Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Eerst regen. Overdag buien mogelijk met onweer.

22 september 2015 door Jannes Wiersema

38Een kern van lage druk boven de centrale Noordzee beweegt langzaam zuidwaarts. een secundaire kern boven Engeland beweegt opvullend oostwaarts en trekt vanmiddag en vanavond over het zuiden van Nederland en België. Een aantal fronten trekt vandaag van west naar oost over Nederland. Een occlusie heeft het land aan de oostkant verlaten en een koufront ligt boven het midden. Bij het secundaire laag volgt een ingedraaide occlusie en bij het hoofdlaag volgt woensdag nacht wederom een ingedraaide occlusie.

Het is het half tot zwaar bewolkt met in de ochtend vooral in het westen en noorden een enkele bui. In de middag nemen de buien in de zuidelijke helft in aantal en activiteit toe. Dan is er ook een kans op onweer. In het noorden is er de meeste ruimte voor de zon. De middagtemperatuur ligt rond 16 graden. De wind is in de ochtend zuidwestelijk en matig, in het noordelijk kustgebied eerst vrij krachtig. In de middag komt de wind uit uiteenlopende richtingen en is zwak tot matig. Later in de middag draait de wind aan de westkust naar het noordwesten.

Waarschuwing land 0 new

In de nacht van dinsdag op woensdag zijn er landinwaarts opklaringen en wordt het op veel plaatsen droog. Plaatselijk kan er mist ontstaan. Met name in de kustprovincies blijven enkele buien mogelijk. De minima lopen uiteen van een graad of 5 in het noordoosten tot 12 graden aan de Zeeuwse kust. De wind is zwak tot matig uit west tot zuidwest.

Woensdagochtend is er landinwaarts eerst mist of laaghangende bewolking aanwezig. Later in de ochtend lossen deze op en trekken er meer buien vanaf zee de kustprovincies binnen. Ook in de middag komen er nog buien voor, maar in de avond wordt het van het westen uit op steeds meer plaatsen droog met meer opklaringen. De maxima liggen opnieuw rond 16 graden bij een overwegend matige westelijke wind. Aan de kust wordt de wind matig tot vrij krachtig.

De hoogtetrog ligt inmiddels ten oosten van ons land. Onze omgeving komt nu onder invloed van een westelijk stromingspatroon waarin mobiele troggen en ruggen elkaar afwisselen. Door de opbouw van hoge druk vanuit het Azorenhoog naar onze richting, wordt het gehele stromingspatroon naar het noorden gedwongen. Af en toe is een hoogtetrog sterk genoeg om de hogedrukinvloed tijdelijk terug te dringen.

Vooruitzichten

Geleidelijk iets minder wisselvallig met normale temperaturen.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 29 september tot en met dinsdag 06 oktober Grote kans op een licht wisselvallig weertype met temperaturen rond normaal.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn