Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Enkele buien, later soms met onweer

12 april 2013 door Jannes Wiersema

Een laag boven Sleeswijk-Holstein wordt vanmiddag nabij de noordkust van Polen verwacht. Een zwakke rug van hoge druk boven ons land trekt oostwaarts. Een volgend lagedrukgebied ligt inmiddels boven Zuidwest-Engeland. Dit laag trekt in noordoostelijke richting en wordt vanavond boven het noorden van ons land verwacht. Rond dit laag zijn buienlijnen aanwezig. De komende uren bereikt een eerste het zuidwesten van ons land en trekt verder noordoostwaarts, tegen de middag arriveert een volgende . Deze is actiever. Niet alleen omdat de temperatuur dan inmiddels opgelopen is maar ook omdat er in de bovenlucht sprake is van forcering als gevolg van PVA op nadering van een bovenluchttrog. Later in de avond en in de nacht naar zaterdag bevinden wij ons aan de zuidflank van het laag en stroomt er in de grenslaag (net als afgelopen nacht) vochtige lucht vanaf zee binnen. In de loop van zaterdag komen we weer onder invloed van een rug van hoge druk die in de avond ten oosten van ons land ligt. Met een naar een zuidelijke richting krimpende stroming dringt dan zachte lucht vanuit Frankrijk verder op in noordelijke richting.

In de ochtend is het op veel plaatsen nog nevelig met vooral in het noorden eerst nog mist. Vanuit het zuidwesten uit breekt de bewolking en neemt de kans op een bui toe. De meeste buien vallen echter in de middag en avond. Dat zijn dan pittige buien die soms gepaard gaan met onweer en windstoten. De maximumtemperatuur ligt rond de 13 graden. De zuidelijke wind is meest matig.

Komende nacht is het opnieuw nevelig met lokaal mist. Plaatselijk kan er nog een bui voorkomen. De minimumtemperatuur ligt rond 6 graden. De west- tot zuidwestelijke wind is matig.

Zaterdag begint de dag op veel plaatsen weer met nevel en mist. In de loop van de dag breekt van het zuiden uit de bewolking en in de middag hebben we een afwisseling van zon en stapelwolken. Het blijft nagenoeg overal droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 9 graden in het noord(west)en tot plaatselijk 15 graden in het zuidoosten van het land. Er staat een matige zuidwestenwind. (Bron: KNMI)

Een lagedrukgebied trekt van Engeland over de Noordzee in noordoostelijke richting. Komende nacht ligt het laag boven de Duitse bocht, morgen boven Scandinavie. Tegelijkertijd nestelt zich een omvangrijk lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan ten westen van Ierland. De op de oostflank van dit laag aanwezige warmteadvectie doet een rug van hoge druk opbouwen boven Centraal Europa. Met een stevige zuidelijke aanvoer wordt dan in ons aandachtsgebied zachte lucht aangevoerd. Maandag ligt het laag tussen IJsland en Schotland en in de loop van die dag passeert dan het bijbehorende koufront. Een volgend laag nadert dan opnieuw de Britse Eilanden en arriveert woensdag boven de Noorse Zee en het bijbehorende front passeert dan ons land. Vanaf vrijdag krijgen we weer te maken met hogedrukinvloed en begint zich in de bovenlucht een blokkade af te tekenen.

Vooruitzichten

Zondag overwegend droog en warm. Daarna toenemende neerslagkansen en temperaturen dalend naar normale waardes.

het weer

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Bron: KNMI / Weerplaza.

 

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn