Een lagedrukgebied boven de Botnische Golf trekt geleidelijk oostwaarts. Een hoog met centra boven de Ierse Zee en het noorden van Frankrijk trekt langzaam naar het noordoosten en ligt morgen, met een centrum van 1034 hPa boven het midden van de zuidelijke Noordzee.
Vannacht is er aanvankelijk veel bewolking en lokaal kan er wat lichte (mot)regen vallen. In de loop van de nacht klaart het van het noordwesten uit waarschijnlijk op. De minimumtemperatuur ligt rond 6 graden. Er staat een matige westelijke wind.
Overdag zijn er wolkenvelden, maar schijnt ook de zon geregeld. Het blijft droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 11 graden op de Wadden en vlak aan zee tot 12 tot 15 graden verder landinwaarts. De west- tot noordwestenwind is matig, in het noordelijk kustgebied af en toe vrij krachtig.
In de nacht naar woensdag zijn er nog wolkenvelden, maar in het zuiden van het land lost de bewolking vrijwel geheel op. De wind wordt zwak en variabel en de minimumtemperatuur daalt in het noorden naar een graad of 3, in het zuidoosten tot dicht bij het vriespunt.
Woensdag wordt een vrij zonnige dag. De temperatuur loopt op naar een graad of 10-11 in het noorden tot 12-14 graden in het zuidoosten. De wind wordt noord tot noordoost en neemt toe tot matig.
Een Hogedrukgebied met het centrum boven de Britse Eilanden en een rug richting het midden van Europa zorgt voor stabilisatie en overwegend droog weer gedurende het eerste deel van de meerdaagse periode. Aan de zuid kant van dit hoog wordt de stroming tijdelijk oostelijk en op hoogte zuidoostelijk, waardoor er donderdag en vrijdag een fractie zachtere lucht opdringt. Zwakke storingen boven Frankrijk blijven waarschijnlijk net ten zuiden van ons land. Aan het einde van de meerdaagse periode en gedurende de EPS periode ligt het zwaartepunt van het hogedrukgebied tussen Groenland en Ierland en ontwikkeld zich boven Scandinavië een laag. Een noordwestelijke stroming voert dan in een cyclonale aanvoer aanzienlijk koudere lucht aan. Maandag lijkt er een aparte lagedrukkern over de Noordzee en ons land zuidoostwaarts te trekken. Gezien de koude bovenlucht vallen er dan (onweers)buien.
Geregeld zon en droog. Vanaf zaterdag overgang naar koel en wisselvallig weer. De middagtemperatuur daalt van 16 graden op donderdag naar 10 graden in het weekeinde.
dinsdag 26 april tot en met dinsdag 03 mei
Grote kans op een voortduren van het wisselvallig weertype, met temperaturen beneden de normale waarde voor deze tijd van het jaar.
Ook deze run is consistente met de vorige run. Een smal begrensde temperatuurpluim gedurende vrijwel de gehele meerdaagse periode. Er is nog steeds wat onzekerheid over het moment van invallen van de koude noordwest aanvoer. De vrijdag en zaterdag zijn daardoor wat onzeker, maar de meeste leden houden het op zaterdag. Aandachtspunt is de opdringende neerslag vanuit België, die vrijdag al in het zuiden kan bereiken (kans ong. 40%). Vanaf het komende weekeinde in ieder geval een sterke terugval van temperatuur en de intredende wisselvalligheid. Gezien de koude bovenlucht vanaf zondag (onweers)buien (zie ook Cape, T500 en Boyden). In de EPS-periode lijkt een meanderende zonale 500 hPa stroming de grootse kans te hebben. Hierbij ligt er een hoogterug boven de Britse eilanden en bevindt ons land zich onder invloed van een noordwestelijke bovenstroming, waarmee koude lucht wordt aangevoerd. De temperatuur blijft dan ook ruim beneden de normaal en de wisselvalligheid houdt aan. Kansverdeling anomale temperatuur en neerslag ondersteunen dit beeld.