Monday 2 December
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt, geleidelijk overal droog. Vanavond van het westen uit regen.

03 september 2016 door Jannes Wiersema

28Een frontale zone, horend bij een laag zuid van IJsland ligt boven onze land. Het warmtefront en een hoogtekoufront liggen ten oosten van het land, het grondkoufront (met een dauwpuntsovergang van 16 naar 12 graden boven het westen Dit grondfront passeert vandaag ons land en verlaat in de middag het oosten van het land. Er volgt een zwakke rug, die in de avond het oosten verlaat. Vanuit het westen nadert dan een actieve storing, waarvan het warmtefront inb de nacht naar zondag het land passeert, gevolgd door het koufront op zondagochtend (8 UTC westen, 12 UTC verlaat het het oosten). Bij deze storing ontstaat, onder invloed van de linkeruitgang van een jet, een laag boven de Noordzee. Zondagmiddag passeert de bijbehorende occlusie het land.

Modellen lopen niet veel uiteen wat de synoptische setting betreft voor vandaag. Wel (detail-)verschillen in de beschrijving van het laag van zondag. Hirlam laat het laag nu een koers de Duitse Bocht in volgen. Verschillen ook in de actuele neerslagbeschrijving. Hirlam past het best bij de actualiteit, hoewel de grote lijn in alle modellen wel duidelijk is. Tot en met koufrontpassage kan er af en toe wat regen vallen. Aandachtspunt is verder de actuele ST bij het front. De timing van de neerslag van vanavond is redelijk consistent: rond 20 UTC tegen de westkust aan, waarbij Hirlam een uurtje sneller is, Harmonie wat later. Harmonie mist waarschijnlijk een deel van de stratiforme neerslag. Verder detailverschillen in de beschrijving van de neerslag bij het koufront op zondag. Aandachtspunt voor zondag is verder onweer en wind/windstoten.

Vanochtend is er veel bewolking en trekt een gebied met lokaal lichte (mot)regen naar Duitsland weg. Vanmiddag is het droog en kan de zon af en toe doorbreken. Vanavond neemt de bewolking weer toe en later gaat het in het westen regenen. De maximumtemperatuur ligt rond 22 graden en de zuidwestenwind is matig. In de avond neemt de wind aan de kust toe naar vrij krachtig tot krachtig.

Komende nacht zijn er perioden met regen. Tegen de ochtend krijgt de neerslag een meer buiig karakter en is onweer mogelijk. De minimumtemperatuur ligt rond 16 graden. De zuidwesten wind neemt toe en wordt in het binnenland matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig, mogelijk hard.

Zondagochtend is het bewolkt en komen er talrijke buien voor, mogelijk met onweer. In de middag worden de buien minder actief, verdwijnt de onweerskans en klaart het af en toe op. De middagtemperatuur ligt rond de 19 graden. De wind draait in de ochtend van zuidwest naar west en is boven land matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, in het noordelijk kustgebied in de middag en avond hard.

Nadat er op zondag een hoogtetrog over de Noordzee trekt, die op maandag als afgesnoerd hoogtelaag richting het Alpengebied trekt, bouwt er zich boven de Britse Eilanden en onze omgeving een hoogterug op. Deze blokkerende hoogterug kantelt en houdt boven onze omgeving stand tot het einde van de week. Dit zorgt ervoor dat de straalstroom ten noorden van ons land komt te liggen. Pas op zondag (11 september) lijkt de rug zijn invloed op ons weer te verliezen en komen we onder invloed van een hoogtelaag, wat net ten zuidwesten van ons land afsnoert en zuidoostwaarts beweegt. Aan de grond zien we na de passage van een grondlaag op zondag de opbouw van een hoog in ons aandachtsgebied. Midden volgende week zien we dan een hoog boven het zuiden van Scandinavie. Dit schuift vervolgens langzaam noordoostwaarts, waardoor van het zuiden uit een vore ons land nadert in de loop van vrijdag 9 september. Toch lijkt het hoog invloed op ons weer te houden tot in het volgende weekend.

Vooruitzichten

Na het weekeinde een overgang naar droog, vrij zonnig en warm weer.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 10 september tot en met zaterdag 17 september

Grote kans (60-70%) op een droog weertype met temperaturen rond of boven het langjarig gemiddelde en slechts kleine kans op buien. Kleinere kans (30-40%) op een wisselvalliger en koeler weertype.

Een tamelijk eenduidig weerbeeld zien we in eerste instantie in de verschillende EPS-leden. Na een wisselvallige zondag, in vrijwel alle leden een (snelle) opbouw van hoge druk. Tot zaterdag 10 september blijft dat het geval. Daarna nemende verschillen tussen de leden behoorlijk toe. Op maandag nog een kleine neerslagkans, daarna een aantal droge dagen met temperaturen die oplopen tot (ruim) boven normaal. Vanaf het weekend een toenemende spreiding in temperatuur en neerslagkans.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn