Sunday 4 June
Weerman Jannes Wiersema

Eerst mist, later zon. Vanmiddag meer bewolking, vanavond kans op buien

24 april 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Aanvankelijk ligt een zadelgebied nabij ons land, maar al snel neemt de invloed van een Atlantisch laag toe waardoor morgen de aanvoer in ons aandachtsgebied zuidwestelijk wordt. Een band met hogere theta-w waardes (voorheen een occlusie) boven het zuidwesten van Frankrijk beweegt in de middag en avond langzaam van zuidwest naar noordoost over ons land. Met name in de onderste niveaus de lucht dan vochtiger en neemt de onstabiliteit toe. Na passage hiervan volgt nog een occlusie.

Op veel plaatsen is er mist ontstaan, die lokaal verkeersbelemmerend kan zijn. Halverwege de ochtend lost de mist op en volgen er perioden met zon. De middagtemperatuur ligt tussen de 16 graden vlak aan zee en lokaal 22 in het zuidoosten van het land. Later in de middag en in de avond komt er meer bewolking en kan er van het zuidwesten uit een bui over het land trekken. De zuidelijke wind draait naar zuidwest en neemt toe naar matig.

In de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag is er veel bewolking en valt er af en toe wat regen. Later in de middag en avond is het overwegend droog en komt de zon er af en toe bij. De minimumtemperatuur ligt rond 9 graden en in de middag wordt het ongeveer 15 graden. De zuidwestenwind is matig, overdag langs de kust soms vrij krachtig. 

Een hoogtetrog ten westen van ons bepaalt voorlopig het weerbeeld. Aanvankelijk hebben we een zuidwestelijke aanvoer van vrij zachte lucht. Van tijd tot tijd passeren er kortgolvige troggen ons land, vaak ook geassocieerd met frontale systemen. Aan het einde van de volgende week lijkt de hoogtetrog ons land te passeren en bouwt boven Ierland een hoogterug op. Dit zorgt dan voor een noordwestelijke aanvoer bij ons.

Vooruitzichten

Wisselvallig en na het weekend temperaturen ruim onder het langjarig gemiddelde.

  Za Zo Ma Di Wo Do
Zonneschijn (%) 20 20 20 40 30 50
Neerslagkans (%) 80 90 90 80 80 90
Neerslaghoeveelheid (mm) 1/4 6/11 1/5 1/3 1/4 2/5
Minimumtemperatuur (°C) 9 8/9 6/8 1/3 2/3 1/4
Middagtemperatuur (°C) 15 15/16 9/11 10/11 10/12 10/12
Windrichting ZW ZW NW ZW ZW NW
Windkracht (bft) 3 3 4 4 4 3

(Bron: KNMI)

n occlusie.

 

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn