Tuesday 27 February
Weerman Jannes Wiersema

Enkele buien, lokaal met onweer. Vanmiddag van het westen uit droog

30 mei 2015 door Jannes Wiersema

Een west-noordwestelijke stroming onstabiele polaire lucht aan die tot op grote hoogte koud is. De koudste bovenlucht (T500 = -31 a -32 gr Celsius) trekt in de ochtend over het noorden van het land oostwaarts. Tegelijkertijd trekt dan een kortgolvige 500 hPa trog over, die voor extra forcering zorgt. In de middag neemt de onstabiliteitsdiepte geleidelijk af door een naderende rug van hoge druk vanuit het westen. Deze rug trekt in de avond over het land. Aan de westzijde komen we in een zuidwestelijke stroming. Een eerste zwak warmtefront trekt zondagnacht en ochtend over het land. Dit wordt in de middag gevolgd door een tweede, waardoor we in beduidend zachtere en vochtigere lucht komen. Zondagavond nadert dan vanuit het westen het bijbehorende koufront.

Vandaag is het eerst wisselend bewolkt met buien. De buien gaan lokaal gepaard met onweer en hagel. In de middag neemt de buiigheid van het westen uit sterk af en komt de zon goed tevoorschijn. Vanmiddag wordt op veel plaatsen een graad of 15. De westelijke wind is matig, aan de kust vrij krachtig. Vanavond neemt de wind boven land geleidelijk af en draait naar zuidwest tot zuid.

In de nacht naar zondag zijn er wolkenvelden en blijft het droog. De minima lopen uiteen van 9 graden in het zuidwesten tot 5 graden in het noordoosten. De zwakke tot matige wind draait naar zuid tot zuidoost. In het noordelijk kustgebied is de wind vrij krachtig.

Zondag overdag is er veel bewolking en kan er af en toe lichte regen vallen. In de loop van de middag gaat het van westen uit harder regenen. Later in de avond wordt het van het westen uit droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 15 graden in het westen tot 19 graden in het oosten van het land. De zuid- tot zuidwestelijke wind is matig, langs de kust (vrij) krachtig. In de loop van de middag neemt de wind in de kustgebieden toe naar krachtig tot hard.

Aan het begin van de periode ligt een hoogtelaag ten zuiden van IJsland. Dit beweegt naar Schotland en heeft tot woensdag invloed het weer in onze omgeving. Dan trekt het weg richting het noorden van Scandinaviƫ en Rusland. We komen dan onder invloed van een hoogterug net ten zuiden van ons. In het grondpatroon zien we op maandag een ook een laag ten zuiden van IJsland. Bijbehorend koufront trekt in de nacht naar maandag over ons land, waardoor we op maandag in de polaire lucht terecht komen.Dit front stagneert net ten oosten van ons. Op dinsdag ontwikkelt bij genoemd laat een randstoring met een lagedrukkern boven Schotland. Deze storing trekt op dinsdag over ons land. Daarna ontwikkelt op woensdag een hoog ten net zuiden van ons land. Dit verplaatst zich noordwaarts en komt vrijdag ten noordoosten van ons te liggen. Met een zuidoostelijke stroming wordt dan warme lucht aangevoerd. Op zondag komt een storing vanaf de Oceaan dan dichtbij, maar in verzwakte vorm.

Vooruitzichten
De eerste dagen wisselvallig en koel. Vanaf de tweede helft van de week droger en een stijging van temperatuur.

mosimage

Vooruitzichten lange termijn
zaterdag 06 juni tot en met zaterdag 13 juni
Vrij grote kans op een rustig, droog weertype. De kans op temperaturen rond of boven normaal ligt rond de 60%, de kans op een koel weertype rond de 40%.

PLUIM_06260_NWT

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn