Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Eerst regen, gevolgd door opklaringen. Vanmiddag en vanavond stevige buien.

13 november 2015 door Jannes Wiersema

Harde wind en regen

Een laag ten noordwesten van Schotland trekt richting Scandinavie. Het bijbehorende koufront (van oorsprong een dubbelconstructie) passeert vanochtend het land. Vanmiddag komt het aandachtsgebied in de onstabiele polaire lucht. Een actieve trog trekt in de tweede helft van de middag van west naar oost over het land. In de avond lijkt een volgende trog het noorden te schampen. Zaterdagmiddag passeert een trekrug welke in de avond wordt gevolgd door een warmtefront.

Van het westen uit trekt een gebied met buiige regen over het land. Later vanochtend breekt de bewolking van het westen uit en zijn er perioden met zon. Vanmiddag trekt een actieve lijn met buien van west naar oost over het land. Daarbij komt onweer en hagel voor. Op deze buienlijn komen aan de kust (zeer) zware windstoten voor van circa 100 km/uur, verder landinwaarts van 75-90 km/uur. De wind is uit westelijke richtingen en boven land 4-6 Bft, aan de kust 7-8 Bft. Ook in de avond blijft het onstuimig met vooral aan de kust nog buien met zware windstoten van 75-100 km/uur.

Wind:

Boven de Noordzee 7-8 Bft, mogelijk bij de trog kortstondig 9 Bft. Aan de kust op de trogpassage vanmiddag zeer zware windstoten rond 100 km/u, landinwaarts zware windstoten 75-90 km/u.

Gedurende de nacht van vrijdag op zaterdag is het half tot zwaarbewolkt en vallen er nog enkele buien. Vooral in het noorden van het land kunnen daarbij nog steeds onweer en zware windstoten voorkomen. De temperatuur ligt rond 9 graden. De zuidwestenwind is vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard.

Waarschuwing land 0 new

Zaterdag overdag is er nu en dan zon. Met name in het noorden van het land kunnen er in de ochtend nog enkele buien vallen. Aan het einde van de middag gaat het van het zuidwesten uit opnieuw regenen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 12 graden. De west tot zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard.

Het aandachtsgebied heeft de gehele periode te maken met een zwak meanderende westelijke bovenluchtstroming. Soms passeren actieve fronten. Sommige frontale systemen hebben een iets noordelijker koers waardoor de grootste activiteit via Engeland naar Scandinavie trekt. Vandaag en zaterdag bevindt het aandachtsgebied zich in maritiem polaire lucht. In de loop van zondag komt het aandachtsgebied weer in de warme sector. Begin volgende week lijkt het polaire front enigszins te gaan slepen in de buurt van ons aandachtsgebied.

Vooruitzichten

Zacht en wisselvallig, soms veel wind.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 20 november tot en met vrijdag 27 november Zeer waarschijnlijk aanhoudend wisselvallig met temperaturen rond of iets boven normaal.

Het ensemble is tot +240 duidelijk en laat weinig aan de verbeelding over. Het genoemde beeld van een zwak meanderende west-stroming zien we vrijwel in alle leden terug. In de verdere EPS termijn zien we uiteraard dat de beelden uiteen gaan lopen. Er zijn daarbij ook wat oplossingen die een patroon laten zien met een hoogterug ten westen van ons land waardoor met een noordwestelijke bovenluchtstroming geleidelijk wat koelere lucht wordt aangevoerd.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn