertype met van tijd tot tijd regen. Vooral op donderdag vrij veel wind.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 06 maart tot en met maandag 13 maart

Grote kans op een wisselvallig weertype met temperaturen rond normaal. Later in de periode neemt de kans op droog weer toe, alsmede de onzekerheid in temperatuur.

Het ensemble is vrij eensgezind in het tonen van de zonale stromingen met de storingen, die passeren. Dit uit zich in een pluim met een kleine spreiding voor wat betreft de windrichting voor de eerste week. Pas op de langere termijn neemt de spreiding wel behoorlijk toe. Een steeds groter deel van het ensemble wil richting het eind van de periode naar een situatie met een hoogterug ten westen van ons land en een droger weertype. Verder valt in de pluim op dat zaterdag een mogelijk wat warmere dag is (warme sector), maar belangrijke nog, een piek in de wind op donderdag. De kans op zware windstoten is dan groot (60-90%), de kans op zeer zwaar ligt rond de 10%.

foto van Jannes Wiersema.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn