Een laag boven de Britse Eilanden heeft een vore tot over de Duitse Bocht. Restanten van een occlusie liggen in en net noord van de vore. De vore beweegt langzaam nog iets noordwaarts. Met een zuidwestelijke stroming wordt tamelijk vochtige en onstabiele lucht aangevoerd. In deze lucht ontstaan makkelijk buien door dagelijkse gang. In de bovenlucht is een laag aanwezig in de buurt van Het Kanaal. Kortgolvige troggen aan de oostflank hiervan spelen ook een rol als dynamische forcering. In het algemeen zien we een lichte afkoeling van enkele graden van de bovenlucht de komende 18 uur. Actueel is er boven het noorden van Frankrijk een duidelijke trog te zien waarvan het zwaartepunt richting Sauerland koerst. Ook convergentiegebieden in de onderste niveaus kunnen voor een opleving van de buienactiviteit zorgen. Op donderdag lijkt het midden van het land tijdelijk in wat rustiger vaarwater te komen, onder invloed van een goed doorstroomde hoogterug en ook in de onderste niveaus een subtiel anticyclonaal patroon.
We zien in de vore de slechtste condities, dit signaal wordt door de modellen redelijk opgepakt maar dient natuurlijk niet letterlijk te worden genomen. Met het wat noordwaarts verplaatsen van de vore zien we de slechte wolken/zicht condities ook meebewegen in alle modellen. In de loop van de ochtend zien we als gevolg van dagelijkse gang het convectieve neerslagsignaal verder toenemen. Timing en locatie lopen wat uiteen in de modellen, hetgeen niet vreemd is in convectieve situaties. In de nacht naar donderdag behoorlijke kansen op mist(banken). Donderdag lijkt de buienactiviteit in vooral het midden van het land tijdelijk minder door zwakke anticyclonaliteit. Het zuiden van het land komt dan in de loop van de dag echter mogelijk in een regime met ca. 25 kn diepe windschering en 1500-2000 MUCAPE terecht.
Het is half tot zwaar bewolkt en van het zuiden uit trekken buien over het land. Vanaf het einde van de ochtend is er vooral in de oostelijke helft kans op hagel en onweer. Lokaal valt er vanmiddag in korte tijd veel regen. Vanavond lossen de buien langzaam op. De middagtemperatuur wordt ongeveer 19 graden. De wind is zwak tot matig en eerst zuidelijk, later draait deze naar richtingen tussen zuid en west.
Komende nacht is het vrijwel overal droog. Het klaart op en er ontstaan enkele mistbanken. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 10 graden en de zwakke wind waait veelal uit richtingen tussen zuid en west.
Morgen overdag is er af en toe zon. Plaatselijk komt een bui voor, vooral in het zuiden zijn later op de dag weer zwaardere buien met onweer mogelijk. De middagtemperatuur wordt ongeveer 21 graden. De zwakke tot matige wind wordt geleidelijk op steeds meer plaatsen oostelijk.
Op vrijdag 17 juni is er sprake van Rossby golven met een grote amplitude boven de Atlantische Oceaan en Europa. De kern van een hoogtelaag trekt in de loop van vrijdag van het Nauw van Calais via Belgiƫ naar de Oostzee. Tegelijkertijd blijft er vanuit dit hoogtelaag een uitloper naar de Golf van Biskaje liggen, zodat de as van de hoogtetrog in de buurt van ons land blijft. In de loop van zaterdag komt ons land dan noordwest van de hoogtetrogas uit, met vooral zondag een toenemende invloed van een hoogterug boven de Britse Eilanden. In de uitloper van het hoogtelaag boven de Golf van Biskaje ontwikkelt zich een apart ULL dat begin volgende week via Noord-Italiƫ richting Polen trekt. Anders dan de berekening van gisteren reikt de invloed van dit hoogtelaag niet tot over omgeving. De as van de Britse hoogterug passeert dinsdag 21 juni, waarna een hoogtetrog vanaf Engeland nadert en vrijdag 24 juni boven ons land komt te liggen
Vrijdag forse buien, in het weekend geleidelijk droger maar koel. Begin volgende week geleidelijk meer zon, warmer en op de meeste plaatsen droog.
woensdag 22 juni tot en met woensdag 29 juni
Waarschijnlijk een weertype met af en toe een bui en maximumtemperaturen rond het langjarig gemiddelde.
Tot en met zondag 19 juni is de ontwikkeling behoorlijk duidelijk, althans de grote lijnen. Onder invloed van het hoogtelaag/hoogtetrog vrijdag nog een sterke buiig weertype. We zien dan een sterk convectief signaal met zwaartepunt ten zuidoosten van ons land. In het oosten en zuidoosten van het land is de kans op meer dan 10 mm groter dan 50% en ca. 15% van de leden berekent meer dan 30 mm voor Enschede. Vanaf zaterdag zien we in vrijwel alle leden dat ons land aan de westzijde van de trogas komt te liggen. In vrijwel alle leden zien we de opbouw van de genoemde hoogterug. De verdere opbouw hiervan vertoont echter behoorlijke verschillen begin volgende week. Vooral de amplitude van de hoogterug is onzeker. Vanaf woensdag 22 juni zien we een 50/50 tweedeling met twee clusters. Het ene cluster laat de hoogterug verder opbouwen en uitgroeien tot een blokkade boven ScandinaviĆ«, waarbij ons land donderdag 23 juni en vrijdag 24 juni geleidelijk meer onder invloed raakt van een hoogtetrog boven Engeland en Frankrijk. Het tweede cluster laat de hoogterug met een veel kleinere amplitude oostwaarts opschuiven met een langgerekte hoogtetrog boven onze omgeving in de tweede helft van de volgende week. Vanaf het weekend van 24/25 juni zijn allerlei scenario’s mogelijk met vier ongeveer even waarschijnlijke en sterk verschillende clusters.