Thursday 12 September
Weerman Jannes Wiersema

Buien, afgewisseld door zon

10 augustus 2016 door Jannes Wiersema

37Tussen een laag boven Scandinavie en een hoog ten westen van Ierland staat er in ons aandachtsgebied een noordwestelijke stroming. Het aandachtsgebied bevindt zich diep in de maritiem polaire lucht. Een trog boven het zuiden verlaat later in de ochtend Limburg. Op 500 hPa ligt een hoofdtrog noord-zuid boven het oosten van ons land. Deze schuift overdag langzaam oostwaarts en is gevuld met koude lucht. Boven de Britse Eilanden ligt een zwakke NW-ZO georiĆ«nteerde barokliene band (ongeveer op Thetaw850 van 6-7 graden). Deze ligt vrijwel evenwijdig aan de stroming en een golf in deze barokliene zone trekt aan het einde van de nacht over het uiterste zuidwesten van het land. Aan de ‘kop’ van de golf loopt bovengenoemde trog mee. De temperatuur op 500 hPa gaat in de hoogtetrog tijdelijk naar -27 graden. Na passage hiervan neemt de buienactiviteit vanmiddag van het westen uit af op nadering van een zwakke trekrug. Deze rug vlakt af en passeert komende nacht. Donderdagochtend passeert van het westen uit een eerste warmtefront, dat nog gekoppeld is aan de eerder genoemde barokliene zone, later op de dag gevolgd door het tweede warmtefront van de dubbele constructie. Naarmate de tijd vordert zijn deze systemen steeds minder makkelijk te onderscheiden.

De prestatie van de Harmonievarianten was afgelopen nacht behoorlijk mager. Hirlam/EC waren daarvoor als signaalfunctie veel beter te gebruiken. Nog steeds wordt de convectie door Harmonie onderschat, vooral vannacht bij de golf waar ook stratiforme neerslag op zat. Positie van de berekende neerslag is ook een stuk te noordelijk, vooral in Harmonie38. De actuele situatie wordt nog steeds het beste door Hirlam beschreven, vooral de meer dynamisch geforceerde neerslag in het zuiden. Al met al kan het beste Hirlam/gebruikt worden.

We hebben vandaag een wisselende bewolking met enkele buien, waarbij er een kleine kans op onweer is. Vanmiddag neemt het aantal buien vooral in het (zuid)westen af. Met een maximumtemperatuur tussen de 16 en 18 graden wordt het een frisse dag. Er is weinig wind, later steekt een matige noordwestelijke wind op. Aan de kust staat een matige noordwestelijke wind. In het Waddengebied is de wind af en toe vrij krachtig.

Komende nacht zijn er eerst brede opklaringen en is het op de meeste plaatsen droog. Later neemt de bewolking toe en aan het einde van de nacht bereikt een gebied met (buiige) regen de westkust. Landinwaarts koelt het af naar ongeveer 7 graden, vlak aan zee blijft de temperatuur met een graad of 15 beduidend hoger. De wind draait in de loop van de nacht naar zuidwest en is boven land zwak tot matig, langs de kust neemt de wind toe naar matig tot vrij krachtig.

Donderdag overdag is het zwaar bewolkt en breidt de zone met (buiige) regen zich langzaam verder uit. In het zuidoosten blijft het mogelijk tot de middag droog. In de avond wordt het van het westen uit geleidelijk aan droog, maar het blijft wel overwegend bewolkt. In het oosten wordt het niet warmer dan een graad of 16, in het zuidwesten kan het aan het einde van de dag nog 19 graden worden. De zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Vrijdag passeert van het westen uit een hoogterug, ons land bevindt zich dan waarschijnlijk in een warme sector. Zaterdag overdag passeert van het westen uit een zwakke kortgolvige hoogtetrog en lijkt een zwak koufront te passeren. na zaterdag breidt hogedrukinvloed zich van het westen uit langzaam steeds verder tot over ons aandachtsgebied uit. Na het weekeinde ontwikkelt zich ten westen van ons een krachtige hoogterug, die gevoed wordt door sterke warmte-advectie aan de oostzijde van een Atlantisch laag. Aan de grond passeert het hogedrukgebied maandag, dinsdag passeert de scherpe hoogterug ons land. De stroming wordt boven ons land wordt aan de grond dan een aantal dagen zuidoostelijk met aanvoer van warme continentale lucht. Woensdag 17 of donderdag 18 augustus passeert van het westen uit een koufront, waarschijnlijk gevolgd door afkoeling.

Vooruitzichten

De eerste dagen wolkenvelden, maar overwegend droog. Vanaf zondag steeds meer zon en begin van de week mogelijk zomerse temperaturen.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 17 augustus tot en met woensdag 24 augustus

Vooral de eerste dagen kans op een (onweers)bui. Daarna 60-70% kans op een overwegend droog weertype met temperaturen rond het langjarig gemiddelde. Er is 30-40% kans op overgang naar een wisselvallig weertype.

De ontwikkeling voor de komende dagen ziet er in de verschillende EPS-leden tamelijk overeenkomstig uit. Wel is het zo dat er vrijdag en zaterdag nog een zwak frontensysteem in de buurt ligt. De opmaat naar een aantal warme zomerdagen begin van de volgende week zit al een aantal dagen in de EPS-uitvoer. De ontwikkeling daarna, vanaf ongeveer woensdag 17 augustus wordt onzeker. De onzekerheid zit hem vooral in de doorkomst van een koufront vanaf de Oceaan. Ten opzichte van de vorige run lijkt het koufront iets eerder door te komen, in de loop van woensdag 17 augustus. Een klein aantal leden laten het front pas op vrijdag doorkomen. Daarna zijn er verschillende scenario’s mogelijk. In 60-70% van de leden blijft de hogedrukinvloed dominant, waarbij in 10-20% van de leden de geblokkeerde situatie aanwezig. Temperaturen gaan na het weekeinde hoogstwaarschijnlijk naar zomerse waarden, mogelijk lokaal zelfs tropisch op dinsdag of woensdag.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn