Wednesday 24 April
Weerman Jannes Wiersema

Buiige regen, vanmiddag landinwaarts stevige onweersbuien.

17 juni 2016 door Jannes Wiersema

37Het aandachtsgebied bevindt zich in een complex lagedrukgebied met meerdere kernen. Boven ons land is de gradiënt gering. Een lagedrukkern boven Zuidwest-Polen trekt de komende 18 uur sterk uitdiepend naar de Oostzee, waardoor dit voor ons gebied spoedig het dominante systeem wordt. Vanuit het laag loopt namelijk een vore richting de Engelse zuidkust, met de as boven het oosten en zuiden van Nederland. Pas in de loop van zaterdagmiddag trekt de vore naar Duitsland weg. Occlusierestanten die zich actueel tussen Schotland en Zuid-Noorwegen bevinden, trekken de komende 36-42 uur in een langzaam aantrekkende noordwestelijke stroming naar ons land. Op zaterdagochtend bereiken deze restanten de westkust in de vorm van een trog met frontale kenmerken, waarna ze zaterdag overdag oostwaarts over ons land trekken. In de bovenlucht heeft een hoogtelaag op de Noordzee een zwakke trog richting Oost-Nederland. Actuele radarbeelden geven een indicatie voor een apart hoogtelaagje nabij de oostgrens. Deze trog loopt komende ochtend verder noordwaarts over het aandachtsgebied. Vanavond en vooral morgen, zaterdag, komt het hoogtelaag boven de Noordzee in beweging en zaterdagmiddag en -avond ligt er deze als ULL boven ons land. Op nadering ervan enige forcering in de vorm van PVA.

De modellen zijn tamelijk eensgezind wat de plaatsing van de as van de grondvore betreft, zie de windvaantjes. Neerslag wordt behoorlijk verschillend berekend, het is zoals gebruikelijk vooral een kwestie van nowcasten. Ook de grenslaag is een issue, ook hierin verschillen, zie bij bewolking

Op veel plaatsen regent het en daarbij is er een kleine kans op onweer. De temperatuur ligt rond 13 graden en de zwakke tot matige wind komt op de meeste plaatsen uit richtingen tussen west en noord.

Vanochtend neemt de regen in betekenis af en kan er een opklaring voorkomen. Vanaf het einde van de ochtend komen er landinwaarts nieuwe regen- en onweersbuien tot ontwikkeling. Vooral in het zuiden en oosten kunnen deze plaatselijk veel regen in korte tijd opleveren met kans op lokale wateroverlast. In het noorden wordt het in de middag meest droog en komt de zon regelmatig tevoorschijn. De buien in het zuiden lossen pas in de loop van de avond op. De middagtemperatuur komt uit op ongeveer 19 graden. De zwakke tot matige wind komt in het noorden uit een noordwestelijke richting, in het zuiden uit het zuidwesten.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

In de nacht van vrijdag op zaterdag kan vooral in het zuiden nog een enkele bui voorkomen. Elders zijn er eerst opklaringen, maar later neemt van het noordwesten uit de bewolking toe. Wel blijft het nog droog. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 8 graden plaatselijk in opklaringen tot 12 in het zuiden. De westelijke wind is zwak, langs de noordkust matig.

Zaterdagochtend neemt de bewolking verder toe en valt er in het noorden en westen af en toe regen of motregen. In de middag komt de zon ook af en toe tevoorschijn, maar dan ontstaan in het zuiden en oosten opnieuw enkele regen- en onweersbuien. De wind waait uit een westelijke richting en is zwak tot matig van kracht, in de middag draait de wind langs de kust naar noordwest en neemt toe naar vrij krachtig. De middagtemperatuur komt uit op 16 graden in het noordwesten tot lokaal nog 20 in het oosten en zuidoosten.

Op zondag 19 juni 00 UTC bevindt ons deel van Europa zich in een brede en langgerekte hoogtetrog, met de as van de Duitse Bocht via onze oostgrens en Oost-Frankrijk naar de westelijke Middellandse Zee, waar zich ook een afgesnoerd hoogtelaag bevindt. Een goed doorstroomde hoogterug strekt zich vanaf de Azoren noordoostwaarts uit richting de Faeroër Eilanden. De hoogterug trekt vertragend oostwaarts en komt maandagmiddag boven ons land tot stilstand. Tegelijk bouwt zich boven de Balkan een hoogterug op, die in de loop van dinsdag 21 juni verbinding maakt met de in betekenis afnemende rug boven onze omgeving. In de tweede helft van de volgende week bouwt deze Balkanrug verder op richting Finland en neemt bij ons de invloed van een naderende langgolvige Atlantische hoogtetrog toe. In de loop van het weekend van 25/26 juni komt de as van deze hoogtetrog dicht bij ons land te liggen. Aan de grond zien we zondag 19 juni 00 UTC een uitloper van het Azorenhoog boven Engeland, waarvan de as zondagavond 19 juni ons land passeert. In de nacht van maandag 20 op dinsdag 21 juni passeert een zwak warmtefront, waarna we in een smalle warme sector belanden. De rest van de week neemt de cyclonaliteit in de warme lucht toe, met vrijdag 24 juni de passage van een thermisch laag met thetaw850 rond 17°C. In het weekend van 25/26 juni komt ons land dan geleidelijk in koelere, maar nog wel vochtige en potentieel onstabiele lucht terecht.

Vooruitzichten

Perioden met zon en zondag nog koel. Dinsdag tijdelijk meer bewolking met kans op wat regen. Daarna meer zon, warmer en een toenemende kans op een enkele onweersbui.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 24 juni tot en met vrijdag 01 juli

Vrijdag waarschijnlijk nog warm met kans op onweer, daarna een grote kans op licht wisselvallig weer met temperaturen rond of iets beneden normaal.

In grote lijnen zijn de leden tot en met maandag 20 juni tamelijk eenduidig. Vooral woensdag 22 t/m vrijdag 24 juni zijn landinwaarts zomerse temperaturen mogelijk, maar in de loop van deze periode neemt de kans op een regen- of onweersbui toe. Donderdag 23 juni of vrijdag 24 juni zou het regionaal tot zwaar onweer kunnen komen. Het merendeel van de oplossingen heeft dan een onweersstoring boven onze omgeving met dauwpunten van 16-20°C. In het weekend van 25/26 juni en daarna dan waarschijnlijk temperaturen rond of iets beneden normaal. Vanaf maandag 27 juni lijkt het volgende scenario met 75% waarschijnlijk: een hoogterug boven het uiterste oosten van Europa en bij ons een zuidwestelijke bovenstroming aan de flank van een hoogtelaag bij IJsland. De vraag is in hoeverre deze stroming cyclonaal is, maar dat scenario heeft nu wel de meerderheid.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn