Friday 19 April
Weerman Jannes Wiersema

Eerst een enkele winterse bui en kans op gladheid. Vanmiddag zon en droog.

05 januari 2017 door Jannes Wiersema

Tussen een laag boven de Baltische staten en een hoog nabij Schotland wordt met een noord- tot noordwestelijke stroming polaire lucht aangevoerd. Aan de lijzijde van de Noorse bergen is gisteravond een lijvore ontstaan, welke actueel boven het noorden van het land ligt. De vore trekt zuidwaarts en verlaat het zuiden in de loop van de ochtend. Achter deze vore bevindt zich boven de Noordzee/Denemarken nog een tweede trog. Achter de vore draait de stroming naar het noordoosten waarmee droge en steeds koudere lucht wordt aangevoerd (dauwpunten in de aanvoer dalen naar -5/-10). Intussen verplaatst het hoog zich langzaam oostwaarts richting onze omgeving. Vrijdag trekt het hoog naar Duitsland en komt er een frontale zone (of eigenlijk meerdere oude fronten die op elkaar zijn gelopen op de Atlantische Oceaan) vanuit het westen dichterbij. Op enige hoogte komt er dan beduidend zachtere lucht binnen, terwijl met een gekrompen wind aan de grond nog altijd koude lucht wordt aangevoerd. Dit geeft vanaf vrijdagavond, maar vooral in de nacht naar zaterdag waarschijnlijk aanleiding tot winterse neerslag op grote schaal.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Vanochtend zijn er opklaringen en in de kustprovincies komt nog een enkele winterse bui voor. Lokaal kan het tot aan het einde van de ochtend glad zijn als gevolg van bevriezing van natte wegen. De noord- tot noordwestelijke wind is zwak tot matig boven land en (vrij) krachtig aan zee. In de middag zijn er perioden met zon en met een matige, naar noordoost draaiende wind wordt geleidelijk koudere lucht aangevoerd. De middagtemperatuur loopt uiteen van 5°C vlak aan zee tot rond het vriespunt in het oosten van het land.

Vanavond wordt het helder en koelt het snel af. De nacht naar vrijdag verloopt koud met minimumtemperaturen van -4°C vlak aan zee tot lokaal -10°C in het oosten van het land. De oostelijke wind is zwak tot matig.

Vrijdag overdag is er vrij veel zon. Wel blijft het koud met middagtemperaturen rond de -2°C. In de middag neemt de bewolking vanuit het westen geleidelijk toe en in de avond valt er in het westen mogelijk lichte sneeuw. De wind draait naar zuidoost tot zuid en wordt matig, langs de kust later (vrij) krachtig.

Een hoogterug boven onze omgeving maakt pas op dinsdag 10 januari plaats voor een scherpe hoogtetrog. Na het oostwaarts wegtrekken van de hoogtetrog komt het aandachtsgebied in een licht meanderende (noord)weststroming terecht waarin met enige regelmaat frontale zones meetrekken. Aan de grond zien we eenzelfde patroon. Op zaterdag 7 januari wordt met een zwakke westelijke stroming, aan de noordflank van een hoog boven Frankrijk, de koude lucht verdreven. Dit hoog wordt dinsdag 10 januari afgebroken waarna een meanderende (noord)weststroming tot stand komt. De neerslagkansen en wind nemen hierbij duidelijk toe.

Vooruitzichten

Zaterdag waarschijnlijk winterse neerslag met gladheid en overgang naar een zachter weertype met temperaturen rond normaal. Het is daarbij overwegend bewolkt. Aan het einde van de periode toenemende kans op regen en meer wind.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 12 januari tot en met donderdag 19 januari

Waarschijnlijk (60% kans) houdt het wisselvallige weer aan met temperaturen rond de normale waarden van het jaar. Mogelijk (40% kans) op een rustiger weertype met temperaturen iets onder normaal.

De hoogterug boven onze omgeving zien we in vrijwel alle clusters terug. De overgang naar een meer zonale stroming zit ook in de meeste clusters, er lijkt nog wel wat timingsverschil te zitten in wanneer die overgang precies plaatsvindt in de periode maandag 9 januari – woensdag 11 januari. Op langere termijn (15-19 januari) komen er 2 clusters terug. Een cluster (30/50 leden) met een zonale stroming en een cluster met een Europese blokkade (20/50 leden). Op de korte termijn gaat het verdrijven van de kou tamelijk moeizaam. In de EPS zien we voor bijvoorbeeld Twente een tamelijk grote spreiding in de T2m voor zaterdag. De nachten en ochtenden erop blijft het oppassen geblazen voor eventuele opklaringen nabij het hoog (kans daarop is niet groot, circa 20-40%) en bevriezing van natte weggedeelten, zeker met wat kou in de bodem. In de meanderende (noord)weststroming waarschijnlijk temperaturen rond normaal. De wind gaat toenemen, vanaf midden volgende week komen de staven enkele dagen met 20-50% kans op windstoten > 75 km/h in de kustprovincies. Ook neemt de kans op winterse neerslag dan weer wat toe naar circa 50% voor Maastricht. Op langere termijn lijkt het niet direct winter te worden met een wind die overwegend in de westhoek blijft zitten.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn