Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Eerst zon, later bewolkt en van soms wat regen

20 juli 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een zwakke occlusie ligt parallel aan de stroming boven het rivierengebied. Bij en zuid van deze occlusie is de lucht vochtig, in het noorden is drogere lucht binnengestroomd. Een rug ligt over het land en trekt noordwaarts. Hierdoor wordt de stroming geleidelijk zuidelijk. Een warmtefront, behorend bij een laag boven de Atlantische Oceaan ligt rond 9 UTC over het zuidwesten en verlaat in de avond het land. Hier vooruit beweegt ook genoemde occlusie weer noordwaarts. In de nacht naar dinsdag ligt het bij het laag horende koufront tegen het noordwesten van het land aan. Dit trekt dinsdagnacht en ochtend enigszins golvend over het land en ligt later op dinsdag ten zuidoosten van ons land. Bij het front zijn er twee neerslaglijnen zichtbaar zijn en de dauwpunten in twee stappen omlaag gaan

In de ochtend schijnt aanvankelijk de zon. In de loop van de ochtend en middag neemt de bewolking van het zuiden uit toe en gaat er van tijd tot tijd lichte regen vallen. Het noordoosten houdt het tot de avond zo goed als droog met nog af en toe zon. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 22 graden in het noorden tot lokaal 26 graden in het zuidoosten van het land. De zuidelijke wind is zwak tot matig.

In de nacht naar dinsdag is er vrij veel bewolking en af en toe kan er zo nu en dan lichte regen vallen. Met een minimumtemperatuur van ca. 18 graden wordt het een zwoele nacht. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Ook dinsdagochtend overheerst de bewolking en kan er nog af en toe lichte regen vallen. In de middag wordt het droog en komt steeds vaker de zon tevoorschijn. De middagtemperatuur loopt uiteen van 21 graden in het noordwestelijk kustgebied tot 26 graden in het zuidoosten van het land. Er staat een matige, langs de kust vrij krachtige, zuidwestenwind.

Tussen een hoogtelaag zuid van IJsland en een hoogterug boven het Middellandse Zeegebied staat in onze omgeving een zuidwestelijke (zonale) bovenstroming. Op donderdag komt het hoogtelaag boven het noorden van de Noordzee te liggen en wordt de bovenstroming westelijk. In deze stroming lopen af en toe hoogtetroggen mee (donderdag, zaterdag, volgende week maandag). In het grondpatroon zien we aan het begin van de periode een zwakke rug over onze omgeving liggen. Het polaire front ligt in de buurt van het zuidoosten van ons land. Op donderdag trekt een laag via Schotland naar de Scandinavië, gevolgd door de opbouw van een hoog op vrijdag boven de Britse Eilanden, wat op zaterdag over de Noordzee loopt. Dit zorgt ervoor dat het polaire front verder naar het zuidoosten gedrongen wordt. Begin volgende week trekt een Atlantisch laag naar Schotland, waardoor we op maandag/dinsdag (27/28 juli) weer even in de warme lucht komen, waarna dit laag naar Scandinavie trekt en de polaire lucht opnieuw terrein wint.

Vooruitzichten

Vrij rustig weer met wolkenvelden, ook af en toe zon en een kleine kans op neerslag. Temperaturen dalend naar ongeveer 20 graden.

Vooruitzichten lange termijn
maandag 27 juli tot en met maandag 03 augustus

Grote kans kans (80%) op een vrij koel weertype met geregeld neerslag.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn