Een golf in het polaire front boven Noord-Frankrijk trekt in de vroeg ochtend net ten zuidoosten van ons land noordoostwaarts. Deze golf wordt in het isobarenpatroon begeleid door een klein lagedrukgebied. Tevens ontwikkelt zich, onder invloed van een hoogtetrog, vanuit een occlusie boven Ierland een lagedrukgebied. Dit laag beweegt zondag overdag naar de noordelijke Noordzee. Door het overtrekken van de hoogtetrog, mede geholpen door de linkeruitgang van een jet streak, lijkt de meeste neerslag-activiteit tussen de (grond)occlusie en de wegtrekkende golftop te manifesteren, juist aan de voorzijde van de hoogtetrog. Dit lijkt een front op hoogte. De occlusie trekt later in de middag en avond van west naar oost over, meeste activiteit over het noorden van het land. In de nacht naar maandag trekt dan een zwakke rug over het land, waarna op maandagochtend het warmtefront vanuit het zuidwesten het land binnen loopt.
Vandaag is er eerst veel bewolking. In de ochtend regent het vooral in het midden, oosten en noordoosten van het land nog. Dit regengebied trekt weg, maar van het westen uit trekt rond het middaguur een volgend gebied met buiige regen over het land. Later in de middag en avond klaart het vanuit het westen op. In het noorden is er vanavond nog wel een bui mogelijk. De middagtemperatuur loopt uiteen van 18 graden aan zee tot rond 22 graden in het zuidoosten van het land. De zwakke tot matige wind is in de ochtend oostelijk, maar draait naar west tot zuidwest en neemt in de middag toe naar matig, in een brede kuststrook naar vrij krachtig, aan de kust krachtig.
Actueel de neerslag bij de golftop. Convectie lijkt ten zuidoosten van ons langs te gaan. Hirlam geeft de situatie op dit moment het beste weer. Dan vanuit het westen buige neerslag op het hoogtefront. In het begin van de avond lijkt de occlusie vooral in het noorden van het land voor nog enkele buitjes te gaan zorgen. De CAPE is zeer beperkt, 50-100 J/Kg, schering is daarentegen bij de occlusie als alles meezit enkele uren onder de rechteringang behoorlijk fors, 30-40 kn. Multicell (lijn) en mogelijk een (mini) supercel. Harmonie als Hirlam geven beide een (zwak) signaal. Maandag bij het warmtefront geven de modellen een signaal voor wat lichte regen.
In de nacht naar maandag zijn er naast opklaringen ook enkele wolkenvelden. Het blijft droog. In opklaringen kan er een mistbank ontstaan en de minimumtemperatuur ligt rond 11 graden. De matige wind is westelijk en draait in de nacht naar zuidwest en neemt wat in kracht af.
Maandagochtend lost eventuele mist op en schijnt aanvankelijk de zon. In de loop van de dag neemt de bewolking van het zuidwesten uit toe en valt er af en toe wat lichte regen. Later in de middag en avond breekt in het zuidwesten de zon weer af en toe door. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 22 graden in het noorden tot lokaal 26 graden in het zuidoosten van het land. De zuid- tot zuidwestenwind is zwak tot matig.
Aan het begin van de periode staat er zuidwestelijke bovenstroming tussen een hoogtelaag nabij IJsland en een hoogterug boven het Middellandse Zeegebied. Volgend weekend (25-26 juli) nadert een hoogtetrog het continent waardoor destabilisatie kan optreden. Gedurende de hele periode bevindt het polaire front zich in de omgeving van ons land. Na ge doorkomen van deze hoogtetrog wordt de bovenstroming begin volgende week meer west tot noordwest. In het grondpatroon zien we aan het begin van de periode een een laag boven de Schotland en de noordelijke Noordzee en passeert het polaire front als koufront ons land. De dagen daarna bevinden we ons dan onder een zwakke rug, met het polaire front in onze omgeving. Volgend weekend krijgen we dan in de operationele run te maken met een uitslaande golf boven onze omgeving.
Rustig weer met wolkenvelden, ook zonnige perioden en een kleine kans op neerslag. Aan het eind van de periode neemt de kans op neerslag toe.
Grote kans kans (80%) op een vrij koel weertype met geregeld neerslag