Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Eerst perioden met zon, later van het zuidwesten uit regen.

26 juli 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een rug beweegt vandaag van zuidwest naar noordoost over ons land. Een lagedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden trekt oostwaarts en komt maandag boven het midden van de Noordzee aan. Een bijbehorend occluderend frontaal systeem bereikt het zuidwesten in de tweede helft van de avond, aan het einde van de middag op hoogte voorafgegaan door een oude occlusie. Komende nacht volgt er nog een derde occlusie. Ons aandachtsgebied ligt morgen aan de zuidflank van het laag in een vrij krachtige zuidwestelijke stroming met aanvoer van vrij vochtige lucht, er bevinden zich dan namelijk nog enkele restanten van oude ingedraaide occlusies.

Vanochtend schijnt op veel plaatsen de zon en is het op de meeste plaatsen droog. Vanmiddag ontstaan er in het noorden van het land enkele buien. Van het zuidwesten uit neemt de bewolking echter toe, in de loop van de middag gevolgd door wat regen. De maxima liggen tussen 18 graden aan zee en 21 graden in het oosten van het land. De wind wordt overal zuid tot zuidwest en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig. In de avond wordt de wind zuid tot zuidoost.

Gedurende de nacht naar maandag overheerst de bewolking en valt er nu en dan buiige regen. De minimumtemperatuur wordt omstreeks 13 graden. De zuid- tot zuidoostenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig. Later in de nacht draait de wind in het zuidwesten naar zuidwest en neemt langs de kust toe naar vrij krachtig tot krachtig.

Maandag overdag is er aanvankelijk nog veel bewolking. Er ontstaan vrij veel buien met daarbij landinwaarts een kleine kans op onweer. Vooral in de middag kan tussen de buien door de zon tevoorschijn komen en in het westen neemt het aantal buien dan af. De middagtemperatuur wordt ongeveer 19 graden. De wind wordt in de ochtend overal zuidwest en is matig, langs de kust vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig.

Een lagedrukgebied ligt dinsdag boven het oostelijk deel van de Noordzee en trekt via Denemarken en Zuid-Zweden naar de Oostzee. Aan de zuidflank van dit laag beweegt een scherpe trog met daarin een back-bent occlusie van west naar oost over ons land. We hebben dan opnieuw te maken met een sterk windveld, maar minder sterk afgelopen zaterdag. Op woensdag en donderdag neemt de noordwestelijk stroming met aanvoer van vrij koele polaire lucht geleidelijk af, wel passeert er donderdag nog een zwakke hoogtetrog. Op vrijdag en zaterdag een vlak hoog langzaam van de Atlantische Oceaan via onze omgeving naar Oost-Europa verplaatst. Een thermisch laag dat zich zaterdag boven het zuidwesten Frankrijk ontwikkelt beweegt zondag in een zuidwestelijke bovenstroming tezamen met een kortgolvige hoogtetrog over ons land noordwaarts. We komen dan zondag tijdelijk in warmere lucht. Volgende week maandag passeert er een koufront behorend bij een lagedrukgebied dat via Schotland richting Noorwegen beweegt.

Vooruitzichten

Op dinsdag perioden met regen en veel wind. Ook woensdag en donderdag nog kans op een bui, vanaf vrijdag overwegend droog en perioden met zon. Met een middagtemperatuur ca. 18 graden is aanvankelijk aan de koele kant, maar vanaf vrijdag wordt het weer langzaam wat warmer.

Vooruitzichten lange termijn
zondag 02 augustus tot en met zondag 09 augustus

Vrij grote kans (ca. 70%) op een overwegend rustig en droog weertype. De temperatuurverwachting is onzeker, zowel zomerse temperaturen als temperaturen rond of iets onder normaal behoren tot de mogelijkheden.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn