Tuesday 16 April
Weerman Jannes Wiersema

Buien, vanmiddag en vanavond vooral in het oosten met onweer.

13 juni 2016 door Jannes Wiersema

37Vanuit een lagedrukgebied ten zuiden van Groenland strekt zich een langgerekte gordel van lage druk uit in oost tot zuidoostelijke richting. Een secundaire kern, om 03 UTC net ten oosten van East Anglia, steekt de Noordzee over richting ons land en trekt dan vrij snel naar het noorden van het land, waar het de rest van de maandag voor anker gaat. In de nacht naar dinsdag trekt de kern heel langzaam noordwaarts. Bij dit laag hoort een occlusie, 03 UTC van Amsterdam naar Arnhem, die verder om het laag heen krult en heel langzaam noordoostwaarts trekt. Een kortgolvige hoogtetrog ligt 03 UTC boven het zuidwesten, trekt langzaam oostwaarts en verlaat in de middag het oosten. Zodra het laag dinsdag noordwaarts trekt wordt de weg vrijgemaakt voor een volgende occlusie die nu nog boven Ierland ligt. Deze occlusie bereikt dinsdagochtend het zuidwesten en trekt dinsdagmiddag langzaam noordoostwaarts.

Het synoptische beeld verschilt niet veel tussen de modellen. De grootschalige neerslag aan de voorzijde van de occlusie wordt door Hirlam en EC aanmerkelijk beter weergegeven dan Harmonie36. Wat alle modellen overduidelijk laten zien is de activering van de neerslag op dagelijkse gang, waarbij de focus wat betreft de convectie in alle modellen op het oosten en noordoosten ligt. De complicerende factor is de stratus. De uitgebreidheid van de stratus gaat mede bepalen hoe snel de temperatuur oploopt en de convectietemperatuur wordt bereikt.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

Vandaag is het op de meeste plaatsen zwaar bewolkt. Het is de eerste uren op veel plaatsen nevelig met in het noorden plaatselijk buiige regen. In Zeeland en Noord-Brabant komen vanmorgen enkele stevige (onweers)buien voor, mogelijk met hagel. Later in de ochtend, maar vooral ’s middags leeft de buienactiviteit ook elders flink op. In het oosten worden vanmiddag de zwaarste buien verwacht met daar ook kans op onweer. In de avond sterven de buien van het westen uit langzaam uit. De middagtemperatuur loopt uiteen van 17 graden op de Wadden tot ongeveer 20 graden landinwaarts. Er staat een zwakke tot matige wind die op steeds meer plaatsen uit een zuidwestelijke richting komt. In het noorden is de wind zwak en variabel.

Neerslag:

Belangrijkste aandachtspunt is de convectieve neerslag vooral in de middag en avond, vooral de intensiteit. PW-waarden bedragen ruim 30, niet extreem maar toch behoorlijk veel en lokaal kan best weer 10-20 mm, lokaal rond 30 mm vallen. Accent ligt op het uiterste oosten en noordoosten, waar de treksnelheid van de buien waarschijnlijk het laagst is. Vanmiddag in het (uiterste) oosten MUCAPE rond 1000 J/kg bij een verticale windschering 5-10 knopen. Dinsdag vergelijkbare waarden. Losse, lokaal geclusterde buien. Verder bij de barocliene band af en toe regen. Bij de occlusies wordt de neerslag gedurende de middagen steeds convectiever. Met dit soort hoge toppen altijd rekening houden met lokaal kleine hagel, zie Harmonie graupel column plaatjes.

In de nacht naar dinsdag is het zwaar bewolkt en valt er lokaal lichte regen of een enkele bui. De minima liggen rond 13 graden. Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind.

Dinsdag overdag ontstaan er opnieuw veel buien, met vooral in het oosten kans op onweer. De maxima lopen uiteen van 17 graden op de Wadden tot ongeveer 20 graden in het oosten. De wind waait uit richtingen tussen west en zuidwest en is matig.

Een hoogtelaag boven de Britse Eilanden en het westen van Frankrijk verplaatst zich uiterst langzaam oostwaarts en velt langzaam op. Er blijft een langgerekte hoogtetrog over, waarvan de NNO-ZZW georienteerde as zaterdag 18 juni ons land passeert. In het zuidelijk deel van de hoogtetrog snoert zich in het weekeinde een laag af boven Spanje. Tot zaterdag hebben we hierdoor te maken met onstabiele en vrij vochtige lucht. Na passage van de hoogtetrog bouwt zich van het westen uit een hoogterug uit boven ons aandachtsgebied, wat uiteindelijk lijkt te resulteren in een min of meer geblokkeerd patroon boven het vasteland van Europa, waarbij de neerslagkansen op zijn minst tijdelijk sterk afnemen.

Vooruitzichten

Tot en met vrijdag erg buiig. Vanaf zaterdag waarschijnlijk een droger weertype met meer zon, maar wel nog steeds vrij koel.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 20 juni tot en met maandag 27 juni

Waarschijnlijk een weertype met slechts af en toe regen of een bui en maximumtemperaturen geleidelijk rond de normale waarden. Er is een kleine kans (20%) op droog en warm weer.

Tot het weekeinde van 18/19 juni is de ontwikkeling behoorlijk duidelijk, althans de grote lijnen. Onder invloed van het hoogtelaag/hoogtetrog tot en met vrijdag een sterke buiig weertype. In het weekeinde de overgang naar een ander grootschalig stromingspatroon. Vanaf zaterdag zien we in vrijwel alle leden dat ons land aan de westzijde van de trog-as komt te liggen. In vrijwel alle leden zien we de opbouw van de genoemde hoogterug. De ontwikkeling van het geblokkeerde situatie zoals in de deterministische uitvoer zien we slechts in een kleine minderheid terug. In de meeste scenario’s is er na het volgende weekeinde sprake van een (licht) meanderende stroming, waarbij echter wel de hogedrukinvloed duidelijk groter is dan in de afgelopen periode. Positie van het hoog is meesteal ten zuiden of ten westen van ons land. We zien dan ook een voorkeur voor een zuidwestelijke wind met in de meeste leden gematigde temperaturen. Slechts in ongeveer 20% van de gevallen zien we een overgang naar droog en warm weer.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn