Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Eerst enkele mistbanken. Vooral in het noorden wolken, elders opklaringen

03 september 2013 door Jannes Wiersema

bewolktEen hoog nabij Zuid-Engeland trekt over ons land richting Oost-Europa en ligt woensdagavond als een langgerekte gordel van Finland naar het Middellandse Zeegebied. Aanvankelijk loopt het polaire front nog van Schotland richting Denemarken aan de noordflank van het hoog, maar naarmate het hoog verplaatst verdwijnt de nabijheid van dit front en de bijbehorende bewolking.

In de zuidelijke helft zijn enkele mistbanken aanwezig, die halverwege de ochtend oplossen. Vooral in het noorden komen wolkenvelden voor, in het zuiden zijn er brede opklaringen. De middagtemperatuur komt uit tussen 20 graden op de Wadden en lokaal 25 graden in het zuiden. Er staat een zwakke tot matige west- tot noordwestenwind.

Komende nacht zijn er opklaringen, maar vooral in het noorden komen weer enkele wolkenvelden voor. Op veel plaatsen ontstaan mistbanken. De minimumtemperatuur ligt rond 13 graden. De wind valt nagenoeg helemaal weg.

Morgen overdag verloopt op de meeste plaatsen zonnig, in het noordoosten komen er enkele stapelwolken voor. De middagtemperatuur loopt uiteen van 23 graden in het noorden tot 28 graden in het zuidoosten. Er staat een zwakke wind uit oostelijke richtingen. (Bron: KNMI)

Een  hoogterug strekt zich noordwaarts uit over ons land richting Scandinavië en beweegt geleidelijk oostwaarts. Tegelijkertijd beweegt een trog ten westen van de Britse Eilanden ook oostwaarts en in het weekend snoert daar een apart hoogtelaag af. Dit afgesnoerde hoogtelaag koerst vervolgens richting de Golf van Biskaje en het Iberisch Schiereiland, om halverwege volgende week weer richting Engeland te trekken. Dit geheel resulteert in een omega-blokkade en boven ons land in een zuidoostelijke aanvoer van warme lucht. Aan de grond is er dan sprake van een gordel van hogedruk ten noorden van het aandachtsgebied, terwijl ten zuiden van ons voortdurend  buien onze kant op komen.

Vooruitzichten

Droog en lokaal tropisch warm. Vanaf komend weekend een toenemende kans op (onweers)buien met lagere maxima die nog steeds enkele graden boven normaal uitkomen.

dinsdag 10 september tot en met dinsdag 17 september

Aanvankelijk een grote kans (60-70%) op maxima boven het langjarig gemiddelde. In de tweede helft van volgende week neemt die kans geleidelijk af naar 30-40%. De neerslagkans is iedere dag 40-50%, maar de totale hoeveelheden zijn naar verwachting niet groot.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn