Friday 26 April
Weerman Jannes Wiersema

Buien, vanochtend aan de westkust kans op zware windstoten.

19 oktober 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een laag met diverse kernen ligt boven de zuidelijke Noordzee en het noorden van het land. Op hoogte ligt om 03 UTC een laag boven het noordoosten. Een klein laag, 03 UTC nabij het noordwesten van onze FIR trekt zuidoostwaarts en trekt in de ochtend waarschijnlijk van Noord-Holland naar het oosten en verlaat in de middag het land. In de nacht naar donderdag bereikt vanuit het noordoosten opnieuw een trog/klein lagedrukgebied het land, die vervolgens zuidwaarts trekt. Het hele patroon trekt ondertussen heel langzaam oost-zuidoostwaarts en het hoogtelaag komt donderdag boven het midden van Duitsland te liggen.

In grote lijnen is het beeld dat de verschillende modellen schetsen steeds hetzelfde, maar met name het laagje van vanochtend vertoont nog steeds kleine koers- en timingsverschillen. Dit maakt vooral de windverwachting onzeker. Hoe zuidelijker de laagjes trekken, hoe verder zuidwaarts het windveld zal komen te liggen. We gaan nu uit van een scenario dat het noordoost van EHAM trekt, waarbij EC een fractie zuidelijker uitkomt dan Hirlam. Actueel ligt het laagje iets zuidwestelijker dan in Hirlam00, zodat het EC scenario best realistisch lijkt. Voor de nacht naar dinsdag zien we weer grotere verschillen ontstaan t.a.v. een volgend klein laagje.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

Vandaag trekt het zwaartepunt van de neerslag langzaam verder zuidwaarts en in de loop van de middag wordt het op een enkele bui na droog. In het noorden zijn er waarschijnlijk zonnige perioden en is de buienkans aanmerkelijk kleiner. De maxima lopen uiteen van 9 graden in het noordoosten tot 13 graden aan de zuidwestkust. In de ochtend staat er aan de westkust nog een harde tot stormachtige westenwind, met lokaal zware windstoten rond 80 km/uur. Boven de zuidelijke helft neemt de westelijke wind vanochtend toe naar matige tot vrij krachtig, terwijl de wind in het noorden tijdelijk uit richtingen tussen oost en noord gaat waaien en zwak tot matig is. Gedurende de middag draait de wind overal naar een noordelijke richting en neemt ook in het zuiden en westen af naar zwak tot matig.

In de nacht naar donderdag zijn er wolkenvelden, maar vooral in het oosten en zuiden ook opklaringen. Hier kunnen er enkele mistbanken ontstaan. Van het noorden uit trekken er in de loop van de nacht een aantal buien over het land, met de meeste activiteit in de kustgebieden. De minima komen uit tussen lokaal 2 graden in opklaringen en 10 graden aan zee. De west- tot zuidwestenwind is zwak tot matig. Aan zee staat een vrij krachtige tot krachtige noordelijke wind.

Donderdag overdag trekken er gebieden met buiige regen van het noordnoordoosten uit over het land. Later op de dag wordt het van het noordoosten uit op steeds meer plaatsen droog en breekt de bewolking. De middagtemperatuur ligt rond 12 graden. De wind draait naar het noordoosten en is matig, aan zee vrij krachtig gedurende de ochtend. In de avond neemt de wind in het binnenland af naar zwak en draait naar het noorden.

Een hoogtelaag boven Duitsland blijft tot zaterdag 22 oktober min of meer stationair. Ondertussen bouwt een hoogterug boven Ierland zich verder op en breidt uit naar de Noorse zee. In het weekeinde ontstaat een apart hoog boven het noorden van Scandinavie, waardoor er weer een blokkade ontstaat. Ook aan de grond is er een laag boven Duitsland aanwezig en is de stroming in ons aandachtsgebied de eerste dagen nog cyclonaal is met vooral boven zee convectie. Verder lijkt een storing van het oosten uit op te dringen tijdens het weekeinde, maar die blijft waarschijnlijk net ten noorden en ten oosten van ons aandachtsgebied. Begin van volgende week schuift dit patroon langzaam oostwaarts. Vanuit een langgerekte hoogtetrog die zich ten westen van genoemde blokkade bevindt, snoert zich ten westen van Portugal een hoogtelaag af. Vanaf maandag 24 oktober neemt de onzekerheid toe. Er dringt aan de oostflank van het genoemde hoogtelaag een storing op naar het noorden, die maandag of dinsdag over het land trekt. De eerder genoemde blokkade wordt daarna opgeheven en er stekt zich een meanderende westelijke stroming in vanaf halverwege volgende week.

Vooruitzichten

Aanvankelijk op de meeste plaatsen droog met soms zon en maximumtemperaturen iets onder het langjarig gemiddelde. Begin volgende week mogelijk wat regen.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 26 oktober tot en met woensdag 02 november

Vrij grote kans (60-70%) op overwegend droog weer. De temperatuurverwachting is onzeker.

Tot en met zondag zien de ontwikkelingen er tamelijk eenduidig uit. Daarna zien we verschillen ontstaan. We zien weliswaar in vrijwel alle leden de afsnoering ten westen van Portugal, maar in de deterministische uitvoer stelt zich ten noorden van deze afsnoering een westelijke stroming in. Dit scenario wordt maar door ongeveer 30% van de leden ondersteund. In de overige oplossingen zien we tot einde van de volgende week nog steeds een geblokkeerd patroon, waarbij de positie van de verschillende systemen uiterst onzeker is. In ongeveer 40% van de leden ligt het hoog boven Scandinavie, met relatief lage temperaturen, maar ook 30% van de leden met het hoog ten zuiden van ons en relatief zacht weer.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn