Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Eerst lokaal mistbanken, overdag en ook op zaterdag veel zon en warm.

09 september 2016 door Jannes Wiersema

30Een uitloper van een hogedrukgebied boven de Azoren strekt zich uit via Frankrijk naar onze omgeving en bouwt verder op gedurende de periode. Onder een grondinversie is de lucht aanvankelijk vochtig. Een laag ten westen van Ierland beweegt oostwaarts en trekt zaterdag naar IJsland. Een eerste inactief frontaal systeem schampt overdag het westen van de FIR. Hetzelfde geldt voor een tweede zwakke frontale zone die zaterdag en zondag dichterbij komt maar door golfvorming het land waarschijnlijk niet gaat passeren. Wel wordt met een iets in kracht toenemende zuidelijke stroming drogere lucht aangevoerd.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Er is weinig bewolking, maar verspreid over het land kunnen er enkele mistbanken voorkomen. De mistbanken lossen in de ochtend snel op waarna het zonnig wordt. In de middag kunnen er wel enkele stapelwolken tot ontwikkeling komen. Het blijft droog en de middagtemperatuur ligt rond 24°C. De zuidwestelijke wind is landinwaarts zwak tot matig, aan zee en op het IJsselmeer matig. In het noordwestelijk kustgebied in de middag mogelijk vrij krachtig.

In de avond lossen de stapelwolken op en de nacht naar zaterdag verloopt helder. De wind draait naar het zuid(oost)en en de minimumtemperatuur loopt uiteen van 10°C in het zuidoosten tot 15°C aan zee.

Zaterdag overdag is het opnieuw vrij zonnig, afgezien van wat sluierbewolking. Pas in de loop van de avond wordt de bewolking in het westen dikker en dan is daar wat lichte regen mogelijk. Het wordt op de meeste plaatsen zomers warm met middagtemperaturen die uiteenlopen van 24°C op de Wadden tot 27°C in het zuidoosten. De zuidenwind is zwak tot matig.

Aan het begin van de periode ligt een hoogterug boven Midden-Europa en een langgolvige hoogtetrog boven de Atlantische Oceaan. De stroming is zuid tot zuidwest en vandaag schampt er een inactief front over het westen van de FIR. Op zaterdag en zondag trekt er een front net ten noordwesten van het land langs waardoor het ook op zondag vrijwel droog en zomers warm blijft. Aan het begin van volgende week bouwt er boven of net oost van ons land weer een sterke hoogterug op die gaandeweg een omega-blokkade vormt. Aan de grond zien we een groot hogedrukgebied met centrum in de buurt van de Baltische Staten. Aan de westflank hiervan wordt boven onze omgeving met een zuidelijke stroming tot en met tenminste woensdag droge en zeer warme lucht aangevoerd. Een hoogtelaag in de “linkeroksel” van de Omega-blokkade komt vanaf woensdag 14 september langzaam dichterbij omdat de hoogterug geleidelijk oostwaarts wegtrekt. Een grondlaag boven de Britse Eilanden schuift tegelijkertijd op naar onze omgeving, bijbehorend koufront lijkt op zaterdag 17 september te passeren. Dit koufront wordt voorafgegaan aan een (thermische) vore waarin mogelijk (onweers)buien ontstaan. Achter dit koufront komt beduidend koelere lucht onze omgeving binnen, maar wordt het snel weer droog. De operationele run laat zowel op hoogte als aan de grond namelijk snel weer een rug boven onze omgeving opbouwen.

Vooruitzichten

Vrijwel droog en zomers warm. Vanaf maandag grote kans op zeer warm weer met vooral op dinsdag en woensdag op veel plaatsen tropische temperaturen (30 graden of hoger). Op donderdag neemt de kans op een (onweers)bui toe naar 40% en volgt mogelijk afkoeling

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 16 september tot en met vrijdag 23 september

Afkoeling naar temperaturen die rond de normale waarden van het jaar liggen. De kans op regen is eerst ongeveer 40%. Vanaf het weekeinde van 17 en 18 september neemt de onzekerheid sterk toe, er is 50% kans op toenemende wisselvalligheid en 50% kans op een overwegend droog of licht wisselvallig weertype.

Op zondag bestaat er nog kleine onzekerheid over het front dat dicht in de buurt van ons land ligt. De neerslagkansen zijn ten opzichte van de run van gisteren echter sterk afgenomen, het front lijkt niet meer door te komen. De meerderheid van de leden houdt de zomerse warmte op zondag in stand. Daarna zien we in alle clusters de hoogterug opbouwen boven Europa. Het aantal leden dat de zeer warme lucht vanaf maandag 12 september over ons land laat uitstromen is ten opzichte van gisteren toegenomen. De bandbreedte van de maximumtemperatuur in de pluim is afgenomen en is ronduit smal te noemen. De kans is groot (80%) dat we vanaf maandag een aantal dagen met uitzonderlijke warmte voor september te maken krijgen. Op maandag neemt de kans op tropische waarden in het zuidoosten van het land al toe naar 80%, dinsdag en woensdag verlopen in een groot deel van het land waarschijnlijk tropisch. Op donderdag 15 september neemt de onzekerheid in de temperatuurverwachting sterk toe, maar is er nog altijd een circa 50% kans op temperaturen dichtbij 30 C. Al met al is de kans op een regionale hittegolf voor het zuiden en oosten vanaf zaterdag groot, zo’n 80%. Landelijk gezien (De Bilt) ligt deze kans wat lager, rond 50%. Vanaf donderdag 15 september neemt de neerslagkans toe naar 40% en op vrijdag volgt, een dag eerder dan in de run van gisteren, de afkoeling naar normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Gezien de CAPE-pluim zou op een thermische vore voor het koufront uit nog onweer kunnen ontstaan. Na passage van het koufront wordt de onzekerheid groot. Zo’n 50% van de members gaat naar een meanderende weststroming met toenemende wisselvalligheid, de andere helft laat echter al snel weer een rug opbouwen ergens boven West-Europa waardoor het met de neerslagkansen waarschijnlijk wel meevalt. In beide scenario’s lijken de middagtemperaturen rond de normale waarden uit te komen.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn