Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Eerst lage bewolking en lokaal mist, later zonnige perioden

07 april 2013 door Jannes Wiersema

Een verzwakkende kern van hoge druk ligt boven onze contreien en brengt vandaag zonnig weer met zich mee. De restant van het hoog trekt oostwaarts en maakt plaats voor een complex lagedrukgebied. Deze depressie met de bijhorende neerslagzones zorgen vanaf maandag voor wisselvallig weer.

De gifbeker moet helemaal leeg! Aan de vooravond van een beduidend minder koude en wisselvallige periode, heeft het de afgelopen nacht pittig gevroren. Nogal wat meetpunten registreerden minima net beneden -5 ofwel matige vorst. Zo rapporteerde Nieuw Beerta -5,3, Wilhelminadorp -5,5, Stavoren -5,6, Volkel -5,7 en Woensdrecht -6,2º. Op ‘klomphoogte’ vroor het in Brabant zowaar zo’n 10 graden: Volkel bracht het tot -10,7º.
In Nieuw Beerta kwam het vanaf 1 maart tot en met vandaag, 7 april, op 32 dagen tot vorst waarvan 20 op rij: 19 maart-7 april. Op slechts 6 dagen heeft het daar dus niet gevroren en daarvan waren er 3 met een minimumtemperatuur van 0,0º. Het ‘hoogste’ minimum bedroeg 1,3º op 8 maart. (bron: Jan Visser)

Met uitzondering van het uiterste zuiden en zuidoosten komt laaghangende bewolking voor en lokaal ook (dichte) mist. In de tweede helft van de ochtend lossen mist en bewolking grotendeels op en volgt een dag met veel zon, wel ontstaan er enkele stapelwolken. Het noordwestelijk kustgebied blijft soms last houden van laaghangende bewolking die vanaf zee komt binnendrijven. De middagtemperatuur loopt uiteen van 6 graden in het noordwestelijk kustgebied tot lokaal 12 in het zuidoosten van het land. De wind is zwak en komt uit uiteenlopende richtingen, in het noorden staat er een matige wind uit westelijke richtingen.

Komende nacht drijven er velden hoge bewolking over het land. Met name in het noordoosten kunnen weer enkele mistbanken ontstaan, maar deze lossen later in de nacht weer op. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 2 graden in het zuidwesten tot -2 in het noordoosten van het land. De wind wordt geleidelijk overal noordoostelijk en is zwak tot matig.

Morgen overdag is er vrij veel hoge bewolking waar de zon, enigszins getemperd, doorheen schijnt. Het blijft droog en de middagtemperatuur ligt rond de 10 graden. In het waddengebied blijft het frisser. De oost- tot noordoostenwind neemt toe naar matig tot vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten

Te koud voor de tijd van het jaar, maar aan het einde van de week 30% kans op normale waardes. Vanaf dinsdag van tijd tot tijd regen.

het weer

 

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn