Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt, in de ochtend regen, in het westen droog, vanmiddag enkele buien

05 april 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Ten westen van ons land ligt een grootschalige, uitgezakte hoogtetrog N-Z georiënteerd over de Britse Eilanden. De trogas beweegt langzaam oostwaarts en passeert later op de dag ons land. Ten oosten van ons land ligt een frontale zone (koufront, van oorsprong meerdere frontale systemen). Een golf in dit front bevindt zich op dit moment boven België en trekt in de ochtend noordwaarts. Hierbij trekt een klein lagedrukgebiedje mee, maar dit loopt ten oosten van ons land langs. Aan de grond blijven we in de polaire lucht. Aanvankelijk is de stroming nog zwak en komt uit een lopende richtingen, maar in de loop van de dag draait deze naar west. Na passage van de (hoogte-)trog passeert in de nacht naar woensdag een zwakke rug het land. Een occlusie bereikt dan de Britse Eilanden, om vervolgens woensdagmiddag en avond over ons land te trekken. Deze wordt in de avond in het westen gevolgd door een trog.

In de ochtend is het bewolkt en ligt er een regengebied boven een groot deel van het land. In het westen is het echter droog. De regen trekt in de middag naar het oosten weg. Wel ontstaan er dan enkele buien. In het westen kan vanmiddag de zon nog even doorbreken. De temperatuur loopt op naar een graad of 14. De wind komt in de ochtend eerst uit uiteenlopende richtingen maar wordt in de loop van de dag overal westelijk en matig.

In de nacht naar woensdag zijn er opklaringen en blijft het vrijwel overal droog. In de loop van de nacht wordt het hier en daar nevelig en kan er lage bewolking of een enkele mistbank ontstaan. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 6 graden en de zuidwestelijke wind wordt zwak tot matig.

Woensdag schijnt in de ochtend af en toe de zon. In de middag komt er meer bewolking en gaat het van het westen uit af en toe regenen. In het oosten ontstaan dan enkele buien. De middagtemperatuur loopt uiteen van 14 graden in het oosten tot 10 graden in het westen van het land. De zuidwestenwind wordt matig of vrij krachtig boven land en krachtig, mogelijk hard aan de kust.

Een hoogtelaag ligt donderdag boven de Noordzee met een trogas NO-ZW georiënteerd over het zuiden van de Britse Eilanden. Deze komt op vrijdag boven ons land te liggen, terwijl een volgend hoogtelaag richting het zuidwesten van Ierland trekt. Dit laag blijft hier vervolgens tot ver in de volgende week rondtollen en zorgt bij ons voor een zuidwestelijke bovenstroming. In het grondpatroon ligt op donderdag een laag boven Scandinavie en de noordelijke Noordzee. Dit zorgt bij ons voor een westelijke stroming. Dit laag neemt op vrijdag in betekenis af, terwijl een volgend laag boven Ierland ontstaat en vervolgens in die omgeving blijft rondtollen. De aangevoerde lucht wordt dan weer iets minder fris (maar wel hoofdzakelijk polair).

Vooruitzichten

Wisselvallig met geregeld regen of buien. Vooral donderdag en vrijdag tamelijk koel, in het weekeinde waarschijnlijk weer iets hogere temperaturen.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 12 april tot en met dinsdag 19 aprilGrote kans (70-80%) op het aanhouden van het wisselvallige weertype met temperaturen rond het langjarig gemiddelde.

De clusters van het EPS zijn tot en met het weekend behoorlijk consistent. Alle clusters laten het hoogtelaag boven Scandinavie op vrijdag in betekenis af nemen en positioneren het volgende hoogtelaag zuidwest van Ierland. Pas vanaf begin volgende week ontstaan er verschillen, maar de alle clusters tonen tot het einde van de volgende week een hoogtelaag/trog die ons weer bepaalt. Op donderdag fris met een temperatuur rond 10 graden, daarna wordt het met een zuidelijke stroming geleidelijk minder koud. Wel houdt de cyclonaliteit aan: Gedurende de EPS periode is er elke dag een grote kans op neerslag, pas aan het einde van de periode neemt de kans op droog weer wat toe

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn