Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Droog en opklaringen.

28 september 2016 door Jannes Wiersema

28Een gordel van hoge druk strekt zich uit vanaf de Azoren via het Alpengebied richting de Balkan. Aan de noordflank van deze hoge druk staat er een vrij krachtige west- tot zuidwestelijke stroming. Een zwakke frontale zone (met nog een smalle warme sector) ligt om 06 UTC NO-ZW georienteerd over het land en verlaat in de loop van de ochtend het zuidoosten van het land. Een lagedrukgebied ten westen van Ierland beweegt noordoostwaarts en diept in de avond snel uit en beweegt vervolgens donderdag noord van Schotland langs richting de Noorse kust, alwaar het aan het einde van donderdagmiddag aankomt. Het bijbehorende warmtefront beweegt vanmiddag west naar oost over ons land en geraakt ons land in de brede warme sector. Later in de avond en in de nacht naar donderdag stroomt er beduidend vochtigere lucht van het zuidwesten ons aandachtsgebied binnen. Het noordoost-zuidwest georienteerde koufront (katafront-type) van het genoemde laag zal donderdagmiddag rond 12 UTC het noordwesten om pas op vrijdagochtend het zuidoosten te verlaten.

Later vanmiddag en vanavond zien we in de warme sector wat neerslag in Hirlam verschijnen, andere modellen houden het droog. De timingsverschillen voor het koufront van morgen zijn nu verdwenen.

In de ochtend kan er in het oosten lokaal nog lichte regen vallen. Verder blijft het droog en komt de zon er steeds meer bij. De middagtemperaturen lopen uiteen van 18°C in het noordwesten tot lokaal 23°C in het zuiden van het land. De zuidwestelijke wind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

In de nacht naar donderdag zijn er in het westen en noorden wolkenvelden aanwezig, maar het blijft droog. Elders zijn er opklaringen. De minima lopen uiteen van 14°C in het zuidoosten tot 18°C langs de noordwestkust. De zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, in het waddengebied later mogelijk hard, 7 Bft.

Donderdagochtend wordt de bewolking in het westen en noorden dikker en gaat het regenen. In het zuidoosten van het land schijnt eerst nog geruime tijd de zon. De zone met regen trekt langzaam zuidoostwaarts en bereikt het zuidoosten pas in de avond. In de middag wordt het in het noordwesten en noorden weer droog, maar blijft er vrij veel bewolking aanwezig. De middagtemperaturen lopen uiteen van 18°C aan zee tot lokaal 23°C in het zuidoosten. De zuidwestenwind blijft matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, in het Waddengebied westelijk en mogelijk hard. In de loop van de middag en avond neemt de wind geleidelijk in kracht af.

Een lagedrukgebied boven Scandinavie trekt in het weekeinde noordoostwaarts en vult geleidelijk op. Bijbehorend koufront systeem verlaat vrijdag het zuidoosten van ons land. In het weekeinde bevinden we ons in wat koelere polaire lucht en beweegt een hoogtetrog over de Noordzee langzaam noordoostwaarts. Zondag zien we boven de Britse Eilanden en de Noorse Zee de opbouw van een rug, die zich na het weekeinde doorontwikkelt tot een krachtig hoog boven Scandinavie halverwege de week. Het centrum van dit hoog verplaatst zich in de tweede helft van volgende week richting het noorden van Rusland maar tegelijkertijd verplaatst het centrum van het Azorenhoog zich via onze omgeving richting het Oostzeegebied. In het zeegebied zuid van IJsland bevindt zich continu een omvangrijk sturend lagedrukgebied welke af en toe een randstoring over de Britse Eilanden noordwaarts laat bewegen.

Vooruitzichten

Tot en zondag wisselend bewolkt en af en toe regen of een bui, maximumtemperaturen rond 17 graden. Na het weekeinde meer zon, droger en weer iets hogere maxima.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 05 oktober tot en met woensdag 12 oktober

Grote kans op droog en zonnig najaarsweer met maxima rond of iets boven het langjarig gemiddelde.

De consistentie is tot en met halverwege volgende week opmerkelijk groot in het EPS-ensemble. Qua temperatuur zien we een duidelijke dip van vrijdag tot en met zondag, daarbij ook een ca. 60% kans op neerslag. Na het weekeinde weer een herstel van het droge weertype onder invloed van hogedruk, neerslagkans tot aan het weekeinde slechts rond de 20%. Het aantal warmere leden is afgenomen t.o.v. de vorige runs, de aanvoer is in de meeste leden volgende week oost- tot zuidoost. Begin oktober is dat een richting waarmee het niet meer heel warm wordt. De maxima komt derhalve uit op waarden rond of iets boven de langjarig gemiddelden, de zomerse leden zijn er echter nagenoeg geheel verdwenen. Waar we waarschijnlijk wel rekening mee moeten gaan houden is dat het in sommige nachten tot mist kan komen. Pas helemaal aan het einde van de 15-daagse verwachtingsperiode zien we de spreiding in de oplossingen weer toenemen.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn