Van het westen nadert een complex frontaal systeem, achtereenvolgens bestaande uit een occlusie, gevolgd door een occluderend warmtefront en koufront, die op elkaar inlopen. De voorste begrenzing van dit systeem bereikt rond 15 UTC het westen van het land, het koufront ligt rond 01 UTC op de kust en de laatste neerslag verlaat rond 07 UTC het oosten van het land. In de loop van morgen komen we dan onder invloed van een rug vanuit een hoog west van Frankrijk. Het centrum van dit hoog komt in de nacht naar woensdag boven het zuidoosten van het land te liggen.
Het warmtefront loopt hier op in en alle modellen tonen hierop eind van de middag en vanavond wat lichte neerslag boven land (enigszins activerend). Hirlam is het meest actief, maar lijkt actueel wat te actief. De neerslag van het koufront loopt rond 16 UTC het noordwesten van de FIR binnen. Bij het koufront is een verscholen bui niet uitgesloten De timing is redelijk eenduidig in de modellen. De neerslag verlaat rond 6 UTC het uiterste oosten van het land. Hierachter geven Hirlam en Harmonie voor morgenmiddag nog een klein signaal voor een bui, maar dat hebben we verwaarloosd.
Het is zonnig, maar van het westen uit neemt de bewolking geleidelijk toe. Overdag blijft het droog. In de avond kan er hier en daar wat lichte regen vallen. De temperatuur loopt op tot ongeveer 17 graden, vlak aan zee en op de Wadden blijft de temperatuur iets achter. De wind is zuid tot zuidwest en neemt toe naar matig, aan zee en op het IJsselmeer geleidelijk naar (vrij) krachtig.
Vannacht trekt er een gebied met regen van west naar oost over het land. Tegen de ochtend klaart het in het westen alweer flink op, terwijl de laatste regen kort daarna het oosten van het land verlaat. De temperatuur daalt in de loop van de nacht naar ongeveer 6 graden. De wind is eerst zuidwest en meest matig, langs de westkust mogelijk eerst nog krachtig, draait gedurende de nacht naar west tot noordwest en neemt geleidelijk iets af.
Morgen zijn er enkele stapelwolken, maar laat de zon zich ook geregeld zien. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 13 graden. De wind is west tot noordwest en meest matig en draait in de avond naar zuidwest.
In het hoogtepatroon ligt een rug ten westen van ons land. Deze beweegt langzaam over ons land en komt in het weekend als blokkerend hoog boven Scandinavie en Rusland te liggen en handhaaft zich daar in de nieuwe week. In de loop van deze week komt een uitgezakte hoogtetrog vanaf de Atlantische Oceaan dichterbij en komt dan vanaf Groenland, west van Ierland langs richting het Iberisch Schiereiland te liggen. In het begin van de nieuwe week komt een hoogtelaag west van Spanje te liggen en komen we geleidelijk onder invloed van een trog vanuit dit laag. In het grondpatroon zien we op woensdag een hoog met het centrum boven onze omgeving liggen. Dit verplaatst zich geleidelijk richting Scandinavie en Rusland. Boven het zuidwesten van Europa zien we lagedruk en onstabiliteit. Tot en met het weekend houdt het hoog greep op onze omgeving en zorgt met een zuidoostelijke wind voor aanvoer van warme lucht. In de loop van de nieuwe week komt onze omgeving onder een cyclonale invloed en neemt de kans op neerslag toe.
Perioden met zon en droog. Maximum temperaturen oplopend naar waarden rond of boven de 20 graden.
maandag 09 mei tot en met maandag 16 mei
Aanvankelijk grote kans (80%) op een droog weertype, met temperaturen boven de normale waarden voor de tijd van het jaar. In de loop van de periode nemen de neerslagkansen toe, evenals de kans op een koeler weertype.
Tot en met het weekend bevinden we ons onder hoge druk invloed met een (zuid-)oostelijke aanvoer van warme lucht. Dit zorgt voor een periode van droog weer met oplopende temperaturen. Dit wordt ondersteund door het gehele ensemble. Op de langere termijn pas nemen de neerslagkansen (convectie) weer toe, als in steeds groter deel van de leden de invloed van het hoog afneemt en lage druk vanuit het zuidwesten nadert. Ook de spreiding in de temperatuur neemt dan toe.