Monday 4 March
Weerman Jannes Wiersema

Enkele buien.

12 april 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een lagedrukgebied ten westen van de Golf van Biskaje blijft vandaag en morgen min of meer op zijn plaats. Aan de oostflank van dit systeem bewegen in een zuidelijke stroming diverse frontale zones en hoogtetroggen noordwaarts over onze omgeving. Een vore ligt om 06 UTC WNW-OZO geori├źnteerd over het midden van de Britse Eilanden richting de zuidelijk Noordzee, deze oostelijke punt van de vore beweegt langzaam meteen ingedraaid stuk occlusie met vochtige lucht verder noordwaarts de Noordzee op. Een zak koufront boven het noorden van het land beweegt verder noordwaarts. In de middag ontstaat er boven Frankrijk in het golvende front onder invloed van een hoogtetrog een laagje dat in de komende nacht of morgenochtend over ons land noordwaarts beweegt. Morgen overdag beweegt het laagje via de Duitse Bocht verder oostwaarts.

De actuele buien op de frontale zone worden alleen door Hirlam redelijk weergegeven. Wat de overige neerslag betreft laten alle modellen een zeer uiteenlopend beeld zien. Ten aanzien van het laagje dat in de nacht naar woensdag over ons land beweegt zijn er grote verschillen tussen de diverse modellen en ook van run tot run, waardoor de verwachting voor deze termijn erg onzeker wordt. Hirlam heeft het laag nu een stuk later en oostelijker dan de vorig run en bovendien ook minder diep met daardoor ook minder wind. Harmonie daarentegen laat het laag nu weer meer uitdiepen. Beiden laten in de neerslagplaatjes een duidelijk frontale neerslagstructuur zien. Een ander aandachtspunt is ST/mist boven zee in de oostpunt van de vore. Alle modellen laten boven de Noordzee stratus ontstaan en vanaf later vandaag mogelijk ook mist. Harmonie en HARATU zijn het meest enthousiast met het ontstaan van mist en laat voor de morgen zelfs de hele Noordzee vollopen met mist.

In de ochtend kan er in het noorden af en toe nog lichte regen vallen. Verder ontstaan er in de loop van de dag stapelwolken waaruit zich vooral in de middag enkele buien ontwikkelen, onweer is hierbij niet uitgesloten. Tegen de avond trekt een nieuw buiengebied het zuiden van het land binnen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 14 graden op de Wadden tot lokaal 18 graden in het oosten en zuidoosten van het land. De wind draait overal naar zuid tot zuidwest en is overwegend matig. In de kustgebieden kan er in de middag een wind van zee opsteken. In de avond wordt de wind zwak en variabel.

In de nacht naar woensdag is er vrij veel bewolking en trekken de buien van zuid naar noord over het land. De minimumtemperatuur ligt rond 8 graden. De wind is zwak tot matig en komt uit uiteenlopende richtingen.

Woensdagochtend kan er in het noorden nog een bui voorkomen. Verder is het wisselend bewolkt en meest droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van een graad of 12 op de Wadden tot 16 graden in het zuidoosten van het land. Er staat een matige westelijke wind.

Een lagedrukgebied ten westen van de Golf van Biskaje blijft tot en met weekeinde min of meer op dezelfde plaats liggen. Met een zuidwestelijke stroming trekken er van tijd tot tijd frontale storingen over ons gebied. Vanaf maandag ontwikkelt zich een sterke rug/blokkade boven het westen van Europa. Aan de grond komt een hogedrukgebied tot ontwikkeling met het centrum ergens tussen Schotland en het zuiden van Scandinavie. Bij de meest westelijke positie kan er polaire lucht vanuit Scandinavie tot onze omgeving doordringen, bij een meer oostelijke positie van het hoog is de stroming oostelijk en daardoor warmer. In de tweede helft van volgende week lijkt de oorspronkelijke rug/blokkade te verdwijnen, maar een overgang naar een zonaal stromingspatroon lijkt er niet in te zitten.

Vooruitzichten

Wisselvallig met vooral vrijdag en in het weekeinde geregeld buien. De middagtemperatuur ligt daarbij iets boven normaal. Na het weekeinde droger.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 19 april tot en met dinsdag 26 april

Grote kans op een rustig en vrij droog weertype. De temperatuur ligt waarschijnlijk rond of iets boven het langjarig gemiddelde.

Tot en met het weekeinde relatief weinig spreiding in de oplossingen v.w.b. het algemene stromingspatroon en de temperatuur. Qua neerslag zien we wel een grote spreiding, hetgeen gezien de verschillen in de timing van de frontale systemen en het soms buiige karakter van de neerslag niet verwonderlijk is. Woensdag en donderdag zijn de neerslagkansen relatief klein, vrijdag en in het weekeinde wel weer een neerslagkans van ca. 80%. Na het weekeinde wordt het iets droger met een neerslagkans van rond 30-40%. In de temperatuur zien we een grote spreiding ontstaan, hetgeen verklaart wordt de de uiteindelijke positie van het centrum van het hoog. Op de nog langere termijn zien we weer een normale spreiding in de temperatuur, wel zien we dat het relatief droog blijft en dat de wind zich rustig houdt.

Temp. op 2m in ┬░C - Noord Nederland

Neerslag in mm. - Noord Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn