Friday 4 October
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt, nevelig en zacht met van tijd tot tijd (mot)regen, later droog.

16 november 2016 door Jannes Wiersema

40Een golvende frontale zone, van oorsprong horend bij een laag boven de Noorse Zee, ligt WW-ONO georienteerd boven het noorden van het land. Ten zuiden van het front bevinden we ons in een warme sector, ten noorden van het front is de lucht wat minder vochtig. De echte polaire lucht bevindt zich echter achter een volgend koufront wat nu tegen Ierland en Schotland ligt, horend bij een laag bij IJsland. Een golf in het eerste front trekt in de ochtend oostwaarts over het land. Deze golf wordt veroorzaakt door een kortgolvige 500 hPa trog. Achter deze golf beweegt het front weer zuidoostwaarts en verlaat dan in de middag het zuidoosten van het land. Het volgende koufront bereikt dan in de avond het noordwesten van het land en trekt in de nacht naar donderdag zuidoostwaarts over het land. Donderdagochtend bevinden we ons dan in de polaire lucht. Op donderdag tilt een volgende golf het front dan weer op, waardoor het in de middag als warmtefront weer noordoostwaarts trekt en in de nacht naar vrijdag weer als koufront het zuidoostwaarts over het land trekt. Hierbij zorgt de 500 hPa trog, maar ook de linkeruitgang van de jet voor activering. De golftop trekt over de Noordzee.

Het is bewolkt en nevelig, vooral in het noorden komt nog mist voor. In een groot deel van het land valt af en toe regen of motregen. In de loop van de dag wordt het van het westen uit op de meeste plaatsen droog en verdwijnt ook de nevel. Hier en daar kan de zon even tevoorschijn komen. In het zuidoosten blijft het echter bewolkt met een kans op (mot)regen. In de avond trekt een volgend gebied met regen vanuit het noordwesten het land in. Het is tamelijk zacht met maxima rond 13°C. De zuidwestenwind neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard. In de avond neemt de wind wat in kracht af en wordt aan zee westelijk.

Komende nacht is er in het algemeen veel bewolking, verplaatst het regengebied zich verder zuidoostwaarts en verlaat aan het eind van nacht het zuidoosten. Het koelt tijdens opklaringen in het noorden af naar een graad of 5 en elders naar ongeveer 8°C. De wind is zuidwestelijk, landinwaarts zwak tot matig, aan de kust vrij krachtig.

Morgen overdag zijn er enkele opklaringen, maar is er ook een kans op een bui. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en gaat het van het zuidwesten uit af en toe regenen. In de avond trekt een gebied met buiige regen het noordwesten van het land binnen, met daarbij een kans op onweer en (zware) windstoten. De maximumtemperatuur komt uit op een graad of 10°C. De zuidwestenwind neemt gedurende de middag toe naar matig tot vrij krachtig en aan de kust naar krachtig tot hard, in de avond mogelijk stormachtig.

De eerste week wordt het stromingspatroon in onze omgeving gedomineerd door lage druk. Een sturend laag beweegt vanaf IJsland naar de Noorse Zee, waarbij ons land na passage van een koufront in de nacht naar vrijdag in de polaire lucht komt. Op zaterdag passeert een zwakke trekrug. Een sterk uitdiepend lagedrukgebied vanaf de Oceaan trekt zondag via Engeland naar het midden/noorden van de Noordzee, en zorgt bij ons voor een sterk windveld. Vervolgens ligt er volgende week maandag en dinsdag een uitgezakte hoogtetrog over Schotland en Ierland (rond 5° WL). Boven onze omgeving komt dan een ZZW-lijke bovenstroming te staan waarbij het golvende polaire front bij ons in de buurt ligt. Vervolgens bouwt zich een rug boven onze omgeving, waarbij het Azorenhoog verbinding maakt met een hoog boven Rusland. Storingen blijven dan uit onze buurt.

Vooruitzichten

Wisselvallig herfstweer met vanaf zondag een stijging van temperatuur. Met name op zondag vrij veel wind.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 23 november tot en met woensdag 30 november

Grote kans (80%) op een overgang naar een droog en temperaturen onder de normale waarden voor tijd van het jaar.

Tot en met begin volgende week tonen de clusters vrij grote gelijkenis. Allen tonen het hoogtelaag oost van IJsland, wat in die omgeving blijft rondtollen en begin volgende week uitzakt. DE EPS-pluim is voor de eerste dagen ook vrij eenduidig: een daling van de temperatuur tot op zaterdag bij een doorstaande wind uit zuidestelijke richting, met met name in de nacht van donderdag op vrijdag een piek in de neerslag. Dan ook een piek in de wind, met een kans op zware windstoten (>41 kt). Aan de kust is deze kans zo’n 40% volgens de EPS. Een volgende neerslagpiek zien we op zondag Wel ‘detail’-verschillen in de beschrijvingen van het laag voor zondag. De precieze positie en uitdieping zal het windveld bepalen. Kans op zware windstoten in de EPS op dit moment 40-60% aan de kust, 20-40% landinwaarts. De kans op windstoten boven de 100 km/uur is op basis van de EPS op dit moment minder dan 10%. Daarna nemen de neerslagkansen geleidelijk af, terwijl de kans op een koud en droog weertype sterk toeneemt.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn