Een hoogtelaag boven Scandinavie heeft een langgerekte vore over ons land. Hierin trekt in de middag een zwakke kortgolvige trog van west naar oost over ons land. In de nacht naar zaterdag passeert dan een zwakke hoogterug, waarna we onder invloed van een nieuw hoogtelaag west van Ierland komen. In het grondpatroon zien we min of meer het zelfde patroon met een laag boven Scandinavie, met een vore over het westen van het land. Verder liggen er een aantal occlusierestanten in de aanvoerrichtingen. De eerste ligt inmiddels boven het zuidoosten van ons land, de volgende boven het noorden van het land en de derde in het noorden van de FIR. Deze trekken vandaag over de FIR en het land, met daarbij in de middag de grondtrog. Daarachter passeert in de avond een zwakke rug, waarna de stroming zuidwestelijk wordt. Een occlusie, horend bij een laag noordwest van Schotland, ligt zaterdagnacht boven de Britse Eilanden. Deze ligt zaterdag 14 UTC net zuidwest van Zeeland en trekt dan langzaam het land binnen, onderwijl kantelend, doordat het bijbehorende laag zuidwestwaarts beweegt.
Met name in het zuidwesten komen er plaatselijk mistbanken voor. Deze zullen in de ochtend oplossen. Verder is het wisselend bewolkt en er komen vooral in de noordwestelijke helft van het land enkele buien voor. In de loop van de ochtend ontstaan er meer plaatsen buien. In de middag wordt het in het westen droog en klaart het op, in de avond gebeurt dit ook elders. De middagtemperatuur wordt ongeveer 11 graden. De wind komt uit het westen tot zuidwesten en is zwak tot matig, in de avond staat er weinig wind.
In de nacht naar zaterdag zijn er brede opklaringen en blijft het droog. Op meerdere plaatsen kan mist ontstaan. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 2 graden plaatselijk landinwaarts tot 5 graden aan zee. De zwakke wind draait in de loop van de nacht van het zuiden naar het zuidoosten.
Zaterdagochtend begint hier en daar met mist. Daarna zijn er perioden met zon. In de loop van de middag neemt de bewolking toe en tegen de avond gaat het in het zuidwesten af en toe regenen. De middagtemperatuur komt uit tussen de 11 en de 14 graden. De zuid- tot zuidoostenwind trekt aan naar matig.
Een hoogtelaag ligt aan het begin van de periode zuidwest van Ierland en blijft daar tot halverwege de week rondtollen. Op donderdag trekt een tweede hoogtelaag vanaf de Noorse Zee zuidwestwaarts en smelt samen met het eerstgenoemde hoogtelaag. Dit zorgt voor een zuidwestelijke bovenstroming boven onze omgeving, waarin van tijd tot tijd een kortgolvige trog passeert. Ook in het grondpatroon zien we eveneens een laag zuidwest van Ierland, wat hier blijft rondtollen. Zondagnacht en ochtend trekt een frontaal systeem van ZW naar NO, dinsdagnacht gevolgd door een volgend. Vervolgens komt vanuit de frontale trog een vore vanuit het laag zuidwest van Ierland ZW-NO georiënteerd over de Noordzee te liggen. Dit alles zorgt voor een cyclonaal patroon met van tijd tot tijd storingen die langs trekken, waarbij we ons in de polaire lucht bevinden, maar van tijd tot tijd in een warme sector met wat hogere temperaturen.
Wisselvallig weer met af en toe regen of buien, maar ook droge perioden. Middagtemperaturen rond 14 graden, maandag enkele graden warmer.
vrijdag 15 april tot en met vrijdag 22 april
Vrij grote kans (70-80%) op het aanhouden van het wisselvallige weertype met temperaturen rond of boven het langjarig gemiddelde. Later in de periode een iets toenemende kans op een droog weertype.
De clusters van het EPS zijn tot in de volgende week behoorlijk consistent. Alle clusters positioneren het volgende hoogtelaag zuidwest van Ierland. Pas aan het einde van de volgende week ontstaan er verschillen, maar de overgrote meerderheid van alle clusters tonen tot in het volgende weekeinde een hoogtelaag/trog die ons weer bepaalt. Met een zuidelijke stroming geleidelijk minder koud. Wel houdt de cyclonaliteit aan: Van tijd tot tijd passeren er storingen en gedurende de EPS periode is er elke dag een grote kans op neerslag, pas aan het einde van de periode neemt de kans op droog weer, onder invloed van een hoogterug, toe