Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Eerst zonnig en warm, vanavond in het zuiden (onweers)buien.

23 augustus 2015 door Jannes Wiersema

38Een oost- /zuidoostelijke stroming voert vrij warme, droge continentale lucht aan. Een koufront en een vore daar kort vooruit bereiken aan het begin van de avond het zuiden. Dit gebeurt in een boven stroming welke gedurende de avond meer en meer diffluent van karakter wordt. Mede hierdoor vervagen thermische tegenstellingen (op hoogte). Restanten van het koufront verlaten aan het begin van morgenochtend het noordoosten. Morgen trekt bovendien een actieve depressie via Bretagne en het Nauw van Calais richting het zuiden van de Noordzee, alwaar het maandagavond aankomt. Bijbehorende occlusie trekt maandagmiddag begeleid door een hoogtetrog van zuid naar noord over ons land. De back-bent occlusie met aan de zuidflank een scherpe trog met venijnige windband trekt in de nacht naar dinsdag van zuidwest naar noordoost over het land.

De zon schijnt volop. Aan het einde van de middag neemt de bewolking van het zuiden uit toe, in de avond gevolgd door enkele regen- en onweersbuien. In het zuiden kan lokaal kan veel regen in korte tijd vallen. Naarmate de buien noordwaarts bewegen worden deze minder intensief en verdwijnt het onweer. De maximumtemperatuur ligt tussen 24 graden in het noorden en 27 graden in het zuiden. De vlagerige oost- tot zuidoostenwind is matig tot vrij krachtig, in het Wadden- en in het IJsselmeergebied af en toe krachtig, 6 Bft.

NEERSLAG:

De eerste buien bereiken vanavond rond 18:00 het zuiden van het land met daarbij ook onweer, zowel Harmonie als INDECS geven daar een sterk signaal voor. Schering is gering en de CAPE komt vanavond uit op maximaal net 1000 J/Kg zuid van de grote rivieren, maar neemt snel af naarmate het systeem een noordwaartse trekt. In het zuiden single- hooguit matig georganiseerde multicells mogelijk, afnemend naarmate deze zich naar het noorden verplaatsen in de loop van de avond en nacht naar maandag. Opvallend is nu dat Hirlam in het gebied net zuid van Noord-Brabant lokaal meer dan 40 mm berekent, lokaal kan dus ook in Noord-Brabant en Limburg 20-30 mm in korte tijd vallen. Morgen eerst frontale neerslag op de occlusie. Later in de middag en begin van de avond buien met zeer waarschijnlijk ook weer onweer. De CAPE komt dan net boven de 1000 J/kg uit en de schering 0-6 km bedraagt 30-40 kn. De convectiemodus is waarschijnlijk goed georganiseerde multicells.

In de nacht van zondag op maandag nemen de buien in activiteit af, trekken naar het noorden weg en komen er enkele opklaringen voor. Daar waar het opklaart kunnen enkele mistbanken ontstaan. De minimumtemperaturen liggen rond 12 graden. Er staat een zwakke zuidelijke wind.

Morgen overdag is er vrij veel bewolking en aan het einde van de ochtend en de eerste helft van de middag trekt er een gebied met buiige regen van zuid naar noord over het land. Later in de middag en aan het begin van de avond zijn er opklaringen maar ontstaan er ook enkele actieve regen- en onweersbuien. Bij deze buien zijn ook windstoten mogelijk. De zuidelijke wind draait in de loop van de ochtend naar oost en neemt toe naar matig. Later in de middag en avond draait de wind naar zuid. De maximumtemperatuur ligt tussen de 20 graden langs de kust tot lokaal 23 in het oosten en zuidoosten.

Tot en met zaterdag domineert een lagedrukgebied in het zeegebied tussen IJsland en Schotland. Aan de zuidwestflank van dit laag trekken randstoringen over de Britse Eilanden en de Noordzee noordoostwaarts. Een eerste lagedrukgebied ligt in de nacht naar dinsdag boven de Noordzee en beweegt noordoostwaarts, aan de zuidflank beweegt een scherpe trog over ons land. Dinsdag overdag passeert een rug in de avond en in de nacht naar woensdag gevolgd door een volgend frontaal systeem. woensdag overdag passeert er weer een zwakke trekrug. Vanaf woensdagavond komt het polaire front golvend over onze omgeving te liggen. Pas in de loop van vrijdag zorgen drukstijgingen van het zuidwesten uit ervoor de het front geleidelijk naar het oosten wordt geduwd en daarbij ook door subsidentie langzaam oplost. In het weekeinde ligt er een zwakke rug over onze omgeving waarbij de stroming zwak westelijk is en de aangevoerde lucht van polaire oorsprong is. Na het weekeinde zien we de ontwikkeling van een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan waarbij er een rug zich via de Britse Eilanden naar onze omgeving uitstrekt.

Vooruitzichten

Vrij veel bewolking en van tijd tot tijd regen of buien, pas in het komende weekeinde lijkt het weer wat droger te worden. De middagtemperatuur ligt gedurende de gehele periode tussen de 20 en 23 graden.

Vooruitzichten lange termijn
zondag 30 augustus tot en met zondag 06 september

Vrij grote kans op een rustig en overwegend droog weertype met normale temperaturen.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn