Een lagedrukgebied boven het zuiden van Zweden trekt naar het noorden van Denemarken en komt daar vanavond aan. Komende nacht trekt het laag dan opvullend noordwaarts. Verder trekt een afgesnoerd hoogtelaagje (dynamisch en thermisch) om 6 UTC boven de Wadden in zuidelijke richting over ons land. Vanmiddag verlaat het laagje het zuidoosten. In Harmonie zien we op nadering van het hoogtelaag door PVA dat boven België en het zuidwesten van ons land zelfs een aparte lagedrukkern ontstaat die in de vroege ochtend verder naar Noord-Frankrijk beweegt. Na het wegtrekken ervan herstelt de noordwestelijke stroming zich weer enigszins en krijgen we weer te maken met aanvoer van polaire lucht over de Noordzee. Rond het Zweedse laag trekken restanten van één van de occlusies vandaag van noordwest naar zuidoost over het land (dit gebeurt na passage van het hoogtelaag). Achter deze frontale trog bouwt dinsdag overdag boven ons land een trekrug op waardoor de buienactiviteit onderdrukt wordt.
Het is wisselend bewolkt en met name over de zuidwestelijke helft van het land trekken (winterse) buien, de eerst uren soms met (natte) sneeuw. Door sneeuw is lokale gladheid mogelijk. De middagtemperatuur wordt ongeveer 6 graden. De wind is zwak en waait meest uit richtingen tussen zuidwest en noordwest.
Komende nacht komen er enkele opklaringen voor, maar er is dan ook nog kans op een winterse bui. Landinwaarts is een mistbank mogelijk. De minimumtemperatuur loopt uiteen van +3 graden vlak aan zee tot -3 graden plaatselijk in het oosten van het land. Boven land wordt de wind zwak zuidwest, aan de kust staat een matige wind uit west tot noordwest.
Dinsdag overdag is het half tot zwaar bewolkt en trekken er nog steeds enkele buien over het land. In de ochtend lokaal nog winters van karakter. De middagtemperatuur wordt ongeveer 7 graden. De wind wordt matig uit zuidwest tot west.
Een hoogtetrog boven onze omgeving trekt langzaam oostwaarts en maakt dinsdag plaats voor een trekrug die boven ons land voor een tijdelijke stabilisatie van het weer zorgt. Echter een vanaf Groenland snel uitzakkende nieuwe hoogtetrog verdrijft de hoogterug al op woensdag om vervolgens donderdag boven Midden-Europa samen te smelten met de eerste hoogtetrog. Deze laatste trogpassage maakt de weg vrij voor de opbouw van een blokkerende hoogterug. Afhankelijk van de positie van de rugas krijgt ons land te maken met een aanvoer van zachter maritiem polaire lucht of met een aanvoer van continentaal polaire lucht.
In het algemeen veel bewolking en op woensdag veel neerslag, daarna meest droog. Middagtemperaturen oplopend naar een graad of 10 en minima eerst dichtbij en in het weekeinde ruim boven het vriespunt.
maandag 14 maart tot en met maandag 21 maart
Grote kans (70%) op een droog weertype met temperaturen rond de langjaargemiddelde waarden.
De onzekerheid wordt grotendeels bepaald door het feit dat er een soort bifurcatie terug te vinden is in de EPS-clusters De meerderheid van de EPS-leden laten een zuidwestelijke tot westelijke aanvoer zien als gevolg van het feit dat het Azorenhoog zich ten westen van ons land bevindt. Een minderheid van leden laat de hoogterug uitbreiden tot Scandinavië, waardoor er een hoog voor een noordoostelijke stroming zorgt met aanvoer van koude en relatief droge lucht.