Thursday 25 April
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en op de meeste plaatsen droog.

24 mei 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

In de onderste niveaus voert een noord- tot noordwestelijke stroming vochtige en koele lucht aan tussen hoge druk boven de Atlantische Oceaan en een laag boven de Duits-Poolse grens. Op enige hoogte is de stroming (zuid)oostelijk. We bevinden ons dus in de polaire lucht, de warme lucht bevindt zich aan de grond ten oosten van ons. De begrenzing hiervan loopt vanaf het zuiden van Noorwegen via Denemarken naar het zuidoosten van Duitsland. Het laag verplaatst zich de komende 48 uur geleidelijk zuidoostwaarts, maar er ontstaat tegelijkertijd een vore in noordwestelijke richting naar de Duitse Bocht, waarin restanten van de eerdergenoemde frontale zone aanwezig zijn en een gebied met vochtige, warme lucht (hoge dauwpunten) over de Duitse Bocht uitstroomt. Dit zorgt ervoor dat op woensdag de stroming in onze omgeving vrijwel wegvalt.

Modellen lopen niet veel uiteen. Voor wat betreft de ontwikkelende vore tot over de Duitse Bocht zien we kleine verschillen waarbij EC, maar ook Hamonie zelfs een klein en vlak lagedrukgebied laat ontstaan. Hirlam doet dit deze run niet. Belangrijkste aandachtspunt voor de komende periode is de grenslaagbewolking. Modellen laten een nieuw ST gebied vanaf de Vissersbank zuidwaartsbewegen (samenhangend met occlusierestanten). Deze kunnen in de middag het noorden van het land bereiken. Verder ST/mist bij de vore boven de Noordzee op woensdag. Alle modellen laten dit zien. Tot slot is een klein aandachtspunt restanten van de (zware) onweersbuien, die actueel boven het oosten van Duitsland actief zijn. Deze kunnen (als wat stratiforme regen) het noordoosten van het land wellicht nog bereiken. Modellen dit in deze run gebeuren, maar op basis van de actualiteit lijkt dit onwaarschijnlijk

Kaart verwachtingen vandaag dag

Vandaag is er veel bewolking en zeer lokaal kan er wat lichte regen vallen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 15 graden en de noordwestelijke wind is zwak tot matig, aan de kust af en toe (vrij) krachtig.

Ook komende nacht is er veel bewolking en blijft het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 11 graden en de zwakke wind tot matige wind waait in hoofdzaak uit een westelijke richting.

Morgen overdag verandert er weinig: er is veel bewolking, maar het is op de meeste plaatsen droog. Wellicht dat in de middag de zon hier en daar door de bewolking weet heen te breken. De middagtemperatuur loopt uiteen van 14 graden aan zee tot 19 graden in het oosten van het land. De wind is zwak en komt uit een zuidwestelijke richting.

Vanuit een hoogtelaag ten westen van het Iberisch Schiereiland ligt een ZW-NO georiënteerde hoogtetrog over onze omgeving, terwijl een ander hoogtelaag boven de Oostzee ligt. Dit patroon kantelt, het zuidelijke hoogtelaag beweegt via Spanje en Frankrijk naar onze omgeving, waar het op maandag aankomt, om vervolgens naar het westen van Frankrijk te bewegen. In het grondpatroon zien we een erg vlakke luchtdrukverdeling boven het continent, een ZW-NO georiënteerde rug van hoge druk vanaf de Atlantische Oceaan, noord van Schotland langs naa het noorden van Noorwegen. Een laag ligt aan het begin van de periode west van Portugal en vult geleidelijk op. In het weekeinde zien we een toename van de onstabiliteit; op zondag trekt een (van oorsprong thermisch) laag vanaf Frankrijk richting ons land en diept daarbij iets uit. In het begin van de nieuwe week trekt dit laag via ons land naar de Britse Eilanden.

Vooruitzichten

Af en toe zon en een toenemende kans op neerslag. Middagtemperatuur oplopend naar ongeveer 20 graden.

 

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 31 mei tot en met dinsdag 07 juni

Kans van ongeveer 40 % op aanhoudend wisselvallig weer en circa 60 % kans op overgang naar een droog weertype met middagtemperaturen rond de lange termijn gemiddelden.

De afzonderlijke clusters vertonen slechts weinig afwijkingen t.o.v elkaar. Pas in de loop van volgende week zien we duidelijke verschillen ontstaan. In de pluim zien voor de eerste periode dan ook een beperkte spreiding. Deze hangt met name samen met de precieze windrichting (weinig stroming) en mate waarin er buien ontstaan. Synoptisch gezien ligt het allemaal dicht bij elkaar. Wat opvalt is de stijging van temperatuur richting het weekeinde, maar ook de toename van de wisselvalligheid daarbij. Met name op zondag/maandag laat de EPS indrukwekkende neerslaghoeveelheden zien, samenhangend met het naderende hoogtelaag en convectie in de warme lucht.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn