Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt, zeer lokaal mist, vanmiddag van tijd tot tijd regen.

24 oktober 2016 door Jannes Wiersema

5Een occlusie sleept over het uiterste noorden van de FIR en neemt verder in activiteit af. Een oost- noordoostelijke stroming voert continentaal polaire lucht aan. Boven Duitsland is op vrij grote schaal mist en stratus aanwezig, dit komt met de heersende stroming langzaam onze kant op en beperkt zich waarschijnlijk tot het noorden van het land. Van het zuiden uit dringt een vrij complexe frontale zone op in een diffluente bovenluchtstroming. Een voor het systeem uitlopende occlusie, boven het zuiden van het land, levert sporadisch een druppel op en wordt in de bovenstroming uiteen getrokken, stelt nauwelijks nog iets voor. Een frontale golf trekt maandagmiddag, occluderend, via de Ardennen naar het Sauerland. Ons land krijgt te maken met de frontale kap. Na passage van de golf wordt de stroming noordelijk en blijft de aangevoerde lucht van polaire origine.

Modellen zijn redelijk consistent. De nieuwste runs laten ook een beeld zien van afnemende activiteit op de occlusie die boven het zuiden ligt, overigens, wat er valt, verdampt grotendeels. Harmonie runs zijn behoorlijk pessimistisch over de mist en stratus vanuit Duitsland. Hirlam is iets positiever. Overigens is deze run van Hirlam maar ook die van EC, wat de neerslag betreft aardig richting Harmonie getogen. De berekende wind lijkt iets te zwaar aangezet.

 Kaart verwachtingen vandaag dag

Overdag overheerst de bewolking. In het zuiden valt in de ochtend lokaal lichte regen, in de middag gaat het op meer plaatsen af en toe regenen. Het kwik blijft steken rond 10°C bij een meest matige oostelijke wind.

In de nacht naar donderdag zijn er wolkenvelden en kan lokaal nog wat lichte regen vallen. Tijdens opklaringen ontstaat er mogelijk opnieuw mist. Het kwik daalt naar een graad of 7. Er staat weinig wind uit uiteenlopende richtingen.

Dinsdagochtend verloopt op veel plaatsen tamelijk grijs en nevelig. Uit de bewolking kan af en toe lichte regen of motregen vallen. In de middag klaart het vooral in de kustgebieden op en komt de zon ook af en toe tevoorschijn. De temperatuur varieert van een graad of 8 in bewolkingsgebieden tot 11 in opklaringen. Er is weinig wind.

Boven het aandachtsgebied staat een zwak meanderende zonale stroming enkele ruggen en troggen elkaar opvolgen. Boven zuidwest Europa bouwt een hoogterug op en het merendeel van de members laat deze opbouwende hoogterug wat verder noordwaarts komen en daarmee wordt het zonale stromingspatroon wat naar het noorden gedwongen. Na het volgende weekeinde keert dit patroon weer terug boven onze omgeving. Nabij IJsland diept dan een volgend hoogtelaag uit, dat in de loop van de volgende week als hoogtetrog langzaam over het aandachtsgebied naar het oosten beweegt. Op de grondkaart zien we vanaf dinsdag onder de hoogterug een hoog opbouwen boven Frankrijk. Dit hoog houdt tot en met volgend weekeinde stand. Het aandachtsgebied komt daarna onder invloed van een sterk meanderende zonale stroming.

Vooruitzichten

Vrij snel rustig en meest droog herfstweer met kans op mist in de nacht en ochtend. De temperaturen liggen rond of iets boeven de normale waardes van 13-14 graden.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 31 oktober tot en met maandag 07 november

Kans op een overgang naar een licht wisselvallig weertype (50-60%). De temperatuur komt iets onder onder het langjarig gemiddelde terecht.

Het beschreven scenario wordt, op enkele timingsverschillen na, vrij redelijk weergegeven in de pluim, de zekerheid lijkt dus redelijk groot 80-90%. Vanaf het volgende weekeinde neemt de onzekerheid fors toe ten gevolge van de timing en positie van de opeenvolgende troggen en ruggen.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn