Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Buien. In het noordelijk kustgebied zware windstoten.

04 januari 2017 door Jannes Wiersema

Een lagedrukgebied boven de Oostzee beweegt zuidoostwaarts en vult langzaam op. Een bijbehorend frontaal systeem trekt over ons aandachtsgebied zuidoostwaarts. Een warmtefront is ons land gepasseerd en een koufront ligt boven het midden van ons land en verlaat in de ochtend het zuidoosten. Achter het koufront draait de stroming naar noordwest en neemt nog wat verder in kracht toe.  In de polaire lucht kunnen later in de middag en avond nog enkele troglijntjes zuidwaarts bewegen. De koudste bovenlucht beweegt zuidoostwaarts over de oostelijke Noordzee en het uiterste noordoosten van ons land met op 500 hPa rond ca. -35 C. Een hogedrukgebied wordt overdag boven de Britse Eilanden verwacht. Dit hoog komt langzaam naderbij en strekt zich donderdag uit van Frankrijk tot over Scandinavie.

 Waarschuwing land 0 new

In het zuiden is het aanvankelijk bewolkt met van tijd tot tijd regen of motregen. Van het noorden uit wordt het wisselend bewolkt met enkele buien. Met name in het noordoosten kan daar ook korrelhagel of een klap onweer bij voorkomen. De maximumtemperatuur ligt rond 7°C. De noordwestelijke wind is matig tot vrij krachtig boven land en hard tot stormachtig aan de kust en boven het IJsselmeer. Verder moet er in het noordelijk kustgebied rekening worden gehouden met zware windstoten van 75-90 km/uur, bij buien mogelijk tot 100 km/uur. Later in de middag en vanavond neemt de wind af.

Wind:

In de noordelijke en oostelijke Noordzeedistricten, komende periode seinen voor 8-9 Bft. Voor onze overige kustdistricten 7-8 Bft, vooral in de omgeving van buien tipt de wind af en toe aan de 9 Bft. Wat de windstoten betreft laten alle modellen op basis van TKE waarden zien van 75-90 km/uur. Nemen we ook de buiencomponent in beschouwing dat laat HARM36 uitschieters zien van ruim 100 km/uur. Harmonie38 houdt het wat rustiger. Gezien de onstabiele opbouw en de vrijwel zekere aanwezigheid van buien is een code geel voor zware windstoten voor het noordelijk kustgebied gerechtvaardigd.

Komende nacht zijn er opklaringen, maar van het noorden uit trekt er mogelijk nog wel een enkele winterse bui over het land. De minimumtemperatuur loopt uiteen van +1°C vlak aan zee tot -4°C in het binnenland. De wind waait uit west tot noordwest en is zwak tot matig boven land en (vrij) krachtig in de kustgebieden.

Donderdag overdag is er af en toe zon en vooral in de ochtend is nog een enkele winterse bui mogelijk. De middagtemperatuur loopt uiteen 5 graden vlak aan zee tot iets boven het vriespunt in het oosten van het land. De wind draait naar noordoost en is meest matig.

Een hogedrukgebied boven onze omgeving wordt komend weekeinde boven de Golf van Biskaje verwacht en beweegt daarna langzaam verder westwaarts. Komende zaterdag beweegt langs de noordzijde van het hoog een frontale trog van west naar oost over Nederland. In de loop van de volgende week komen met de dan heersende westelijke stroming, meerdere frontale troggen over.

Vooruitzichten

Wisselvallig. Eerst koud met in de nachten lichte en lokaal matige vorst. Vrijdag op zaterdag en zaterdag overdag mogelijk winterse neerslag. Daarna een zachter weertype met maxima rond 8 graden en nachttemperaturen boven het vriespunt.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 11 januari tot en met woensdag 18 januari

Waarschijnlijk houdt het enigszins wisselvallige weer aan. De temperatuur ligt aanvankelijk boven de normale waarde voor deze tijd van het jaar, maar daalt later weer naar normaal.

Het grootste deel van de MD-periode ziet er in de diverse clusters vrij eenduidig uit. De beschreven route van het (grond)hoog veroorzaakt donderdag en vrijdag een via noord naar west draaiende wind en door de tijdelijke oostelijke richting zowel ’s nachts als overdag aanzienlijk kouder dan de andere dagen van de MD-periode. De EPS- leden geven in de nacht naar zaterdag een significant sneeuwsignaal (ca 70%). Vanaf zaterdag is er deze run een redelijk eenduidige windrichting tussen ZW en NW. De kans op vorst gedurende de nachten is daarmee erg klein geworden. De staafjesdiagrammen geven vanaf zondag rond 60 % kans op neerslag. De kans op winterse neerslag blijft dan klein, < 20 %.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn