Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

bewolkt, kans op mist.

17 november 2012 door Jannes Wiersema

Weerpraatje van zaterdag 17 november

In een groot deel van het land was het vanochtend vroeg nog vrij helder en koud. De temperatuur daalde in Roodeschool voor het eerst onder nul in de weerhut. Volkel was met
-0,8 de koudste KNMI post. In het zuidwesten echter was het reeds bewolkt geraakt.

Vanochtend schijnt eerst vooral in de oostelijke helft de zon. Mist en lage bewolking, die in het westen aanwezig zijn, breiden zich verder over het land uit. Langs de oostgrens blijft het tot in de middag zonnig. Vanavond gaat het in het westen van het land licht regenen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 4 tot 7 graden in het westen naar 8 tot 11 graden in de oostelijke helft van het land. De wind is zuidelijk en matig, kracht 3 of 4, aan zee nu en dan vrij krachtig, 5.

Vannacht is het bewolkt en breidt de regen zich verder over het land uit, in het oosten komt mogelijk mist voor. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 7 graden. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig, kracht 3 of minder. In het westen wordt de wind noordwestelijk.

Het weer de komende dagen
In het weekeinde kans op (wat) regen, later kouder??
Weerpraatje langere termijn 17 november

Zondagochtend regent het nog af en toe in de oostelijke helft van het land. Van het westen uit wordt het droog en breekt de bewolking, in het oosten van het land duurt het tot in de middag voordat de zon voorzichtig tevoorschijn komt. In de middag ligt de temperatuur rond 8 of 9 graden. De wind wordt overal noordwestelijk en is zwak tot matig.

Fronten van omvangrijke depressies op de Atlantische Oceaan kunnen in de loop van de nieuwe week (met name woensdag) ons land schampen. In grote lijnen zal het echter overwegend droog weer zijn met soms wat zonneschijn. Met name maandag is het echter zwaar bewolkt. De middagtemperatuur komt veelal op circa 9 graden uit

De nieuwe week begint droog dankzij een ruggetje van hogedruk dat in de buurt van ons land ligt. Er is veel bewolking maar het wolkendek lijkt niet helemaal gesloten te zijn zodat ook de zon af en toe te zien zal zijn. Het wordt 7 graden bij een toenemende wind uit het zuiden, in de westelijke en noordelijke provincies tot vrij krachtig, 5 bft. Een beetje waterkoud.

Vanaf dinsdag ontstaat er de strijd tussen een hogedrukgebied boven Rusland en een uitdiepende depressie ten noorden van Ierland. Op dinsdag neemt de kans op een buitje daardoor iets toe, waait het stevig uit het zuiden en wordt het een graad of 8.

Woensdag en donderdag is het bolwerk van hogedruk waarschijnlijk instaat om neerslaggebieden op afstand te houden. De rol van de zon zal beperkt zijn en de temperaturen zijn met 8/9 graden vrij normaal voor de tijd van het jaar.

Voor volgend weekend berekenen de Amerikaanse en sommige Europese rekenbreinen een op z’n minst interessante drukverdeling. Een depressie zou dan via ons land naar het Alpengebied trekken wat het Russische hogedrukgebied ruimte biedt een filiaal te openen dat tot nabij Denemarken reikt. Ook ten noordwesten van ons land stijgt de luchtdruk in dit scenario. Het zou een meer oostelijke stroming opgang brengen en dat is de enige richting waar winter- en schaatsliefhebbers vanaf november nog naar kijken.


Echt spannend wordt het wanneer een dergelijke oplossing ook terug te vinden is op de weerkaarten binnen de betrouwbare termijn van 5 dagen. Of dat gaat lukken zal volgende week duidelijk worden

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn