Saturday 20 April
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en nevelig, later ook wat zon.

25 oktober 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een lagedrukgebied ligt met de kern oost van Luxemburg trekt via Polen richting Wit-Rusland. Aan de noordflank van dit laag wordt met een oostelijke stroming continentaal polaire lucht aangevoerd. Een bij het laag behorende frontale zone ligt in de ochtend samen met een vore over het zuidoosten van het land. De uitloper van een Russische hogedrukuitloper boven Scandinavië breidt zich in de loop van de dag uit tot over onze omgeving. In de avond vormt zich een apart centrum van hogedruk boven Denemarken en het westen van Duitsland. Tussen dit hoog en het eerder genoemde laag wordt dan lucht met iets lager dauwpunten aangevoerd. Restanten van de frontale zone blijven nog geruime tijd aanwezig boven het midden of zuidoosten van het land. Morgenmiddag neemt, op de nadering van een zwak front, de bewolking vanuit het westen toe, met later mogelijk wat motregen.

Aandachtspunt ligt bij de stratus en de vorming van mist in mogelijke opklaringen. De in de samenvatting genoemde frontale zone is moeilijk terug te vinden, maar ligt waarschijnlijk zo bij Td = 8°C. Zuid van de frontale zone Td>8°C, noord ervan <8°C. De actuele stratus laat echter een veel grilliger beeld zien en is moeilijk in een model te vatten. Bewolking is dik genoeg om echte mist (<200 m.) te voorkomen en ook wat motregen te produceren. Waarschijnlijk, ondanks de tijd van het jaar, zal de St wel oplossen, maar blijft in het zuidoosten, waar de lucht het vochtigst is mogelijk heel de dag hangen. In de nacht naar woensdag lijkt er dus wat drogere lucht (lagere Td) te worden aangevoerd, waardoor de St en nevel wat minder lijkt. Maar komt voorlopig niet verder dan het noordoosten en daar neemt de kans op stralingsmist toe, en door de afkoeling mogelijk ook aanvriezing. Boven beschreven beeld wordt door de meeste modellen gegeven.

 Kaart verwachtingen vandaag dag

In de ochtend is het op veel plaatsen tamelijk grijs en nevelig, lokaal komt ook mist voor. Uit de bewolking kan af en toe lichte motregen vallen, maar veel stelt dat niet voor. In het noorden, en later ook in het zuidwesten, kan de zon af en toe tevoorschijn komen. De maximumtemperatuur varieert van een graad of 8 in bewolkingsgebieden tot lokaal 12°C in opklaringen. Er staat een zwakke wind uit uiteenlopende richtingen.

In de nacht naar woensdag zijn er naast enkele wolkenvelden ook brede opklaringen en kan er op enkele plaatsen mist ontstaan. De minimumtemperatuur ligt rond 5°C, in het noordoosten kan de temperatuur dichtbij het vriespunt komen. Er staat een zwakke wind uit richtingen tussen zuid en oost.

Woensdag overdag wisselen zonnige perioden en wolkenvelden elkaar af. In de loop van de middag wordt de bewolking in het westen van het land dikker en kan daar af en toe wat regen vallen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 11°C in het noordoosten van het land tot 15°C in het zuidwesten. De wind draait geleidelijk zuidwest en neemt toe naar matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Boven het aandachtsgebied staat een zwak meanderende zonale stroming enkele ruggen en troggen elkaar opvolgen. Boven zuidwest Europa bouwt een hoogterug op en het merendeel van de members laat deze opbouwende hoogterug wat verder noordwaarts komen en daarmee wordt het zonale stromingspatroon wat naar het noorden gedwongen. Na het volgende weekeinde keert dit patroon weer terug boven onze omgeving. Nabij IJsland diept dan een volgend hoogtelaag uit, dat in de loop van de volgende week als hoogtetrog langzaam over het aandachtsgebied naar het oosten beweegt. Op de grondkaart zien we vanaf dinsdag onder de hoogterug een hoog opbouwen boven Frankrijk. Dit hoog houdt tot en met volgend weekeinde stand. Het aandachtsgebied komt daarna onder invloed van een sterk meanderende zonale stroming.

Vooruitzichten

Rustig en meest droog herfstweer met kans op mist in de nacht en ochtend. De temperaturen liggen iets boven de normale waardes van 12-13°C.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 01 november tot en met dinsdag 08 november

Zeventig procent kans op een overgang naar een (licht) wisselvallig weertype. De temperatuur komt rond en later mogelijk onder, het langjarig gemiddelde terecht.

Wat betreft de meerdaagse periode (tot 31 okt) zijn de modeloplossingen onderling consistent: geen neerslag, Tx oplopend rond 15 °C. Alleen de minimumtemperaturen laten een wat groter spreiding zien, mogelijk door verschillen in de berekende bewolking. Ook de pluim voor wind en windrichting zijn vrij smal, maar er staat dan net veel wind. In de EPS periode zagen we in de 00 uur run nog een duidelijk bifurcatie in de windrichting en wel tussen zuidwest en noordoost. Dit gaf een grote spreiding gaf in de temperatuur. In de laatste 12 uur run is deze bifurcatie veel zwakker en overheerst de zuidwest stroming en dus zijn er minder koude oplossingen. Dit patroon is ook terug te vinden in de cluster-plaatjes. De kans op een koudere periode ligt nu rond de 30%.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn