Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Eerst grijs en mistig, vanmiddag af en toe zon. Zondag weinig verandering.

16 november 2013 door Jannes Wiersema

28Een hogedrukgebied ten zuidwesten Ierland heeft een rug richting ons land waarbij de W-O georiënteerd rugas bij aanvang over de zuiden van het land ligt. Deze rug trekt erg langzaam zuidwaarts en wordt komende nacht boven België en Limburg verwacht. Op de noordflank van de rug trekt een warmtefront over de Noordzee zuidoostwaarts en bereikt later vanavond het waddengebied en trekt weinig actief en nog meer minder actief wordend gedurende de zondag naar het zuiden.

De ochtend begint grijs en nevelig met op veel plaatsen ook mist. Vanmiddag kan de zon hier en daar doorbreken, maar zijn er ook plekken waar de mist of lage bewolking hardnekkig blijft. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 10 graden aan de noordkust tot 6 graden in het zuidoosten, in hardnekkige mist nog iets lager. In de zuidelijke helft van het land is de zuidwestelijke wind meest zwak, in de noordelijke helft van het land matig, aan de noordwestkust en in het waddengebied mogelijk vrij krachtig.

Vannacht kan zich met name in de zuidoostelijke helft van het land weer mist vormen, elders zijn er wolkenvelden en kan er mogelijk wat motregen vallen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van rond het vriespunt in het zuidoosten tot +8 in het noorden van het land. Boven land is de wind zuidwest en zwak, langs de kust staat een matige west- tot zuidwestenwind.

Zondag overdag is er veel bewolking en kan er vooral in het noorden van het land soms motregen vallen. In het zuidoosten van het land kan het in de ochtend nog mistig zijn. De maximumtemperatuur ligt tussen 5 graden in het zuidoosten en 10 graden in het noordwesten van het land. In de ochtend staat er nauwelijks wind, in de loop van de middag wordt de wind zwak uit een oostelijke richting. (Bron: KNMI)

Kijkende naar de EPS-members dan kan gezegd worden dat de operationele run (Oper) in de meerdaagse periode als voorbeeld kan dienen. De spreiding in de spaghetti-berekeningen van de H500 hPa tot +168 is erg klein. In deze periode blijkt dat de stroming sterk meanderend zal zijn. Een hoogterug bevindt zich in eerste instantie boven het Noordzeegebied. Zondag neemt de rug in betekenis af en begin volgende  week ontwikkelt zich boven de Britse Eilanden een volgende langgerekte hoogtetrog, waarin woensdag boven het westen van Frankrijk een volgende afsnoering plaatsvindt. Ons land komt daarna aan de noordflank van het afgesnoerde laag te liggen, terwijl het hoog zich uitbreidt richting Scandinavië.Wij krijgen na het weekeinde te maken met een meestentijds noordwestelijke aanvoer van polaire lucht. Aan het eind van volgende week zien we echter vrij abrupt een grote spreiding van oplossingsmogelijkheden.

Vooruitzichten

Vanaf maandag neemt de kans op neerslag toe, waarbij halverwege de week winterse neerslag tot de mogelijkheden behoren.Het is te koud voor de tijd van het jaar met ’s nachts kans op lichte vorst.

Vooruitzichten lange termijn
zaterdag 23 November tot en met zaterdag 30 november

Grote kans (90%) op het aanhouden van een te koud en wisselvallig weertyp

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn