Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Eerst plaatselijk mist, overdag flink wat zon en droog.

17 september 2014 door Jannes Wiersema

half bewolktZuidoostelijke stroming zorgt voor nazomers weer

De hoofdkern van het hoog ligt inmiddels boven Rusland, zodat de stroming zuidoostelijk is geworden. Boven zuidwest-Europa bevinden zich actieve lagedrukgebieden. De hoge temperaturen houden daarmee aan Tot en met zaterdag liggen de maxima rond 25 graden. De nachten zijn met een graad of 14 ook warm voor de tijd van het jaar. Wel neemt de cyclonale invloed vanuit zuidwest-Europa toe waardoor er enkele buien kunnen ontstaan, maar de meeste plaatsen houden het nog steeds droog in deze toch al bijzonder droge septembermaand.

Vanochtend komt er plaatselijk nog mist voor, maar geleidelijk aan breekt de zon op steeds meer plaatsen door. In de middag is er dan veel zon en blijft het droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 24 graden. De oostenwind is zwak tot matig, aan de westkust draait de wind in de middag naar het noordoosten.

In de nacht van woensdag op donderdag zijn er brede opklaringen en ontstaat er weer op een aantal plaatsen mist. In het uiterste zuiden is een enkele bui niet helemaal uitgesloten. De minima liggen rond de 14 graden bij een zwakke tot matige oostelijke wind.

Donderdag overdag is het in de noordelijke helft zonnig en droog. Elders is er wat meer bewolking en vooral het zuidoosten maakt kans op een enkele bui, mogelijk met onweer. Op de meeste plaatsen wordt het een graad of 24 bij een zwakke oostelijke wind.

 

Westelijke hogedrukinvloeden, polaire lucht

In het weekeinde komen we waarschijnlijk weer onder invloed van een volgend hoog dat zich bij de Britse Eilanden vormt. Daarbij passeert zondag of maandag een koufront zodat de warme en vochtige lucht vervangen wordt door polaire lucht. In veel Uitvoer breidt het hoog zich snel oostwaarts uit. In een deel van de Uitvoer komt op langere termijn de hogedrukgordel steeds zuidelijker te liggen waarbij de blokkade verdwijnt en er zich een al dan niet noordelijk gelegen zonale stroming instelt. De temperaturen komen dan in het algemeen rond normaal te liggen en de neerslagkans is met circa 40% niet groot.

Vooruitzichten

Rustig warm nazomerweer met soms een bui. Na het weekend waarschijnlijk overgang naar een koeler weertype.

Do Vr Za Zo Ma Di
Zonneschijn (%) 50 40 30 30 50 50
Neerslagkans (%) 40 20 40 40 20 30
Neerslaghoeveelheid (mm) 0/2 0/3 0/3 0/3 0 0
Minimumtemperatuur (°C) 14 13/14 13/15 14/15 11/13 8/12
Middagtemperatuur (°C) 24 23/24 22/23 17/20 16/18 16/18
Windrichting O ZO ZW N N O
Windkracht (bft) 2 2 2 3 3 3

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn