Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Eerst Mist maar vanuit het westen uit perioden met zon.

19 februari 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een zwak NNO-ZZW georiënteerd frontaal systeem boven ons land. Trekt maar heel langzaam naar he oosten, terwijl de neerslagintensiteit verder afneemt. In de ochtend verlaat de laatste frontale neerslag het oosten van het land. Na frontpassage bouwt een rug zich van het westen uit op. In de avond nadert van het westen uit een koufront, behorende bij een depressie nabij IJsland, die in de komende nacht ons land gaat passeren. In het koufront van dit systeem slaat een golf die over het midden van Engeland trekt en ervoor zorgt dat het koufront als warmtefront terugkeert en ons land zaterdag in de zachte maritieme lucht terecht komt.

Het is bewolkt en in het oosten valt nog lichte (mot)regen of (natte) sneeuw. De neerslag trekt langzaam oostwaarts en verlaat in de loop van de ochtend het land. In het westen is het droog geworden en klaart het op. Bij opklaringen kunnen aanvankelijk nog mistbanken ontstaan en door bevriezing is er een kans op lokale gladheid. In de middag zijn er dan perioden met zon en is het op de meeste plaatsen droog. In de avond neemt de bewolking toe en later gaat het in het westen regenen. De middagtemperatuur komt uit op een graad of 6. De zuidwestenwind is matig en aan de kust (vrij) krachtig. In de avond neemt de wind aan de kust en boven het IJsselmeer toe tot krachtig of hard.

Waarschuwing land 0 new

In de nacht naar zaterdag blijft het bewolkt en trekt de regen van west naar oost over het land. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 5 graden vlak aan zee tot 2 graden in het oosten van het land. De wind is overwegend zuidwest, matig boven land, krachtig tot hard aan zee en boven het IJsselmeer. In het noordelijk kustgebied wordt de wind mogelijk stormachtig.

Neerslag:

In de westelijke helft lichte regen en motregen, langzaam oostwaarts trekkend. Boven de oostelijke helft daarbij nog kans op (natte) sneeuw. Neerslag op het frontale systeem rond 23 UTC op de westkust. Mogelijk zaterdag ochtend iets droger.

Zaterdag overdag is er veel bewolking. In de ochtend kan het op enkele plaatsen regenen, in de middag gaat het overal flink regenen. De temperatuur loopt geleidelijk op en ligt eind van de middag rond de 10 graden. De zuidwestenwind is matig, aan de kust krachtig. In de avond neemt de wind toe tot vrij krachtig boven land en hard aan de kust en boven het IJsselmeer.

Aanvankelijk staat er een strakke zonale stroming op 500 hPa over ons land, waarin begin volgende week een trog ontstaat boven Scandinavië en een zwakke trekrug opbouwt west van Ierland. Deze rug trekt snel naar het oosten en verdwijnt geleidelijk. Donderdag ontstaat een nieuwe trog die over Engeland uitzakt en op zaterdag 27 februari resulteert in een afgesnoerd complex hoogtelaag boven Nederland en de Noordzee. Voor ons land betekent dit aanvankelijk wisselvallig weer met veel wind en halverwege de volgende week rustiger weer. Het weekeind van 27 februari ligt een laag boven of nabij ons land en kan voor veel wind en regen zorgen. Na het weekeinde lijkt de zonale stroming zich te herstellen.

Vooruitzichten

Zondag regen, veel wind en temperaturen rond de 11 graden. Daarna weer wat kouder, minder wind en af en toe neerslag.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 26 februari tot en met vrijdag 04 maart

Grote kans op wisselvallig weer, met temperaturen rond normaal.

Tot dinsdag is de ontwikkeling nog steeds vrij duidelijk en consistent. Er zijn twee opvallende verschillen met de vorige 12 uur run. De trekrug begin volgende week is een stuk zwakker en ontbreekt zelfs in de helft van de clusters, waardoor de drogere periode in het midden van de week bijna is verdwenen. Verder zakt het laag in het weekeinde van 27 februari veel minder zuidelijk uit en maar deze ontwikkeling wordt nu wel door meer cluster-leden ondersteund ( 80 % i.p.v. 30 %). De Kleine verschillen in de positie van het grondlaag, en dus de wind, zorgen voor veel onzekerheid in de temperatuur, wat goed te zien is in de staafdiagrammen. Omdat het laag noordelijker ligt, ontbreekt nu de wat langdurigere aanvoer van koude continentale lucht. Na het volgende weekeinde lijkt de zonale stroming zich gewoon te herstellen. In de windrichting-pluim is dit te zien aan het grote aantal voorkeuren voor ZW.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn