Thursday 30 November
Weerman Jannes Wiersema

Buiige regen, lokaal (natte) sneeuw en eerst in het zuidwesten veel wind.

15 januari 2016 door Jannes Wiersema

Wisselende bewolkt kans op een buiEen lagedrukgebied, om 04 UTC ten zuidoosten van de Achterhoek, trekt verder oost- tot zuidoostwaarts weg. De ingedraaide occlusie trekt met het laag mee, maar blijft een ander deel van de occlusie blijft langdurig NW-ZO georiƫnteerd slepen over de zuidwestelijke helft van het land. Een volgend lagedrukgebied, actueel bij de Shetland Eilanden, beweegt vandaag zuidwaarts over de (noordelijke) Noordzee. Volgens Hirlam bereikt dit laag begin zaterdagochtend het westelijke Waddengebied, waarna het zaterdagochtend en de eerste helft van de middag over Flevoland zuidoostwaarts over het land trekt en via de Achterhoek het land verlaat. Rondom het laag van zaterdag een S-vormig neerslagpatroon. In de loop van zaterdagavond zien we vanaf de Noordzee een trog over de noordelijke helft van het land lopen met winterse buien.

Er is in het algemeen veel bewolking. In het oosten valt de eerste uren plaatselijk nog wat natte sneeuw. Bovendien is in het noorden en oosten tot halverwege de ochtend nog gladheid mogelijk door sneeuwresten of bevriezing van natte weggedeelten. In het zuidwesten zijn er perioden met buiige regen. De buiigheid breidt zich vanochtend langzaam over de zuidwestelijke helft van het land uit, waarbij landinwaarts ook weer natte sneeuw mogelijk is. In de Limburgse heuvels kan een sneeuwdek van enkele centimeters ontstaan. De temperatuur ligt vanochtend in het noorden en oosten nog plaatselijk dichtbij het vriespunt. De middagtemperatuur komt uit op 2 graden in het oosten en 5 graden in de kustgebieden. De wind is overwegend noordelijk en wordt geleidelijk aan noordwestelijk. Boven land is de wind matig, langs de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig. Langs de zuidwestkust is de wind aanvankelijk nog stormachtig, windkracht 8 met daarbij de eerste uren nog kans op zware windstoten van 80-90 km/uur. In de loop van de ochtend komt langs de hele westkust een krachtige tot harde wind te staan, windkracht 6 tot 7.

waarschuwing_land_0_new

In de nacht naar zaterdag is het half tot zwaar bewolkt en valt er soms buiige regen of (natte) sneeuw. In opklaringen kunnen enkele mistbanken ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 4 graden vlak aan zee tot -3 lokaal in het binnenland. Door winterse neerslag of bevriezing van natte weggedeelten is er kans op gladheid. De wind draait naar richtingen tussen zuid en west en is zwak tot matig boven land, krachtig aan de kust.

Zaterdag overdag is de zon af en toe te zien en er trekken er ook winterse buien over het land. De middagtemperatuur ligt rond de 3 graden. De wind wordt noordwestelijk, matig boven land en krachtig tot hard aan zee. Mogelijk is de wind in de ochtend in het Waddengebied enige tijd stormachtig.

Het aandachtsgebied bevindt zich op zondag aan de zuidwestflank van een sturend hoogtelaag, met zowel aan de grond als op hoogte een noordwestelijke stroming. De kromming hiervan verandert in de loop van de zondag van cyclonaal naar anticyclonaal, t.g.v. een noord-zuid georienteerde hoogterug boven de Britse Eilanden. Aan de grond trekt een hogedrukkern op zondag zuid van ons land langs naar Duitsland. In de nacht naar maandag kan het op meerdere plaatsen matig gaan vriezen in de koude lucht. Deze hoogterug kantelt op maandag in ZO-NW richting, waarbij de as ons land passeert. Na passage van de hoogterug is de stroming zonaler, waardoor Atlantische fronten naderbij kunnen komen. Een eerste occlusie trekt op dinsdagnacht en -ochtend van west naar oost over ons land. Een tweede occlusie volgt in de nacht naar woensdag. Later op de donderdag komt het aandachtsgebied dan in een brede warme sector terecht. Het golvende koufront passeert op zaterdag 23 januari dan definitief, waarna polaire lucht weer binnenstroomt. In het weekend van 23/24 januari zien we boven Frankrijk in de polaire lucht een krachtig grondhoog van > 1040 hPa opbouwen. Op hoogte blijft de stroming dan echter behoorlijk zonaal aan de noordflank van een bovenluchthoog boven Spanje.

Vooruitzichten
Vrij koud weer met vanaf dinsdag een toenemende kans op winterse neerslag. In de nachten lichte tot matige vorst, overdag dieper landinwaarts temperaturen niet of nauwelijks boven nul. Er bestaat een kleine kans dat het na dinsdag al zachter wordt.

mosimage

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 22 januari tot en met vrijdag 29 januari
Spoedig overgang naar een licht wisselvallig en zacht weertype.

Maandag in de loop van de dag lopen de berekeningen al uiteen. Het overgrote deel van de leden laat de hoogterug nog niet passeren of laat een secundaire rug ten westen van ons land opbouwen. Hierdoor wordt de meer zonale stroming in de meeste leden met enkele dagen uitgesteld. De meeste leden laten in de loop van woensdag 20 januari de hoogterugas passeren, waarna de verzachting van donderdag op vrijdag optreedt. Daarna temperaturen ruim boven nul, meest tussen +5 en +10 graden, maar in de warme sector eind volgende week mogelijk meer dan +10 graden. Dit lijkt het meest waarschijnlijke scenario voorlopig. Een terugkeer van het (licht) winterse weer lijkt er niet in te zitten op de zeer lange termijn. Er zijn dan slechts enkele koudere leden.

chart temp

chart neerslag

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn