Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Eerst een mistbank, perioden met zon en vanmiddag kans op een bui.

21 juli 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden heeft een NW-ZO georiƫnteerde vore, boven het noordelijk deel van de FIR. Deze trekt verder noordoostwaarts. Een tweede vore is de afgelopen uren net zuid van ons land naar het noordoosten getrokken. Het (zwakke) koufront, behorende bij het sturende laag ligt boven de Britse Eilanden en beweegt slechts langzaam oostwaarts. Vrijdag rond middernacht wordt het front boven onze westkust verwacht. Boven het Engelse Kanaal bouwt dan een hoog op waardoor de theta-w gradient wat vervaagt en de frontale activiteit nog verder afneemt.

Hirlam en EC geven het momenteel actuele beeld redelijk goed weer met de vore die zuidoost van Limburg naar het noordoosten trekt. Harmonie mist dit. Verder geven de modellen een zwak signaal te zien voor dagelijkse gang buien in het oosten van het land komende middag. de meeste activiteit wordt in Duitsland berekent. In de warme lucht zien we steeds hoge capewaardes en in de nacht naar vrijdag trekt een kortgolvige hoogtetrog over het oosten van het land. Hirlam en EC berekenen hier weer buien op, Harmonie doet hier niets mee. Vrijdagmiddag laten alle modellen op dagelijkse gang wederom, in de oostelijke helft (onweers)buien ontstaan. Op dat tijdstip beweegt een volgende hoogtetrog over Nederland naar het noordoosten, hierdoor pakt met name Harmonie, boven het noordoosten behoorlijk uit met neerslaghoeveelheden, mede ingegeven door een zwakke stroming waardoor de buien slechts langzaam voortbewegen.

Kaart verwachtingen vandaag dagWaarschuwing land 0 new

Eerst nog lokaal een enkele ondiepe mistbank, Overdag perioden met zon, afgewisseld door stapelwolken die in de loop van de dag, vooral in de oostelijke helft, mogelijk uitgroeien tot een bui, daarbij is onweer niet geheel uitgesloten. De middagtemperatuur loopt uiteen van 23 graden vlak aan zee tot lokaal mogelijk 29 graden in het zuidoosten van het land. De wind wordt west tot noordwest en blijft zwak tot matig.

In de nacht naar vrijdag is het zwaar bewolkt. Het is vrijwel overal droog, maar in het oosten is er kans op een bui. Het koelt af naar waardes tussen 17 en 20 graden. Er staat een zwakke tot matige noord- tot noordwestenwind.

Vrijdag overdag is het zwaar bewolkt en in het oosten komen wederom enkele buien tot ontwikkeling. Er is een kleine kans op onweer. De maxima variƫren van 20 graden op de Wadden tot circa 27 graden in het oosten. De noordenwind is zwak, aan zee en op het IJsselmeer matig.

Het sturende hoogtelaag, ten noordwesten van de Britse Eilanden lijkt vrijwel stationair en wordt af en toe van het westen uit versterkt door een nieuw hoogtelaag. Het betekent dat ons land meestentijds te maken krijgt met een meanderende west zuidwestelijke stromingspatroon, dit betekent dat we soms (laag dicht bij) met cyclonaliteit te maken krijgen, maar ook af en toe (laag iets verder weg) met invloed van anti-cyclonaliteit (uitlopers van het Azorenhoog).

Vooruitzichten

Rustig zomerweer. Af en toe zon en vrijwel iedere dag kans op een (onweers)bui. De middagtemperaturen boven de 20 graden.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 28 juli tot en met donderdag 04 augustus

Kans van ca. 70% op een licht wisselvallige weertype met maxima rond de langjarig gemiddelde waarden.

De spreiding in de temperatuurpluim is tot en met het komende weekeinde vrij klein. Daarna wordt de variatie iets groter. Op het komende weekeinde na zien we regelmatig een (gering) neerslag signaal.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn