Tuesday 23 April
Weerman Jannes Wiersema

Eerst lokaal mistbanken en gladheid, later perioden met zon.

08 november 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een N-Z georienteerde vore ligt vrijwel stationair boven het zuidwesten van de FIR. Vanaf vanmiddag gaat deze vore van zuidwest naar noordoost bewegen, kantelt hierbij geleidelijk naar een W-O oriëntatie en vlakt steeds verder uit. Een occluderend frontaal systeem ten westen van Ierland trekt oostwaarts. Vanavond ontstaan er kleinschalige lagedrukgebieden in het front, waarvan er eentje via de uitgang van Het Kanaal naar België koerst. Aan de noordflank wordt relatief koude lucht aangevoerd. Voor de occlusie uit is van origine nog een oud front aanwezig.

In deze situatie draait veel om de exacte koers van het lagedrukgebied. Hirlam en EC laten het laag nu veel zuidelijker trekken dan de vorige run en Harmonie. Dit heeft grote gevolgen, want het blijft nu vrijwel droog. Voorlopig beschouwen we dit als een uitbijter, ook al omdat de neerslagkans in het ECEPS nog gewoon hoog zijn. De neerslagsoort is woensdagochtend van belang. Bij voldoende doorvallende neerslag kan de luchtkolom voldoende afkoelen om regen over te laten gaan in sneeuw, die op de grond wel weer wegsmelt. De grenslaag is eveneens een aandachtspunt op dat moment, met waarschijnlijk veel lage bewolking.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Vanochtend komen er de eerste uren vooral in de noordwestelijke helft plaatselijk (dichte) mist en op lokale wegen gladheid voor. In het Waddengebied is er kans op een enkele (mogelijk winterse) bui, met een kleine kans op onweer. Verder zijn er perioden met zon en kan later op de dag in het zuidwesten een enkele regenbui van zee binnendrijven, mogelijk met onweer. De maximumtemperatuur komt uit rond 5°C. De wind is zwak tot matig en komt uit uiteenlopende richtingen. In de avond wordt de wind overal zuid tot zuidoost en neemt toe naar matig.

In de nacht naar woensdag is er aanvankelijk weinig bewolking en plaatselijk ontstaat mist. In de loop van de nacht neemt in het zuidwesten de bewolking toe, maar het blijft vooralsnog droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van enkele graden onder nul in het oosten en noordoosten tot enkele graden erboven in het zuidwesten van het land. De wind is zuid tot zuidoost en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Woensdagochtend neemt de bewolking van het zuidwesten uit verder toe en een gebied met regen en natte sneeuw breidt zich over het midden en zuiden uit. In het noorden en oosten blijft het grotendeels droog en in het uiterste noordoosten is in de ochtend zelfs de zon nog even te zien. De maximumtemperatuur ligt rond 3°C. Er staat een matige, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtige zuidoostenwind.

Tussen een hoog boven Finland/Noordwest-Rusland en een hoog ten westen van Portugal is een langgerekte vore van lage druk aanwezig vanaf IJsland naar Duitsland. Hierin is een aantal aparte lagedrukkernen aanwezig, met daarbij een steeds zwakker wordend front. De invloed hiervan wordt geleidelijk minder, maar vanaf donderdag trekt een laag nabij Nova Zembla richting IJsland. In bijbehorend frontaal systeem ontwikkelt een lagedrukgebied dat zaterdag ergens over het zuiden van Nederland naar Centraal-Europa koerst. Na passage ontstaat er tijdelijk een verbinding tussen eerder genoemde hogedrukgebieden. Deze gordel wordt echter snel weer verbroken door een zwak front. Aan het einde van de run verandert de synoptische situatie aanzienlijk. Van Canada naar Portugal is een groot hogedrukgebied aanwezig, terwijl ons land zich onder de invloed bevindt van een actief lagedrukgebied ten noordoosten van IJsland, met aan de zuidoostflank fronten en kortgolvige troggen.

Vooruitzichten

Wisselvallig. Maxima onder normaal. In de nachten en ochtenden kans op lichte vorst.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 15 november tot en met dinsdag 22 november

Aanhoudend wisselvallig en met name in de nachten hogere temperaturen.

De spreiding in het ensemble is van meet af aan vrij groot en vanaf komend weekeinde ontstaat er een bifurcatie in de windrichting. Een deel van het ensemble gaat voor zuidelijke winden, het andere deel voor noordoostenwinden. Dit is nadat het laag zaterdag over Nederland getrokken is, waarvan de exacte koers nu nog onzeker is. De laatste paar dagen van het ensemble verdwijnt de noordoostelijke oplossing en zien we de meerderheid voor een zuidenwind opteren, die later lijkt te krimpen naar zuidoost.

Temperatuur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn