Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en regenachtig.

02 augustus 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een N-Z georiƫnteerde rug ligt over het oosten van ons land trekt verder oostwaarts. Een complexe frontale zone, behorende bij een depressie ten westen van Ierland, komt dichterbij. Het warmtefront (Td = 16/17 C) ligt NW-ZO georienteerd over Ierland en het westen van Engeland. Daar vooruit bevindt zich een kortgolvige warmtefrontafloper bij de ingang van het Kanaal. De warmtefrontafloper bereikt Belgiƫ en Zeeuws-Vlaanderen rond 06 UTC, snel gevolgd door het eerder genoemde warmtefront. De structuren, steeds verder opgaand in een klassieke warme sector, trekken gedurende de dagperiode over ons land richting noordoost. In de nacht naar woensdag verlaat het warmtefront het noordoosten van het land. Woensdag komt het golvende koufront (heeft een split-front karakter) in de buurt, in de loop van de middag trekt een redelijk actieve golf in het front van zuidwest naar noordoost over het land. In de nacht naar donderdag komt ons land geleidelijk achter het koufront en in de ietwat buiige polaire lucht. Het koufront blijft echter dicht in de buurt van het zuidoosten slepen.

De neerslag op de warmtefrontafloper blijft in beperkt tot het zuiden, de modellen zitten daarmee ook wat dichter bij elkaar. Dit terwijl de vorige EC en Harmonie eerder ietwat noordelijker uitkwamen. Ook de positie en timing van het warmtefront zelf lijkt nu in Hirlam wat beter aan te sluiten op de overige modeloplossingen. We gaan er daarom ook vanuit dat het uiterste noorden tot vanavond overwegend droog blijft. Tenslotte ook kleine timingsverschillen in de mogelijk actieve golf woensdagmiddag op het koufront. Achter deze golf gaat het tegen de avond op woensdag in het westen mogelijk wat opklaren in de polaire lucht. Bij de warmtefrontafloper, op het warmtefront en in de warme sector geven alle modellen stratus. Harm38 maakt het te bont met op veel plekken stratus aan dek vanavond en in de nacht naar woensdag, dat lijkt ons te pessimistisch. Hirlam 5/8 is waarschijnlijk te positief, zoals wel vaker blijkt in doorvallende neerslag, 1/8 en 3/8 geeft een realistischer beeld. We geven kansen op lager dan 500 vt.

Vanochtend regent het nu en dan, vooral in de zuidelijke helft kan het soms flink doorregenen. Het wordt vanmiddag niet veel warmer dan een graad of 19. De zuidelijke wind draait in de loop van de dag naar zuidwest en trekt aan naar matig, in het zuidwestelijke kustgebied naar (vrij) krachtig.

Neerslag:

Matige regen bij de warmtefrontafloper, die vrij snel naar het oosten wegtrekt. Direct gevolgd door de regen van het warmtefront, het uiterste noorden lijkt het tot vanavond overwegend droog te houden. In de warme sector blijft het soms regenen, mogelijk omdat het koufront een split-front karakter heeft. In de cross-secties is op hoogte kouadvectie zichtbaar. Op de golf van woensdagmiddag kan het ook weer even stevig doorregenen, mogelijk dat de neerslag dan wat buiig van karakter wordt. In het zuiden zijn in 24 uur accumulaties van 10-20 mm, zeer lokaal 20-40 mm mogelijk.

Ook vannacht regent het van tijd tot tijd. Er staat een matige, langs de kust (vrij) krachtige, zuidwestenwind. Het koelt nauwelijks af, de temperatuur komt op een graad of 17 uit.

Woensdag overdag is het nog altijd overwegend bewolkt en lokaal valt er wat regen. Later in de ochtend en vooral ’s middags gaat het van het zuiden uit harder regenen. De regen wordt geleidelijk ook buiig van karakter en tegen de avond kan het in het westen wat opklaren. De zuidwestelijke wind is matig boven land en soms krachtig aan zee. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 20 graden.

Hoewel vandaag en woensdag nog in het teken staan van passerende soms actieve frontale storingen en er donderdag achter het koufront nog een bui kan vallen, gaat gedurende het grootste deel van de MD-periode hogedruk invloed op de oceaan en boven Frankrijk een dominerende rol spelen. Storingen worden op afstand gehouden. De wind zit wel meest in de ZW- tot W-richting. Gedurende de EPS-periode (9 augustus – 16 augustus) zien we een overgang naar een stromingspatroon met een meer NW-richting. Dit onder invloed van dominerende depressie invloed boven het zuiden van Scandinavie en een wat westelijker Atlantische positie van het hogedrukgebied.

Vooruitzichten

Vanaf vrijdag meest droog en geregeld zon, middagtemperatuur tussen 20 en 24 graden.

untitled vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 09 augustus tot en met dinsdag 16 augustus

Grote kans op een overgang naar licht wisselvallig weer, met soms wat regen of een bui. De middagtemperatuur zakt waarschijnlijk naar krap 20 graden.

Gedurende de MD-periode zijn de meeste clusters wel consistent in de hogedrukinvloed. Gedurende de EPS-periode beginnen de patronen wat minder eenduidig te worden. Toch lijken in de mogelijke oplossingen verreweg de meeste leden voor de NW-richting van de wind te kiezen. Er is een duidelijke, doch beperkte, toename van de neerslagkans naar zo’n 40%. Ook laat de dominerende NW windrichtring dan de middagtemperatuur terugvallen richting iets beneden normaal.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn