Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Enkele onweersbuien, vanmiddag van het westen uit droog.

04 augustus 2015 door Jannes Wiersema

37Een lagedrukgebied ten westen van Schotland koerst richting IJsland. Aan de oostflank hiervan voert een zuidelijke stroming warme lucht naar ons aandachtsgebied. Een thermisch laag boven het midden van ons land trekt noord-noordoostwaarts en ligt aan het einde van de ochtend boven de Duitse Bocht. Het thermisch laag wordt vanuit het westen gevolgd door een koufront waar een hoogtetrog op inloopt. Na passage van het koufront volgt aan de grond een rug. De N-Z rugas verlaat in de avond de oostgrens en geleidelijk wordt er dan weer warmere lucht naar ons land aangevoerd. Woensdag passeert van het zuiden uit een O-W rugas.

Er is veel bewolking aanwezig en verspreid over het land komen buien voor. Zo nu en dan gaan de buien gepaard met onweer. Vanmiddag wordt het van het westen uit droog en klaart het op. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 18 graden vlak aan zee tot 22 in het oosten van het land. De wind draait naar westelijke richtingen en is matig boven land en enigszins vlagerig. Aan de kust wordt de wind (vrij) krachtig.

NEERSLAG:

Nabij de occlusie vnl regen, soms wat buiig van karakter. Voor het koufront uit buien, geregeld met onweer. Omdat de buien vanaf middelbaar niveau ontstaan is de effectieve schering gering (<20 kn). De MUCAPE zien we pas boven Duitsland toenemen. Convectiemodus: multicel. Harmonie geeft enkele ontladingen te zien en heeft het onweer beter te pakken gehad dan INDECS en eerst ook KOUW deden.

In de nacht naar woensdag zijn er opklaringen en blijft het droog. Vooral in het oosten is er kans op een ondiepe mistbank. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 13 graden. De wind wordt zuidelijk, zwak tot matig.

Woensdag overdag zijn er perioden met zon en blijft het droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 24 graden. De zwakke tot matige wind varieert van zuidwest in het noorden tot zuidoost in het zuiden.

Ons land bevindt zich aan de zuidoostflank van een hoogtelaag. De straalstroom ligt in de nabijheid van ons land en heeft een duidelijke zuidwestcomponent. Aan het einde van de week wordt deze stroming steeds zuidelijker en de aangevoerde lucht warmer. In de loop van zaterdag passeert een front en komen we in minder warme lucht terecht. Hierna lijkt de uitgangspositie weer hersteld te worden: lage druk ten westen van ons land met een zuidwestelijke bovenstroming tot gevolg. Wel lijkt er een apart laag af te snoeren, bouwt er een rug op vanaf Marokko naar West-Europa en komen we duidelijker aan de warme kant van de straalstroom terecht.

Vooruitzichten

Aanvankelijk zonnig, droog en zomers tot tropisch warm, maar in het weekend minder warm en vooral zaterdag kans op een enkele (onweers)bui. Na het weekend weer droog en zomers warm.

Vooruitzichten lange termijn
dinsdag 11 augustus tot en met dinsdag 18 augustus

Aanvankelijk vrij grote kans (60-70%) op zomerse maxima en slechts een kleine kans op een zomerse onweersbui. Op de langere termijn neemt de kans op zomerse temperaturen iets af en nemen de neerslagkansen iets toe.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn