Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en van tijd tot tijd (mot)regen. Morgen droog met wat zon

12 november 2013 door Jannes Wiersema

25Een lagedrukgebied tussen IJsland en Noorwegen trekt verder noordoostwaarts. Een bijbehorend occluderend frontaal systeem boven de Noordzee trekt langzaam oostwaarts. Het warmtefront ligt om 06 UTC NO-ZW georiƫnteerd ten noordwesten van de kust. Op (geringe) hoogte schuift het front makkelijker oostwaarts dan aan de grond. Dit begint al wat op een wintersituatie te lijken waarbij het grondfront maar moeizaam passeert terwijl er op geringe hoogte een opglijdingsproces plaatsvindt. Pas in de loop van de ochtend of tegen de middag bereikt het occlusiefront het uiterste noordwesten. Het noorden lijkt door het occlusie-proces niet af nauwelijks in de zachte lucht terecht te komen. Het occlusiefront trekt in de loop van de middag langzaam zuidoostwaarts en verlaat verlaat vanavond laat het zuidoosten van ons land waarna er polaire lucht wordt aangevoerd en er een rug van hoge druk nadert vanuit het westen.

Vandaag is het lange tijd bewolkt en van tijd tot tijd regent of motregent het. In de loop van de middag wordt het van het noordwesten uit droog en gaat de bewolking daar breken. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 7 graden in het oosten tot een graad of 10 in het westen. De wind is zuidelijk en meest matig, aan de kust en op het IJsselmeer eerst nog (vrij) krachtig. Later op de dag draait de wind naar west tot noordwest en neemt boven land af naar zwak.

In de loop van de avond en komende nacht breiden de opklaringen zich uit en kunnen er enkele mistbanken ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 6 graden vlak aan zee tot lokaal dichtbij het vriespunt landinwaarts. Hier en daar komt vorst aan de grond voor. Boven land is de westelijke wind zwak, aan de kust staat een matige wind uit noordwest.

Morgen overdag verdwijnen de mistbanken en laat de zon zich van tijd tot tijd zien. In het uiterste zuidoosten kan de mist zich mogelijk echter langer handhaven. Het blijft droog en in de middag wordt het ongeveer 9 graden. De wind wordt zuidwestelijk en zwak tot matig. (Bron: KNMI)

De eerste dagen hebben we te maken met een sterk golvende westelijke stroming. Donderdag passeert hierin een frontaal systeem. In het ‘kielzog’ hiervan zorgt kou-advectie vrijdag voor het afsnoeren van een hoogtelaag boven het zuiden van Frankrijk. Ten noorden van deze afsnoering bouwt zich in het weekeinde tijdelijk een rug op vanuit het Azorenhoog tot over de Noordzee. Ook zondag blijft ons aandachtsgebied in de polaire lucht mogelijk nog onder invloedssfeer van deze rug in de bovenlucht. Later op zondag of maandag schuift de rug echter zuidwaarts weg en stelt zich een noordwestelijke hoogtestroming in. Daarin passeren soms troggen die voor regen of enkele buien zorgen.

Vooruitzichten

Donderdag regen. Vrijdag en in het weekeinde lange droge perioden met soms zon en landinwaarts ’s nachts mogelijk temperaturen dichtbij nul. Na het weekeinde toenemende kans op regen of buien.

Vooruitzichten lange termijn
dinsdag 19 november tot en met dinsdag 26 november

Grote kans op een weertype met geregeld regen of buien. De temperatuur ligt op de meeste dagen iets onder normaal

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn