Monday 24 June
Weerman Jannes Wiersema

Eerst wolkenvelden, later meer zon.

14 juli 2013 door Jannes Wiersema

Een hoog met het centrum ten westen van Ierland met een uitloper over de Noordzee beweegt de komende periode langzaam zuidwaarts. Een tweede centrum ontstaat op zondag boven de Noordzee en beweegt op maandag via Duitsland zuidwaarts. Een koufront loopt nu vanaf Denemarken via het noorden van de FIR naar de Britse Eilanden en trekt zuidwaarts. Rond 6 UTC ligt het in de buurt van de Wadden. In de loop van de dag komt het min of meer tot stilstand boven ons land. Voor het front uit bevindt zich een gebied met stratus en mist. Achter het front wordt droge maritiem polaire lucht aangevoerd. Het front verlies overdag boven land steeds verder in betekenis af. Wel komt het front boven de zuidelijke Noordzee weer terug als warmtefront.

In het midden en noorden van het land is het bewolkt. Lokaal kan er uit de bewolking wat lichte motregen vallen. In het zuiden begint de dag met opklaringen en lokaal komen daar mistbanken voor. De mistbanken zullen in de komende uren verdwijnen. Vanaf het einde van de ochtend breekt de bewolking in het midden en noorden van het land en komt daar steeds meer ruimte voor zon. Wel blijft er veel sluierbewolking over. De middagtemperatuur loopt uiteen van 18 graden in het noordelijk kustgebied tot plaatselijk 24 graden in het zuidoosten van het land. De noordwestelijke wind is zwak.

Komende nacht zijn er brede opklaringen en het blijft droog. Wel is er weer kans op mistbanken. Het kwik zakt naar een graad of 11. Er staat een zwakke tot matige zuidelijke wind.

Morgen overdag zijn er flinke perioden met zon. De maxima lopen uiteen van 19 graden op de Wadden tot 25 in het zuiden bij een zwakke westelijke wind. (Bron: KNMI).

Een hoog ten westen van de Britse Eilanden, met een uitloper over onze omgeving beweegt de komende dagen langzaam naar het zuiden. Daardoor wordt de zwakke stroming boven onze omgeving westelijk en wordt er een fractie warmere lucht aangevoerd. Vanaf donderdag komt de kern van het hoog boven de Britse Eilanden te liggen en wordt de aanvoer noordelijk, waardoor de temperaturen weer wat zakken. Tot en met volgend weekend blijft hogedruk ten westen van ons ons weer bepalen. Na volgend weekend trekt het hoog zich terug en krijgen storingen weer meer ruimte.

Vooruitzichten

Perioden met zon en meest droog. Middagtemperaturen oplopend tot rond 25 graden in het midden van de week.Daarna waarschijnlijk wat minder warm.

het weer

zondag 21 juli tot en met zondag 28 juli

Aanvankelijk grote kans (90%) op een droog weertype, maar vanaf de tweede helft van de periode toenemende neerslagkansen. Onzekere verwachting voor de temperatuur.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn