Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en nevelig, lokaal lichte regen,Noorden ook wat zon.

15 december 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een Lagedrukgebied west van Ierland beweegt noordwaarts en vult geleidelijk op. In een zuid- tot zuidwestelijke stroming bewegen vandaag een aantal zwakke frontale zones over onze omgeving, al verpieteren ze wel steeds meer door de diffluente bovenstroming. De aangevoerde lucht is vochtig en stabiel, alleen in het zuidoosten is de lucht wat droger. Een volgend laag op de Atlantische Oceaan koerst via de Britse Eilanden naar de Noordzee, alwaar het morgenmiddag aankomt, en vult op. Het bijbehorende occluderende frontale systeem trekt komende nacht van het zuidwesten uit het land binnen, met dit front stroomt erg zachte en ook vochtigere lucht binnen. Morgen overdag trekken nog wat ingedraaide delen van de occlusie over het land, waarna er later weer iets drogere lucht het land instroomt.

Het is vandaag overwegend bewolkt en vooral vanochtend is het nevelig. In het noordoosten zijn er enkele opklaringen en komt lokaal mist voor. Verder valt er af en toe ook wat lichte regen. Later in de avond gaat het in het zuiden en zuidwesten harder regenen. De middagtemperatuur ligt rond 8 graden. Er staat een zwakke zuidoostelijke wind die in de avond geleidelijk toeneemt tot matig, langs de kust tot vrij krachtig.

Waarschuwing land 0 new

Komende nacht is het bewolkt en breidt de regen zich over de rest van het land uit. De minima variëren van 4 graden in het noordoosten tot 9 graden in het zuidwesten. De zuidoostenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Morgen overdag zijn er perioden met regen. Later in de middag wordt het van het zuidwesten uit droog, maar het blijft zwaar bewolkt. Het wordt zacht met maximumtemperatuur rond 12 graden. De wind is eerst zuidoost maar draait in de loop van de dag naar zuidwest en is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig. In de middag is de wind aan de westkust tijdelijk krachtig.

Deze week bouwt zich in het grootschalige hoogtepatroon een rug op boven West-Europa met aan de grond een hoog boven Centraal-Europa. Van tijd tot tijd trekken verzwakte frontale zones door deze rug, behorend bij lagedrukgebieden die aan de westflank van de rug om de Britse Eilanden heen bewegen om vervolgens af te buigen richting Scandinavie. Met een zuidwestelijke stroming wordt zeer zachte lucht aangevoerd. Na het weekeinde wordt de hoogterug naar het zuidoosten weggedrukt door een in kracht toenemende zonale stroming op de Oceaan onder regie van een omvangrijk lagedrukgebied bij IJsland. Vanaf dat moment weten actievere frontale systemen ons te bereiken en trekt ook de wind wat verder aan. Boven Zuid-Europa blijft hogedruk dominant aanwezig.

Vooruitzichten

Overwegend droog en bewolkt, na het weekeinde meer regen en wind. Verder is het zacht met maxima rond 12 graden.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 22 december tot en met dinsdag 29 december Grote kans op een wisselvallig en zacht weertype met van tijd tot tijd wind.

Er heerst een grote mate van consistentie in het EPS-ensemble. Alle leden komen later in de week en in het komende weekeinde met uitzonderlijk hoge temperaturen voor medio december, zowel overdag als ’s nachts. De neerslagkans ligt tot zondag rond 20%. Na het weekeinde neemt de neerslagkans toe naar 60%, ook de kansen op zware, mogelijk zeer zware windstoten nemen toe. In de voorgaande runs was de neerslagkans na het weekeinde ca. 80% en was de kans op (zeer) zware windstoten beduidend groter, verklaring hiervoor is dat de hogedruk boven Zuid-Europa in meerdere EPS-leden wat dominanter blijft.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn